Hopp til innhold

Sukker farlig for kvinner

Sukker gjør oss ikke bare tykke, men betyr også økt fare for å få kreft. Kvinner er særlig utsatt.

Sukker
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det viser et mangeårig forskningsarbeid i Sverige.

Det er ikke bare søtsaker og brus som utgjør en fare, også vanlig mat er full av sukker.

Professor Pär Stattin,  som ledet forskningsprogrammet, sier de påviste en sammenheng mellom høye blodsukkerverdier og krefttilfeller.

Frokostblanding

- Ikke bare godteri har skylden, sier professor Pär Stattin. Mange spiser frokostblandinger i den tro at det er sunt, men innholdsfortegnelsen forteller en annen historie.

- Ofte inneholder de like mye sukker som godteri, så det er jo en felle, sier han.

Faren for enkelte krefttyper er 25 prosent større for kvinner, ifølge forskningen.

Satser på steinalder

Enkelte fagfolk går mot myndighetenes ernæringsråd og satser på steinalderkosthold med lite karbohydrater for å unngå blodsukkerstigning.

- Det krever bevisste handleturer, sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski. Han anbefaler kjøtt, fisk, fugl, frukt og grønt, pluss fett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger