Stoltenberg: – Russland vil ikke vinne fram med makt

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener det er Russlands ansvar å endre kurs. Selv er han ikke i tvil om at Putins regime støtter separatistene i Ukraina.

Jens Stoltenber på vei ut av en bil. En sikkerhetsvakt holder bildøren åpen

KLAR TALE: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, mener tiden for kutt i forsvarsbudsjettene i Nato-land er over.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at det er russiske styrker øst i Ukraina. For det første er de i Krim, fordi de har annektert området. Og den etterretningen vi har i Nato er entydig. Det er ingen tvil om at Russland støtter separatistene i Ukraina, sa Stoltenberg da han fredag møtte pressen i en pause under landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Han kom med en klar melding til Putin:

– Vi må gjøre det helt klart: Russland vinner ikke ved å bruke den type maktmidler de nå har brukt. Nato beskytter alle medlemsland mot alle trusler.

Ingen møter med Putin

Som norsk statsminister hadde han flere møter med Russlands president Vladimir Putin. Men det var før Russland annekterte Krim – og før han ble generalsekretær i Nato.

På spørsmål fra NTB om når han møtte Putin sist, svarer han slik:

– Jeg har hatt jevnlig kontakt med ulike russiske representanter, sist utenriksminister Lavrov. Men det har ikke vært noen bilaterale møter med Putin. Jeg håper Russland på et tidspunkt forstår at det også er i deres interesse å velge samarbeid og ikke konfrontasjon.

– Det reflekterer at vi lever i en annen tid når det gjelder forholdet mellom Russland og NATO. Det er mindre av den typen kontakt, legger han til.

– Forsvarsbudsjettene må økes

Tidligere denne uken fortalte NRK at hærsjefen foreslår hærstyrker til Finnmark dersom forholdet til Russland forverrer seg. Stoltenberg ville ikke ha noen mening om hvor Norge bør ha sine styrker, men er klar på at tiden for nedbygging av Forsvaret er over.

– Russland ruster betydelig opp, og investerer betydelig i forsvar og trening. De har også vist at de er villige til å bruke makt. Det krever at vi svarer, og en del av det svaret er at vi ikke kan fortsette å kutte i forsvarsbudsjettene. Vi må øke det, sier han og viser til at Norge har gjort nettopp det.

– Det har vi gjort fordi vi har sett at den sikkerhetspolitiske situasjonen har begynt å endre seg, sier Stoltenberg til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger