Stoltenberg brukte bestevenn som rådgiver

– Meningsløst, mener tidligere næringsminister Grete Knudsen.

Kjetil Try og Jens Stoltenberg

KLEMMER: Jens Stoltenberg og Kjetil Try er svært nære venner. I boken sin beskriver Stoltenberg Try som en av sine nærmeste og beste rådgivere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I sin nyutgitte bok «Min historie» skriver tidligere statminister Jens Stoltenberg om hvordan hans nærmeste venn Kjetil Try har bidratt med råd gjennom vanskelige politiske valg.

I boka beskriver Stoltenberg barndomsvennen slik:

«Han var og er min nærmeste venn. Det ga seg ikke selv at jeg skulle gå så godt sammen med en reklamemann som er tidligere ishockeyspiller og gambler, men Kjetil er et klokt og godt menneske. Han er smart, lojal og kreativ. Gjennom hele mitt politiske liv har han vært en av mine nærmeste og beste rådgivere».

Kjetil Try

BESTEVENN: Kjetil Try har aldri hatt noen formell rolle i politikken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Videre skriver Stoltenberg at Try aldri har hatt noen formelle posisjoner i politikken, men at han likevel har vært med og diskutert både statsrådsskifter og vanskelige politiske saker.

Statsrådsskifter

Da Stoltenberg var i prosessen med å bytte ut Karita Bekkemellem med Manuela Ramin-Osmundsen var Kjetil Try en av de han rådførte seg med.

I boka skriver Stoltenberg at aldri verken før eller senere har han vært så i tvil om et statsrådsskifte. Han rådførte seg med nøkkelmedarbeidere på Statsministerens kontor og med fortrolige samtalepartnere som Kjetil Try og Jan-Erik Larsen.

Under diskusjonen om Audun Lysbakken burde fortsette som statsråd etter habilitetsspørsmål, hadde også Kjetil Try en rolle.

«Søndag 4. mars 2012 hadde jeg en telefonkonferanse med fortrolige rådgivere. Hans Kristian Amundsen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Rita Skjærvik og Snorre Wikstrøm var med fra staben min. I tillegg deltok Kjetil Try» står det i boka.

Hjelp ved debatter

Stoltenberg skriver også at Try var til stede ved forberedelsene av flere partilederdebatter.

  • Allerede i Stoltenbergs første regjering brukte han Try som rådgiver før partilederdebatten. I boka skriver Stoltenberg at «Kjetil Try var som vanlig med for å hjelpe meg».
  • Før NRKs partilederdebatt fredagen før valget i 2009, forberedte Stoltenberg seg på kontoret sitt sammen med rådgiverne sine og Kjetil Try.

  • Noen dager etter Thorbjørn Jaglands 36,9 prosent-uttalelse var partiledelsen samlet på LOs kurssted på Sørmarka for å trene til TV-debattene. Bare de nærmeste rådgiverne var med, i tillegg til Kjetil Try, som hadde ansvaret for reklamekampanjen.

Grete Knudsen

IKKE BLITT BRUKT: Grete Knudsen mener at Kjetil Try i utgangspunktet ikke skulle blitt brukt som politisk rådgiver.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Meningsløst

Tidligere næringsminister Grete Knudsen forteller at siden Try ikke er politisk aktiv eller har verv i Arbeiderpartiet, skulle han i utgangspunktet ikke blitt brukt som politisk rådgiver.

– Det blir meningsløst å bruke Kjetil Try når han allerede har trukket inn rådgiverne sine, blant annet Solveig Torsvik og Hill-Marta Solberg, sier hun.

Som nestleder hadde Stoltenberg mange rådgivere rundt seg, og da blir det naturlig å bruke de som har den funksjonen, mener Knudsen.

NRK har vært i kontakt med Kjetil Try som ikke ønsker kommentere rollen som Stoltenbergs rådgiver.

Kyrre Nakkim og Magnus Takvam kommenterer Jens Stoltenbergs bok "Min historie".

Kyrre Nakkim og Magnus Takvam var politiske journalister da Jagland og Stoltenberg kjempet om makten. Her kommenterer de Jens Stoltenbergs bok.

SISTE NYTT

Siste meldinger