Hopp til innhold

Dette er de nasjonale og regionale tiltakene

Regjeringen innfører tiltak i Oslo-området etter utbrudd av omikron-viruset. Blant annet skjerpende regler for munnbind og hjemmekontor.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under koronapressekonferanse etter redegjørelsen i Stortinget tirsdag 30.11.

TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre, helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, helsedirektør Bjørn Guldvog (t.v.) og FHI-direktør Camilla Stoltenberg (t.h.) kom med en rekke tiltak torsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Mye tyder på at omikron er svært smittsom. Det er lite som tyder på at varianten gir mer alvorlig sykdom. Man kan bli smittet selv om man er fullvaksinert, det viser utbruddet i Oslo, innledet statsminister Jonas Gahr Støre pressekonferansen med.

Deretter kom han med regionale tiltak som vil gjelde i Oslo og i kommune rundt hovedstaden.

Dette er tiltakene:

  • Påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Det gjelder ikke barn under 12 år.
  • Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.

  • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.

  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.

  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling.

Helseminisiter Ingvild Kjerkol (Ap) understreket at tiltakene som er innført i disse kommunene kan gjelde andre steder dersom situasjonen tilsier det.

– Tiltakspakken vi har nå for Oslo-regionen, kan fort innføres i andre regioner dersom de blir nødvendig, sa Kjerkol.

Tiltakene vil gjelde fra midnatt 2.desember. Det er statlige og regionale tiltak for å bremse og forsinke smittespredningen i Oslo.

Nasjonale tiltak og anbefalninger

I tillegg til de regionale tiltakene kom regjeringen med nasjonale anbefalinger og et påbud.

  • Det er anbefalt å redusere antall nærkontakter. Hold gjerne en meters avstand der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Det er anbefalt å ta i bruk hjemmekontor der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester. Anbefalingen går ut på at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Det er anbefalt å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, samt på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

Påbud:

  • De som kommer fra utlandet må teste seg innen 24 timer.

Må vurdere julebord

På spørsmål om man skal gjennomføre julebordene sier Støre at må man vurdere opp mot reglene.

– Det må man vurdere i forhold til reglene som her er gjort, når det gjelder avstand og begrense antall nærkontakter. En ting er de som skal på julebord, men det er også noen som lever av julebord, og de vi opptatt å ta vare på. Derfor innfører vi tiltak som gjør at det skal være mulig å ha julebord, men det må være forsvarlig avstand og alle må ta hensyn og begrense nærkontakten, sa Støre.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener du må være bevisst på antall nærkontakter på et julebord.

– Man må tenke på hvor mange man er nærkontakt med på julebordet, sa helsedirektøren til NRK.

Regjeringen sier at de viderefører økonomiske ordninger for kultur, idrett og frivillighet til sommeren.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

Viktig med «streng karantene»

Det er påvist flere bekreftede tilfeller av den nye virusvarianten omikron her til lands. Det antas at 50-60 personer på et julebord i Oslo også kan være smittet med omikron, skriver Helsedirektoratet i sine faglige råd til regjeringen i forkant av pressekonferansen.

Omikron-varianten antas å være mer smittsom og mer motstandsdyktig mot vaksiner, men det er fortsatt ukjent om den gir høyere fare for sykehusinnleggelse.

Hensikten med tiltakene er å forsinke etableringen av omikronvarianten inntil flere eldre er vaksinert og man har fått mer kunnskap om varianten.

Stigende smitte

Smittetrenden i Norge er fortsatt stigende, med et snitt på 2889 registrerte smittede de siste sju dagene. Siden midten av november har antallet innlagte koronapasienter vært over 200, noe som er på nivå med april.

For to dager siden la Støre fram regjeringens nye koronastrategi. Planen er å ha kontroll på smitten i vinter, uten at man tror viruset blir helt borte. Innen påske vil regjeringen at alle over 18 ha fått oppfriskingsdose.

Strategien ble lagt frem før det ble kjent at omikron-varianten ble registrert i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ