Mener Ap blir valgkampens «felles fiende»

Arbeiderpartiet fosser fram på meningsmålingene og stjeler velgere fra nærmest alle. – De andre partiene vil lete med lys og lykte for å finne noe som kan brukes mot dem, sier valgforsker.

Folk står foran Aps valgboder i Karl Johans gate

HARD VALGKAMP: Aps landsmøte er startskuddet for årets valgkamp. Professor Bernt Aardal tror de kommer til å få det tøft.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB Scanpix

De 3000 Ap-folkene som tropper opp til landsmøte i Folkets hus torsdag har gode meningsmålinger i ryggen. På NRKs kommunebarometer for april får partiet en oppslutning på 37,9 prosent, over seks prosentpoeng mer enn ved valget i 2011.

Bernt Aardal

HARDERE SKYTS– Ap kommer til å møte mye mer direkte kritikk enn det vi har sett det siste året, sier Bernt Aardal.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Dette er en voldsom inspirasjon til folk som skal ut å drive valgkamp, vi vet det kommer til å bli tøft, sier avtroppende partisekretær Raymond Johansen.

Mobiliserer motstanderne

Og tøft blir det, sier valgforsker og professor ved universitetet i Oslo, Bernt Aardal. For de samme tallene som gir Ap grunn til å smile, gir de andre partiene grunn til å angripe.

– Jeg tror det kommer til å bli en veldig hard valgkamp. De andre partiene ser jo at Ap har gjort et enormt comeback etter valget i 2013, sier han til NRK.

NRKs ferske meningsmåling viser også at Ap har de mest lojale velgerne av alle. Over 80 prosent av dem som stemte Ap ved lokalvalget i 2011, sier at de vil gjøre det samme i år. Samtidig stjeler de velgere fra både borgerlig og sosialistisk side.

Kari Elisabeth Kaski med SV-logo i bakgrunnen

EGNE PREMISSER: Kaski sier det viktigste for SV blir å snakke om egne saker.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– De andre partiene leser jo også disse tallene, og ser at «Arbeiderpartiet driver og tar våre velgere». Derfor må de markere seg, og Ap blir en felles fiende som mobiliserer krefter for de andre, sier Aardal.

«Snille» SV

Over 12 prosent av Frps 2011-velgere svarer at de vil stemme Ap nå. Også SV lekker som ei sil til sin tidligere regjeringspartner. 15 prosent av dem som stemte SV i 2011, sier i målingen at de gir sin stemme til Ap denne gang.

– Det er et stort paradoks at SV har vært blant de mest forsiktige overfor Ap, samtidig som de har de største tapstallene, sier Aardal.

Kari Elisabeth Kaski, SVs nye partisekretær, bedyrer at partiet ikke vil være redde for å påpeke hvilke saker de og Ap er uenige om.

– På nasjonalt plan er asylpolitikken ett eksempel, mens vi lokalt er mot utbyggingen av E18 inn mot Oslo, der Ap er for, sier hun.

Lars Arne Ryssdal

KLAR PLAN: – Vi kommer til å utfordre dem til å vise kortene sine. De gir ulne svar på flere områder, sier Ryssdal om Ap.

Foto: Høyre

Vil ta velgerne tilbake

Selv om NRKs aprilmåling viser at Høyre har gode sjanser til å gjøre et like godt valg som i 2011, har Høyre ingen planer om å sitte stille i båten mens Ap vokser seg stadig sterkere.

– Vi vil helt klart forsøke å hente tilbake svingvelgerne som går mellom de to mest styringsdyktige partiene; Høyre og Ap, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

SISTE NYTT

Siste meldinger