Hopp til innhold

Stenger alle sosiale møteplasser i Indre Østfold

Indre Østfold kommune stenger alle sosiale møteplasser, og forbyr sosiale sammenkomster i privat regi.

Koronavirus i Askim

Se stream fra pressekonferansen om smitteutbrddet i Indre Østfold fra kl. 17.55.

På en pressekonferanse søndag innførte Indre Østfold kommune en rekke strenge strakstiltak for å hindre videre koronasmitte. Tiltakene trer i kraft fra mandag 10. august klokken 12.00.

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen kunne fortelle om en omfattende nedstendning av alle sosiale møteplasser i kommunen.

– Vi legger ned forbud mot alle sosiale sammenkomster i privat regi ut uke 33, forteller Johansen.

I tillegg stenges de fleste sosiale møteplassene i kommunen ned. Bibliotekene er stengt ut august. Svømmehaller og treningssentere holder stengt ut august, mens andre idrettsbaner er stengt ut uke 33. Videre stenger også alle serveringssteder ut uke 33.

– Alle arrangement i august, uansett type, blir avlyst, legger kommuneoverlegen til.

Johansen forteller videre at alle kommunens sykehjem vil være stengt for besøkende frem til 22. august.

– I tillegg skal ansatte ved sykehjemme nå bruke munnbind ved hele vakten sin, ikke bare ved pasientkontakt, opplyser han.

Johansen gjentok også tiltakene det ble varslet om i en pressemelding søndag formiddag. Både SFO og barnehager holder stengt ut uke 33.

59 tilfeller siden onsdag

– Smittesituasjonen i Indre Østfold kommune er nå mer alvorlig enn det den har vært undre hele koronapandemien, forteller kommuneoverlege Jan Børre Johansen under søndagens pressekonferanse.

Han forteller at tolv nye personer i kommunen har fått påvist smitte søndag, og at det totale antallet smittede siden onsdag nå er oppe i 59.

– Smitten er ute av kontroll, og vi må nå innføre de strengeste tiltakene vi har sett, legger Johansen til.

Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) forteller at tiltakene vil ramme mange, og føre til utfordringer for flere, men legger til at de er høyst nødvendige.

– Fra kommunens side er dette noe av det strengeste vi har lov til å vedta, konstaterer ordføreren.

Ønsker stengte grenser

Smitten i kommunen knyttes til utelivet i blant annet Askim, men også til reiser til såkalte grønne land. Ordføreren mener kommunen er ekstra utsatt, siden de ligger så nær grensen til Sverige.

– Åpningen av grensene har for oss gjort kampen om å stoppe denne pandemien særs krevende, slår Frøshaug fast.

Han følger opp med en oppfrodring til regjeringen.

– Vi bør ta ett skritt tilbake og stenge grensen. Helt til vi er sikre på at situasjonen er under kontroll, både i Norge og i Sverige, konkluderer ordføreren.

Helseminister Bent Høie (H) gjentar på sin side oppfordringen regjeringen kom med fredag.

– Alle bør unngå unødvendige reiser til utlandet, uansett om landet er rødt eller grønt. Dagsbesøk til Sverige er noe vi nå ønsker at folk ikke gjør, med mindre det er strengt nødvendig, opplyser helseministeren.

Ordfører Saxe Frøshaug i Indre Østfold kommune oppfordret Regjeringen til å stenge ned grensene under søndagens pressekonferanse.

Ordfører Saxe Frøshaug i Indre Østfold kommune oppfordret Regjeringen til å stenge ned grensene under søndagens pressekonferanse.

Stenger barnehager og SFO

Lørdag avdekket Indre Østfold kommune 22 nye smittetilfeller av koronaviruset siden dagen før. Nå stenger kommunen barnehager og alle skolefritidsordninger (SFO) i uke 33.

Det kommer frem i en pressemelding søndag.

– Smittesituasjonen i Indre Østfold kommune er nå mer alvorlig enn det vi tidligere har sett under koronapandemien. Og på bakgrunn av den ukontrollerte smittesituasjon vi nå står i, innfører vi strakstiltak for å stoppe smittespredningen, skriver kommunen.

– Vi er nødt til å unngå store samlinger der mange har kontakt, og det vil det være med leveringer og skolestart, sier kommunikasjonssjef i kommunen, Mimi Kopperud Slevigen.

Tilrettelegger for skolestart

Kommunen skriver at det jobbes med å tilrettelegge for åpning til skolestart. Første skoledag for elever i tidligere Østfold fylke er 17. august.

Det kommer også til å bli satt opp omsorgstilbud til barn med foresatte i samfunnskritiske yrker og til barn særskilte behov.

Seksjonsleder i Indre Østfold Kristian Devold

Kommunens seksjonsleder Kristian Devold sa lørdag at de var klare for å ta imot flere smittede.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Knyttes til utesteder

De siste to ukene er det registrert over 50 nye tilfeller av koronasmitte i Indre Østfold kommune.

Det er per lørdag kveld totalt 112 registrerte smittetilfeller i kommunen.

Smitteutbruddet i Indre Østfold har vært knyttet til flere utesteder, og to personer som var på byen forrige helg kan ha vært i nærkontakt med rundt 200 andre i løpet av helgen.

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen sier derimot til VG at utenlandsreiser til såkalte «grønne» land som Sverige og Polen gjennomgående for de smittede.

– Vi oppfordrer alle de som har vært i kontakt med kjente smittede om å gå og teste seg. Ring koronatelefonen, sa kommunikasjonssjef Slevigen lørdag.

Koronavirus i Askim

Se stream fra pressekonferansen om smitteutbrddet i Indre Østfold fra kl. 17.55.

AKTUELT NÅ