NRK Meny
Normal

Stortingsvalget har startet

Fra onsdag 1. iuli kan du forhåndsstemme til stortingsvalget.

Velger i feriestemning
Foto: Illustrasjon: Morten Quist Hommersand

Vanligvis er det slik at de som oppholder seg utenlands kan forhåndsstemme fra 1. juli. Det samme gjelder for dem som bor på Svalbard, Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen.

Som et ledd i anstrengelsene med å gjøre det lettest mulig for flest mulig å delta i valget, har Kommunal- og regionaldepartementet bestemt at i år skal det kunne forhåndsstemmes også fra 1.juli for dem som bor i Norge.

Du behøver ikke oppgi noen grunn til at du ønsker å forhåndsstemme så tidlig. Tanken med å kunne stemme så tidlig er imidlertid at dersom du for eksempel skal på fiske, på en lengre utenlandsreise eller lignende, så skal du kunne få forhåndsstemme allerede fra 1.juli. Formelt kalles dette gjerne ”tidligstemmegivning”.

Avtal å forhåndsstemme

Dersom du ønsker å benytte deg av denne muligheten, må du de fleste steder oppsøke rådhuset i kommunen der du er registrert.

I noen kommuner er det greit nok å komme i vanlig åpningstid og få stemt da. Andre steder må bør du faktisk ta kontakt og avtale at du ønsker å forhåndsstemme så tidlig.

Da vil du få lister med partinavn, foreløpig kun med partinavn uten navn på kandidatene. De endelige valglistene er ennå ikke trykt opp, derfor får du gjerne en oversikt med alle partnavn der du krysser av for det partiet du vil stemme på, eller du skriver selv partiets navn.

Se også: Partienes standpunkt

Se også: Partilederprofilene

At du foreløpig ikke har kandidatenes navn, betyr likevel ikke så mye fordi ved et stortingsvalg har velgerne i realiteten så godt som ingen innflytelse på selve personvalget. Dette er jo annerledes ved kommunestyrevalget.

Du skal ha anledning til å stemme i et avlukke, eller enerom, slik at du kan stemme usett. Valget er hemmelig. Du trenger ikke valgkort for å stemme , men husk å ta med gyldig legitimasjon.

Merk deg fristene

Den ordinære forhåndsstemmegivning for dem som bor i Norge er for øvrig fra 10. august.

Du kan forhåndsstemme fram til og med fredag før valget, altså fredag 11. September.

På Svalbard er det sysselmannen som bestemmer fristen for å kunne forhåndsstemme. Det henger sammen med at stemmeseddelen din må rekke fram til den kommunen(fylket) der du er registrert i manntallet innen valglokalene stenger 14. september.

De som oppholder seg utenlands kan forhåndsstemme i ambassaden, ved et konsulat, eller på et annet sted som ambassaden anviser.

Hvor er du manntallsført?

30. juni, var også en viktig dag i valgsammenheng.

Det er nemlig slik at velgerne på valgdagen må stemme i den kommunen der de er manntallsført, dvs. i den kommunen de var registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 30. Juni.

Flytter du etter den datoen, må du stemme i din gamle kommune.

Dersom du forhåndsstemmer, og nå bor i en annen kommune enn der du er manntallsført, kan stemmeseddelen din bli sendt videre til den kommunen der du er manntallsført.

204 kommuner med to-dagers valg

Det er nå klart at 204 av landets 430 kommuner kommer til å ha valglokalene åpne både søndag 13. september og mandag 14. september.

En appell fra Kommunal- og regionaldepartementet til kommunene om å holde åpent både søndag og mandag for å gjøre det lettest mulig å få avgitt stemme, har altså ikke hatt noen merkbar virkning.

Tallet på kommuner som holder valg over to dager er omtrent som før.

Blant de store byene har Oslo, Stavanger, Drammen, Tromsø og Bodø to-dagers valg, mens Bergen, Trondheim, Kristiansand, Haugesund og Ålesund bare har valgåpent mandag 14. september.

Les mer her: Geirs valgskole

Sjekk: Alt om stortingsvalget 2009

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger