NRK Meny
Normal

Spiste E.coli-mistenkt agurk

Legen og seksbarnsmora fra Trondheim ble sjokkert da hun fikk vite at familien hadde spist agurk fra et parti som Mattilsynet mistenker kan være smittet med E.coli, men advarer samtidig mot hysteri.

Familien Nordstrand

Berit og Arnfinn Nordstrand var mest bekymret for sine seks barn da hun fant ut at agurken de har spist stammer fra det mistenkte E.coli-partiet.

Foto: Privat

– Jeg blir dårlig bare ved tanken på hva som kunne ha skjedd, sier Berit Nordstrand fra Trondheim til NRK.no.

Legen og seksbarnsmora er én av de 240 kundene i Trøndelag som har mottatt, og spist, agurken fra det spanske partiet som Mattilsynet mistenker kan ha vært smittet med E.coli.

– Sjokkert

– Jeg fikk sjokk da jeg faktisk oppdaget at jeg var en av dem som fikk denne agurken levert, for det kunne ikke falle meg inn at den økologiske agurken jeg får fra Levanger stammer fra et parti i Spania, sier Nordstrand.

Berit Nordstrand

- Det første jeg tenkte på var barna mine, sier lege og seksbarnsmor, Berit Nordstrand, da hun fikk vite at de hadde spist en av agurkene i det mistenkte partiet.

Foto: Privat

Familien på åtte slapp heldigvis helskinnet unna. Per i dag er ingen blitt syke.

– Jeg burde ha vært dårlig nå, hvis agurken var smittet, så jeg tenker at vi nå er trygge, sier Norstrand lettet.

Agurkene trolig spist opp

Ifølge Mattilsynet er agurkene, som stammer fra en produsent i Spania som mistenkes for å ha spredt smitten, distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nords abonnentsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland.

De leverer grønnsaker til private kunder, barnehager, storkjøkken og bedriftskunder fra Trondheim til Bodø.

Se intervju med daglig leder i Økomat, Vidar Grøtting:

Video E.colismitte i Trøndelag

E.colismitte i Trøndelag

– De agurkene finnes ikke mer. De er nok spist, sier daglig leder i Økomat, Vidar Grøtting småfortvila.

Mandag tok han kontakt med alle de 240 kundene som har fått levert én agurk hver fra det omtalte partiet. Hittil har ingen av dem blitt syke.

E.coli-smittet mann innlagt på sykehus

I dag ble det klart at en mann i 40-åra fra Aust-Agder er innlagt på Sørlandet sykehus etter å ha blitt smittet med E.coli.

Ifølge Matilsynet er foreløpig ukjent hvor mannen ble smittet og hva han har spist.

Sørlandet sykehus ønsket ikke å opplyse om mannens tilstand mandag kveld.

Elleve mennesker er døde av E.coli-bakterien i Tyskland, tyske myndigheter antar at 1200 mennesker er smittet i Europa.

Venter flere utbrudd

Lege ved Folkehelseinstiuttet (FHI), Siri Hauge, forteller mandag kveld at Mattilsynet nå skal undersøke prøver av bakterien som mannen på Sørlandet er smittet av.

– Vi vet at denne mannen har tiknytning til Tyskland, men det er for tidlig å si om dette er der første norske tilfellet av utbruddet som foregår i Tyskland.

Hun sier Folkehelseinstituttet regner med at det kommer flere tilfeller fra utbruddet i Tyskland.

Siri Hauge

Lege Siri Hauge ved FHI, sier det skal holde å vaske grønnsakene i Norge.

Foto: NRK

– Folk bør først og fremst unngå å spise salater, agurker og tomater dersom de drar til Tyskland, og det er lite som tyder på at grønnsakene i Norge er farlige, sier Hauge og legger til at det skal være tilstrekkelig å vaske grønnsakene i Norge før de spises.

Advarer mot hysteri

Nordstrand innrømmer at opplevelsen har gitt henne en støkk, spesielt med tanke på hva som kunne ha skjedd med barna hennes i alderen fire til 20 år.

Selv om det blir lenge til neste gang hun vil spise agurk, understreker legen at det ikke er noen grunn til at noen skal få panikk.

– Så lenge folk ikke har noen symptomer, så trenger de ikke tilkalle lege. Det er jo minimal sjanse for at noen har fått smitten gjennom agurken, sier Nordstrand.

– Vi må passe på at det ikke blir noe hysteri rundt dette, så må vi bare vaske frukt og grønnsaker ekstra nøye framover, sier Nordstrand.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger