Slik har regjeringen solgt inn budsjettet

I ukesvis har regjeringen gitt velgerne små innblikk i budsjettet for neste år. Her er statsrådenes «lekkasjer».

Montasje: HTP-vaksine, fengselsdør, anleggsmaskiner, pensjonistpar, båtflyktninger, jernbane

UTFORDRINGER: De styrte budsjettlekkasjene fra regjeringen tyder på at kampen mot arbeidsledighet blir en av de største satsningsområdene. De varsler også mer til pensjonister, HPV-vaksinering, nødhjelp og signalsystemer på jernbanen.

Foto: NTB Scanpix

Når kommunikasjonsrådgiverne i departementene tar kontakt med journalister før statsbudsjettet legges fram, er det sjelden for å fortelle om hvem som får mindre i neste års budsjett.

Og det er kanskje ikke så rart.

Idet budsjettet legges fram onsdag, vil vandrehallen på Stortinget være full av interesseorganisasjoner og opposisjonspolitikere som står klare til å kritisere regjeringens prioriteringer.

Men i forveien står regjeringen fritt til å selv plukke ut hvilke saker de vil ha blest om.

Her er en oversikt over noen av de viktigste «lekkasjene» regjeringen har servert. Høstens valgkamp bidrar til at listen er lengre enn vanlig:

Arbeidsliv

Pensjon

Helse

Samferdsel

Justis, forsvar og sikkerhet

Forskning og klima

  • Hav: 1. september besøkte statsministeren og fiskeriministeren Tromsø for å legge fram regjeringens «masterplan» for marin forskning. De foreslo å bruke 170 millioner kroner på slik forskning de neste årene.
  • Klima: Noen dager senere var Solberg innom næringslivskonferansen Manifestasjon 2015 i Trondheim. Der lovet hun «flere milliarder» ekstra til klimateknologifondet, uten å røpe hvor mye.

Bistand og nødhjelp

IT og forenkling

Frivillighet

  • Gratis: Da kulturminister Thorhild Widvey (H) besøkte Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) 11. september, varslet hun at regjeringen vil gjøre det gratis å være medlem av frivillighetsregisteret. Tiltaket koster 5,4 millioner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger