Hopp til innhold

Spiller databingo for milliarder

Bingospillingen i Norge har eksplodert. Mesteparten av spillingen foregår på automater som ligner på de forbudte spilleautomatene, advarer spilleavhengige.

Bingoautomat

Spilleavhengige søker nå til automatene i bingohallene. Årlig spilles det bingo for seks milliarder kroner her til lands.

Foto: Mari Hvamb / NRK

Hans Olav Fekjær

Det har blitt gambling i norske bingohaller, sier Hans Olav Fekjær.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

De siste tre årene har det i snitt dukket opp tre nye bingohaller hver måned.

Og nordmenn trekker inn i røykfylte lokaler for å spille bingo for nærmere seks milliarder kroner årlig. Omsetningen er dermed like stor som for Lotto og Viking Lotto.

Tredoblet spilling

Men de spilleavhengige fortviler over utviklingen. For det er ikke bingobonger og rød tusj som lokker spillerne til hallene, men bingoautomatene som ligner på de gamle, forbudte spilleautomatene.

Styreleder i Spilleavhengighet Norge Lill-Tove Bergmo fortviler over et nytt automatspøkelse.

Siden de gamle spilleautomatene ble ulovlig, har spillingen på bingo blitt tredoblet.

– De som hadde trøbbel med de gamle automatene, trigges av de nye databingoautomatene, advarer Bergmo.

– Det har blitt gambling

Før kunne man vinne en kvart kilo kaffe på bingo, sier ekspert på spilleavhengighet Hans Olav Fekjær, men slik er det ikke lenger:

– Nå har det blitt gambling. Nå har det blitt store pengesummer involvert i dette, til tross for at publikum har lite å gi, sier Fekjær til NRK.

Milliardene fra bingospillingen går blant annet til frivillige lag og foreninger, men også eierne av bingohallene har gode tider. Pengene kommer fra dem som har lite fra før.

– Få steder i Norge er det samlet så mange minstepensjonister, enten alderstrygdede eller uføretrygdede, som i bingohallene, sier Fekjær.

Regelendring tar tid

Omfanget har blitt så stort at regjeringen vil stramme inn reglene, men nå er innskjerpingen utsatt fordi Norsk Tipping også skal inn i bingomarkedet.

– Vi kommer til å få kontroll på bingomarkedet gjennom dette regelverket. Men at det blir et halvt års utsettelse på dette med databingo, det må vi bare leve med, sier statssekretær i Kulturdepartementet Roger Solheim til NRK.

Det er ikke godt nok for Bergmo i Spilleavhengighet Norge.

– Vi synes det er helt forferdelig at de klarer å utsette saken. Men det er som det bestandig er med spill: Det er pengene som rår, det er ingenting annet, sier hun.

Hør ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen snakke om bingoautomatene i Nyhetsmorgen på P2 og Alltid Nyheter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ