– Jeg blir dårlig bare ved tanken på hva som kunne ha skjedd, sier Berit Nordstrand fra Trondheim til NRK.no.
- Les også:
Legen og seksbarnsmora er én av de 240 kundene i Trøndelag som har mottatt, og spist, agurken fra det spanske partiet som Mattilsynet mistenker kan ha vært smittet med E.coli.
– Sjokkert
– Jeg fikk sjokk da jeg faktisk oppdaget at jeg var en av dem som fikk denne agurken levert, for det kunne ikke falle meg inn at den økologiske agurken jeg får fra Levanger stammer fra et parti i Spania, sier Nordstrand.
Familien på åtte slapp heldigvis helskinnet unna. Per i dag er ingen blitt syke.
– Jeg burde ha vært dårlig nå, hvis agurken var smittet, så jeg tenker at vi nå er trygge, sier Norstrand lettet.
Agurkene trolig spist opp
Ifølge Mattilsynet er agurkene, som stammer fra en produsent i Spania som mistenkes for å ha spredt smitten, distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nords abonnentsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland.
De leverer grønnsaker til private kunder, barnehager, storkjøkken og bedriftskunder fra Trondheim til Bodø.
Se intervju med daglig leder i Økomat, Vidar Grøtting:
– De agurkene finnes ikke mer. De er nok spist, sier daglig leder i Økomat, Vidar Grøtting småfortvila.
Mandag tok han kontakt med alle de 240 kundene som har fått levert én agurk hver fra det omtalte partiet. Hittil har ingen av dem blitt syke.
E.coli-smittet mann innlagt på sykehus
I dag ble det klart at en mann i 40-åra fra Aust-Agder er innlagt på Sørlandet sykehus etter å ha blitt smittet med E.coli.
Ifølge Matilsynet er foreløpig ukjent hvor mannen ble smittet og hva han har spist.
Sørlandet sykehus ønsket ikke å opplyse om mannens tilstand mandag kveld.
Elleve mennesker er døde av E.coli-bakterien i Tyskland, tyske myndigheter antar at 1200 mennesker er smittet i Europa.
Venter flere utbrudd
Lege ved Folkehelseinstiuttet (FHI), Siri Hauge, forteller mandag kveld at Mattilsynet nå skal undersøke prøver av bakterien som mannen på Sørlandet er smittet av.
– Vi vet at denne mannen har tiknytning til Tyskland, men det er for tidlig å si om dette er der første norske tilfellet av utbruddet som foregår i Tyskland.
Hun sier Folkehelseinstituttet regner med at det kommer flere tilfeller fra utbruddet i Tyskland.
– Folk bør først og fremst unngå å spise salater, agurker og tomater dersom de drar til Tyskland, og det er lite som tyder på at grønnsakene i Norge er farlige, sier Hauge og legger til at det skal være tilstrekkelig å vaske grønnsakene i Norge før de spises.
Advarer mot hysteri
Nordstrand innrømmer at opplevelsen har gitt henne en støkk, spesielt med tanke på hva som kunne ha skjedd med barna hennes i alderen fire til 20 år.
Selv om det blir lenge til neste gang hun vil spise agurk, understreker legen at det ikke er noen grunn til at noen skal få panikk.
– Så lenge folk ikke har noen symptomer, så trenger de ikke tilkalle lege. Det er jo minimal sjanse for at noen har fått smitten gjennom agurken, sier Nordstrand.
– Vi må passe på at det ikke blir noe hysteri rundt dette, så må vi bare vaske frukt og grønnsaker ekstra nøye framover, sier Nordstrand.