Normal

– Regjeringen bør si unnskyld etter reservasjons-retretten

– Regjeringen bør beklage at den skapt mye engstelse, sier tidligere helseminister Jonas Gahr Støre. Han mener dette er elendig politisk håndverk.

Jonas Gahr Støre

– Fastlegene er en portåpner til helsevesenet og en rådgiver for kvinner. Det må det ikke rokkes ved, sier Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

Støre sier han vil gi regjeringen anerkjennelse for at den tar til fornuft, men han er veldig kritisk til det som har skjedd i denne saken de siste seks månedene.

– Vi som har vært kritiske har blitt fortalt at vi ikke har skjønt hvor klokt det opprinnelige forslaget var. Den nye løsningen skulle være et nærmest Columbi egg på alle problemer som møtes i helsevesenet.

Fredag morgen ble det klart at regjeringen snudde og bekjentgjorde at det like vel ikke blir noen reservasjonsordning for fastleger. Etter det NRK kjenner til skal fastlegene ikke lenger skrive under på aborthenvisninger, men være forpliktet til å gi kvinnene tilstrekkelig informasjon om inngrepet.

– Kritikkverdig

Høie sier den nye løsningen bedre vil ivareta kvinnene og samtidig ta hensyn til legene. Den er utarbeidet i samarbeid med Legeforeningen og Kristelig Folkeparti, og bare detaljer gjenstår før han kan presentere løsningen.

Han avviste at regjeringen har måttet gi KrF noe i bytte for å få dem til å snu.

Den opprinnelige avtalen om reservasjonsmulighet ble inngått mellom Høyre, Frp og KrF under regjeringssonderingene i Nydalen i fjor høst.

Støre sier han ikke er overrasket over dagens retrett, men sier han hadde ventet at den hadde kommet tidligere. Han mener det politiske håndverket som har vært utøvd her er sterkt kritikkverdig.

– Her er det blitt skapt mye engstelse blant folk og jeg mener regjeringen bør beklage at den har satt i gang dette.

Han sier han ikke vil ta Bent Høie på ordet når han sier at det er mulig å finne en løsning som ivaretar både interessene til kvinner som søker abort og leger som ikke vil formidle slik behandling.

– Her har det vært så mange påstander og så mye belæring om hvordan dette skal gjøres. Hvis regjeringen mener de nå vet hvordan dette skal løses, bør forslaget legges fram skriftlig, sier Støre.

– Ikke rokk ved fastlegene

Han sier at det har vært lang praksis i loven for at leger på sykehus kan reservere seg mot abort.

– Fastlegene er en portåpner til helsevesenet og en rådgiver for kvinner. Det må det ikke rokkes ved.

Jonas Gahr Støre sier han ikke vil ha noen mening om hvordan ordningen kan gjennomføres, før han ser et skriftlig forslag til hvordan regjeringen tenker det gjennomført.

– Kan fastleger som har samvittighetsproblemer knyttet til abort være fastleger?

– Det er ingen menneskerett å være fastlege hvis man er lege. Og en fastlege skal være en ressurs, trygt til stede for å gi råd. Vi vil se forslaget skriftlig før vi tar stilling til det, gjentar Støre.

Som Støre er også LO-leder Gerd Kristiansen også skeptisk til dagens nyhet fra regjeringen. Hun mener hele forslaget bør skrotes.

Helseministeren må trekke hele forslaget om reservasjonsrett for fastleger. Det er ikke noe som tyder på at annen løsning vil gi abortsøkende kvinner bedre rettigheter, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger