Hopp til innhold

Stor pågang for å sjekke helseopplysninger – 40 nye feilmeldinger i dag

Etter at NRK omtalte saken om feil i kjernejournal har titusenvis av mennesker logget seg inn for å sjekke sine opplysninger, ifølge Direktoratet for e-helse.

Stor pågang gjorde det vanskelig å komme inn på helsenorges sider i dag.

Stor pågang gjorde det vanskelig å komme inn på helsenorges sider i dag.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad

– Vi opplevde en veldig økning i trafikk i dag etter NRK-dekningen. Det er mange titusener som har vært inne de siste timene, sier avdelingsdirektør Rune Røren i Direktoratet for e-helse.

NRK omtalte tidligere i dag fastlegen Arnulf som opplevde å finne feil informasjon i sin egen kjernejournal.

Den store pågangen førte til at Helse-Norge la ut følgende melding på sine nettsider:

«På grunn av stor pågang kan helsenorge.no og tjenestene på Min helse for tiden oppleves som ustabile eller trege. Vi anbefaler at du forsøker igjen senere dersom det ikke haster. Vi beklager ulempene dette kan medføre.»

40 nye meldinger i dag

De siste to ukene har Direktoratet for e-helse mottatt 29 saker om feil. I dag har det ramlet inn rundt 40 nye meldinger som direktoratet skal se nærmere på. De håper å finne ut av om det dreier seg om feil eller ei.

Rune Røren, avdelingsdirektør i Direktoratet for e-helse.

Rune Røren, avdelingsdirektør i Direktoratet for e-helse.

Foto: Direktoratet for e-helse

– Vår erfaring er at det ofte er misforståelser som kan avklares uten videre gransking. Vi skal se om dette kan bekreftes, sier Røren.

Han sier at direktoratet forstår at feilene er ubehagelige for de det gjelder, men mener at det ikke vil få konsekvenser for behandlingen. Det er ikke pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus Anne-Lise Kristensen enig i.

Tror det kan få konsekvenser

– Det kan få den følge at pasientene ikke får den behandlingen de skal ha i en akutt situasjon. Det er jo nettopp det som er meningen med denne kjernejournalen; at alt som kan avgjøre hvilken behandling vi bør få eller ikke få, skal stå der, sier Kristensen.

Sannsynligheten for at det er mange som har feil er ganske stor, skal vi tro pasient- og brukerombudet, ettersom et stort antall av befolkningen ikke har vært inne og sjekket informasjonen i sine kjernejournaler.

AKTUELT NÅ