Hopp til innhold

Sparer «dobbel BSU» for å få råd til drømmeboligen

Det er så stor etterspørsel etter boligspareordninger at det ikke er plass på vanlige BSU-kontoer.

Scott Patterson

SPARER: For BI-student Scott Patterson (25) er ikke BSU-ordningen nok når han skal spare penger til drømmeboligen.

Foto: Linda Reinholdtsen, NRK

Det er velkjent at boligsparing for unge, BSU, gir skattefradrag og høy rente, og er en gunstig måte å spare penger på.

Men maksimalt årlig sparebeløp på BSU-konto er 25.000 kroner, med en maksgrense på 200.000 kroner. Flere ønsker å spare mer til bolig. Derfor opplever bankene nå en stor etterspørsel også etter andre spareordninger.

Vil ha begge deler

DNB går nå nye veier for å tiltrekke seg enda flere boligsparekroner fra unge og boliglånskunder.

Cecilie Kirsebom-Aronsen, DNB

SPARETILBUD: Cecilie Kirsebom-Aronsen i DNB sier at mange kunder ønsker to ulike sparepakker.

Foto: Linda Reinholdtsen, NRK

En ny og mer ungdommelig bankfilial åpnet akkurat på Storo i Oslo, hvor et av målene er å tiltrekke seg enda flere boligsparekroner. Det forteller prosessdriver bak denne nye typen bank, Cecilie Kirsebom-Aronsen.

– Mange som kjøpte BSU helt i starten har nå fylt den opp og ønsker å spare videre, og legger opp BSU 2.0. Og mange som kommer til oss nå, vil gjerne ha begge deler – altså både BSU 1 og BSU 2, forteller hun.

Får ikke skattefradraget

Også Nordea og flere av de store bankene har de siste årene startet parallelle BSU-ordninger fordi mange etterspør det, forteller kommunikasjonsdirektør i Finans Norge Jan Erik Fåne:

– Det er jo begrensninger på hvor mye du kan få skattefradrag for på BSU-kontoen. Derfor tilbyr mange en parallell BSU, altså at du kan sette pengene inn på den kontoen, få den samme høye renta, men altså ikke få skattefradraget som myndighetene har bestemt.

Må spare mye

En av dem som sparer både i vanlig BSU og i tilleggssparing er 25 år gamle Scott Patterson, student ved BI. Han har spart siden han var 18, og er ikke overrasket over at mange sparer til bolig på flere måter.

– Jeg har lyst på en fin bolig. Boligene er så dyre nå, og i tillegg må du ha mye egenkapital for å få lån i bankene. Jeg, som ikke har noen kausjonist, må ha en del egenkapital, og må da spare til det.

Det står nå nærmere 38 milliarder kroner på vanlige BSU kontoer med skattefradrag, og i tillegg minst to milliarder i de parallelle boligspareordningene.

Nordea opplyser at de ser en veldig god vekst i deres parallelle BSU-ordning. De viser til at økningen det siste året har vært 30 prosent i antall og nesten 50 prosent i antall kroner. Nordea tror at årsaken er at rentene på vanlige sparekontoer har falt og at flere ser behov for å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet med dagens priser.

AKTUELT NÅ