Statoil stupte - trakk børsen ned

Statoil-aksjen falt som en sten på Oslo Børs. Flere titalls milliarder er barbert bort som føge av det kraftige oljeprisfallet etter gårsdagens OPEC-møte. – Helt hinsides, sier analysesjef.

Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoil-aksjen faller kraftig i likhet med andre europeiske oljeselskaper.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Statoil-aksjen falt 7,3 prosent på Oslo Børs dagen etter at OPEC vedtok å ikke kutte oljeproduksjonen. Selskapet bidro sterkt til at hovedindeksen gikk ned 2,7 prosent til 566,34 poeng fredag.

Jeg kan ikke huske at Statoil-aksjen har falt nesten 10 prosent på en dag. Det kraftige kursfallet skyldes beslutningen fra OPEC-møtet i går og det kraftige fallet i oljeprisen, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea.

Kursfall i Statoil tilsvarende 10 operahus

Det delstatlige oljeselskapet falt kraftig fra start på Oslo Børs, men flatet raskt ut. På det verste var kursen ned hele ti prosent.

Det innebærer at markedsverdien på Statoil krympet med rundt 45 milliarder kroner. Etter lunsj ble noe av det tapte hentet inn, men da handelen stengte var nedgangen fortsatt betydelig.

Siden toppen i sommer har oljeprisen falt 37 prosent, og handles nå for i overkant av 71 dollar fatet på råoljebørsen i London.

– Det er ikke noen tvil om at dette er knyttet til OPEC-beslutningen, og fallet i oljeprisen. Norge er svært utsatt, og dette kan få får store konsekvenser for norsk økonomi, sier seniorstrateg Ole Morten Nafstad i Nordea.

– Har bakoversveis alle sammen

Analysesjef Morten Jensen i DNB sier til NRK at det er en meget spesiell dag, og at Oslo Børs rammes hardere av fallet i oljeprisen enn børsen i andre europeiske land.

– Nei, dette er jo egentlig helt hinsides. For å si det litt flåsete, så har vi bakoversveis alle sammen, sier Jensen.

Han sier at nedgangen på Oslo Børs først og fremst er knyttet til nedturen i Statoil-aksjen og nedgangen i aksjekursen i de såkalte oljeservice-selskapene. Dette er selskaper som lever av ordrer fra oljeselskapene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger