Hopp til innhold

Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syrere

FOLKETS HUS (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Ap bør sørge for at Stortinget presser regjeringen til å ta imot flere flyktninger fra Syria.

Støre vil ta i mot 10000 syriske flykninger

VIL HA FLERE SYRISKE FLYKTNINGER: Det gjorde Jonas Gahr Støre klart fra talerstolen på Aps landsmøte.

– Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, sa Ap-lederen til kraftig applaus fra landsmøtesalen i Folkets hus i Oslo.

Dermed får AUF og flere fylkeslag viljen sin. Støre har tidligere ikke villet gi noe tall på hvor mange han mener Norge bør ta imot. I dag tok han bladet fra munnen, og tilhørerne reiste seg og jublet etter at ordene falt.

Sist helg vedtok også Venstres landsmøte at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra det krigsherjede landet innen utgangen av 2016. Etter budsjettforhandlingene ble det klart at Norge skal ta imot 2120 kvoteflyktninger i år, men også KrF mener det er på tide at Norge åpner dørene for flere.

Laster Twitter-innhold

SV har flere ganger tatt til orde for flere kvoteflyktninger, og dersom Sp blir med, ligger det an til flertall på Stortinget for at Norge bør ta imot langt flere enn i dag.

– En forutsetning er at kommunene er i stand til å ta imot, bosette, og hjelpe til slik at mennesker og familier kan komme i gang med livene sine, sa Støre i sin tale.

Storbykampen

Hans første åpningstale som Ap-leder var først og fremst preget av det kommende kommunevalget.

Målet har vært klart lenge: Vinne storbyene Oslo, Bergen, Tromsø og Stavanger. Samtidig skal Trondheim beholdes som en rødgrønn bastion. Meningsmålingene viser et parti i medvind, men det er lenge til 13. september. Støre vet at velgerne kan rømme til andre partier dersom de ikke klarer å holde koken oppe lokalt.

– Jeg vil si veldig tydelig: Gode målinger er ikke uttrykk for takknemlighet – det er uttrykk for tillit og forventning. Det er en melding om at vi har noe å leve opp til, sa Støre i sin tale.

​Magnus Takvam oppsummerer Støres tale

Politisk kommentator Magnus Takvam oppsummerer Jonas Gahr Støres landsmøtetale.

Angrep de blå

Ifølge Ap-lederen må partiet utnytte den han mener er velgernes voksende misnøye mot regjeringen.

– Bit for bit og samlet tar de Norge i feil retning, de driver ideologisk fornøyelseskjøring rundt om i den norske modellen, hevdet Støre i talen.

Men Støre vil ikke love at han og Ap skal reversere den borgerlige regjeringens skattekutt dersom de vinner regjeringsmakten tilbake i 2017. Én ting er han imidlertid klar på: Vedtaket om midlertidige ansettelser fjernes dersom han blir statsminister om to år.

– Det mest midlertidige med forslaget om midlertidige ansettelser er forslaget selv, sa Støre i talen.

Men nå er det kampen om ordførerkjedene rundt omkring i landet som gjelder for Ap. Men først må partiet lande de politiske stridssakene. Ap-folk NRK har snakket med trekker fram asyl, taxfree, kontantstøtten, kollektivtrafikk og skolemat som de mest betente sakene.

Anerkjennelsen av Palestina som en selvstendig stat blir også et hett tema.

– Visjonen om to-statsløsningen svinner, i dag lever to folk i en enstatsrealitet – to folk med ulike rettigheter. Det kan ikke bare fortsette, og dette et tema vi skal bruke tid på på dette landsmøte.

Se intervjuet med Støre i Politisk kvarter:

Jonas Gahr Støre i Politisk kvarter fra landsmøtesalen

FØRST MOT SÅ FOR: Før påske sa Ap klart nei til å behandle søknadene til utsendte asylbarn på nytt. Nå mener Ap-leder Jonas Gahr Støre at de borgerlige kom frem til en god asylavtale.

AKTUELT NÅ