Hopp til innhold

Strenge straffer for hundejakt på dyr

To kvinner og fire menn er dømt for å ha drevet hundejakt på blant annet kaniner, katter og grevlinger. Flere av de dømte anker.

NRK ADVARER MOT STERKE BILDER: Dette er én av videoene som politiet har tatt beslag i. Det er filmer fra da hundene var valper.

Statsadvokaten kaller det den strengeste dommen for brudd på dyrevelferdsloven i Norge.

Jakten har foregått i Akershus, Buskerud, Østfold, samt i Sveits og Frankrike, ifølge dommen fra Kongsberg og Eiker tingrett.

– Det har pågått over lang tid, det er grovt og det viser en total mangel på respekt for dyr som vi ikke har sett tidligere, sier statsadvokat, Inge Svae-Grotli, i Økokrim til NRK.

Det meste av bevisene har de dømte selv produsert ved å filme og ta bilder av angrepene. Dette fant Økokrim på deres telefoner og datamaskiner. Der er det også funnet kommunikasjon om forholdene som strekker seg fra 2009 til 2015.

Video av villsvinjakt i Frankrike

JAKT: Flere av de dømtes hunder angriper et villsvin som skriker av smerte og redsel. Dette bildet skal være tatt i Frankrike der villsvinjakt er lov.

Foto: Politiet

Naboens katt

I dommen nevnes enkelte av meldingene mellom de dømte. Disse er sendt fra mannen som fikk den strengeste straffen på to og et halvt år:

«Jeg slapp ut den møkka katten igjen i går. Lurer på om det var naboen sin. NN fikk tygge litt på den.[ ...]»

«kjøre rotte, kanin og grevling på lørdag»

«Et par bjeff så rett på å drepte reven. Gutta trodde ikke sine egne øyne. Hehe.»

Inge Svae-Grotli

Statsadvokat, Inge Svae-Grotli.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Retten har sett gruoppvekkende bilder og video i hvordan dyr er behandlet under oppdrett og jakt. Byttedyr har blitt satt foran hunder og blitt jaget og bitt i hjel med store lidelser, sier statsadvokaten.

Hundene som de seks er tiltalt for å bruke er en spesiell type terriere og bulldog. Det var i desember 2015 at 14 hunder ble beslaglagt fra et samboerpar i Buskerud, og fire hunder fra et par i Østfold.

Jakt på hi

Handlingene de seks er dømt for gjelder, ifølge dommen, «slipp av hund på forskjellige dyr hensatt i hjelpeløs tilstand, rettsstridig avliving av dyr, utøvelse av hi-jakt med hund i strid med dyreetiske regler og catch-jakt på villsvin og grevling»

Anders Westeng

Forsvarer Anders Westeng.

Foto: Ola Mjaaland

Forsvarer for mannen som i tingretten fikk den strengeste straffen, på to og et halvt år, skriver nå på en anke til lagmannsretten.

– Min klient har erkjent å ha overtrådt en del grenser for god dyrevelferd når det gjelder hunder og jakt. Han hadde helt klart forventet en streng reaksjon på de delene, men det som er overraskende knytter seg til andre deler av dommen, sier advokat Anders Westeng.

Forsvareren tenker på den lange straffen og at samboerparet har trent IPO med sine hunder. IPO er en av verdens største konkurransegrener for hunder, og samboerparet har trent IPO Gruppe C: angreps- og forsvarstrening.

– Tingretten har domfelt for handlinger som praktiseres i det daglige i hundemiljøet i Norge. Blir dette stående så er det ganske mange hundeklubber og andre som har grunn til stor bekymring, sier advokat Westeng.

Samboeren til mannen ble dømt til ni måneders fengsel. Hun anker ikke, men er uenig i dommen. Hun velger å komme videre i livet og bli ferdig med saken, på grunn av tiden en ankesak vil ta og påkjenningen det vil være å stå i det, opplyser advokat Ann-Iren Skjelbred.

i Frankrike.

NRK ADVARER MOT STERKE BILDER: Hundene gå her til angrep på villsvin. De biter seg fast i villsvinet i cirka en halvtime før dyret blir avlivet av jegerne. Disse bildene skal være filmet i Frankrike der slik jakt ikke er ulovlig.

– Enorm belastning

Mannen i det andre samboerparet ble dømt til et og et halvt pår i fengsel. Forsvareren sier saken har vært og er en enorm belastning og at saken ankes på saksbehandlingsfeil, bevisvurdering, lovanvendelse og for streng straff:

– Det er store deler av tiltalen han ikke kjenner seg igjen i. Min klient anfører å ha hatt et forsvarlig, trygt og ikke minst særdeles godt hundehold, sier advokat Hilde Marie Ims.

Anke gjør også hans kvinnelige samboer som ble dømt til 90 dager i fengsel:

– Hun bestrider å ha unnlatt å behandle dyr godt, særlig bestrider hun å ha holdt og alet frem hunder som er aggressive og kampvillige, sier Øyvind Bergøy Pedersen.

I tillegg til de to samboerparene er to jaktkamerater dømt. En av dem fikk 90 dager og har tatt betenkningstid på anke. Den andre fikk 60 dager:

– Min klient mener dommen er bygget på faktafeil og at straffen er for streng. Det ligger an til anke, sier forsvarer Arvid Vamråk Mellingen.

AKTUELT NÅ