I dag ble det klart at britiske Go-Ahead vant Norgeshistoriens første trafikkpakke som er lagt ut for konkurranse om togtrafikk.
Trafikkpakken omfatter Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. For å drifte i Norge har selskapet startet opp Go-Ahead Norge AS.
– Vi er naturligvis utrolig glade for å ha vunnet vår første togkontrakt i Norge. Samtidig er vi ydmyke overfor oppgavene og utfordringene som ligger foran oss, sier Magnus Hedin, administrerende direktør i Go-Ahead Nordic.
NY DRIFTER: Britiske Go-Ahead tar over driften av Sørlandsbanen og skal drifte 20 prosent billigere enn NSB.
Foto: Svein Sundsdal / NRKSørlandsbanen skal driftes av britisk toggigant
Konkurransen stod mellom NSB, svenske SJ, og den kommersielle britiske aktøren Go-Ahead.
FORNØYD: Jernbanedirektør, Kirsti Slotsvik sier hun har store forventninger til den nye utenlandske aktøren.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix– Alle tre hadde svært gode tilbud. Vi var enige om at kvalitet skulle telle 60 prosent og pris 40 prosent. Til slutt var det pris som ble avgjørende, ettersom kvaliteten hadde såpass marginale forskjeller, forteller jernbanedirektør, Kirsti Slotsvik.
- Les mer om: Sørlandsbanen
Slotsvik presiserer at alle de tre tilbyderne var på under halvparten av nåværende prisnivå. Vinneren lå imidlertid 20 prosent under nestemann.
– Det er viktig å få inn nye aktører på persontrafikken i Norge. Dette har vært en flott dag. De må leie samme materiellet, men de har sagt at de vil oppdatere togvognene. De vil også forbedre frekvensen fra 2020, sier Slotsvik.
Go-Ahead vil få et vederlag på 1,5 milliarder kroner over ti år. Den totale verdien av kontrakten gjennom hele avtaleperioden er på rundt 5,8 milliarder kroner. I dag er det NSB som er ansvarlig for togoperasjonen på strekningene.
GI BEDRE INFORMASJON: Go-Ahead Norge AS lover å gi bedre informasjon til kundene enn sine konkurrenter.
Foto: Pål Berg Mortensen / NRKGo-Ahead er et privat selskap fra Newcastle i England, og er den største jernbaneaktøren i Storbritannia og den største bussaktøren i London.
Go-Ahead Nordic har som mål å overta eksisterende togpersonell fra NSB. De ansatte vil få tilsvarende lønns, arbeids og pensjonsvilkår som de har i dag i NSB, i henhold til anbudskontrakten.
SV: – Nå får vi Ryanair-tilstander på norske skinner
SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt på at kommersielle Go-Ahead vant.
– Et selskap som er sterkt mislikt av kundene sine i England får nå ansvaret for å drive jernbanen i Norge. De som allerede bruker Go-ahead klager over dårlig punktlighet, pålitelighet, tilgjengelige seter og ståplasser, sier Lysbakken til NRK.
DÅRLIG: SV-leder Audun Lysbakken mener Go-Ahead er sterkt mislikt i England.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixHan mener det er tydelig at regjeringen ikke prioriterer hensynet til kundene eller ansatte.
– Her har de vektlagt hvem som kan gjøre oppdraget billigst mulig. Sånn bør ikke jernbanen drives. Men kampen mot jernbaneprivatiseringen er ikke tapt med dette, sier Lysbakken.
Leder av transport- og kommunikasjonskomiteen, Helge Orten (H), mener det derimot er en gledens dag.
– Det er en spennende aktør som er valgt. Det ligger flere forbedringer inne i denne avtalen som kommer de reisende til gode. Go-Aheads erfaringer gjør at de klarer å levere høy kvalitet til lavere pris, sier Orten.
Go-Ahead dårligst ut i undersøkelse
Go-Ahead driver også selskapet GTR som igjen drifter de britiske linjene: Northern Rail, South Eastern, South Western Railway, Thameslink & Great Northern og Southern Railway.
I en undersøkelse i Storbritannia har 14.000 togpassasjerer svart på hvilken togoperatør de mener er Storbritannias beste. Av 28 selskaper er det alle Go-Aheads fem selskaper som kommer dårligst ut blant kundene – helt nederst på listen.
Undersøkelsen er fra 2017 og ble utført i etterkant av at en streik hadde rammet den dårligst rankede toglinjen Southern Railway siden 2016. Togstrekningen går mellom London og Sørkysten av England.
Jernbanedirektøren tror imidlertid at selskapet vil skjerpe seg når de skal drifte i Norge.
– Vi vet at selskapet har vært kritisert, men hvis du har fått kritikk så er det ofte at du skjerper deg. Nå har jeg aldri tatt Ryanair, men jeg tenker at det å få flere avganger og billigere billetter er viktig for kundene, sier Slotsvik.
Hun presiserer at kritikken fra hjemlandet til selskapet ikke har vært avgjørende for deres valg.
– Vi har vært opptatt av hva de kan tilby oss i Norge. Dette er et norsk datterselskap, og ut fra det jeg har lest av kritikk er det togkvaliteten det går på. I Norge er det staten som eier togene, ikke selskapet, sier Slotsvik.
Anbudsdirektør i Go-Ahead Norge AS, Cathrine Elgin, forteller at de vil ruste opp togene og informasjonsflyten til kundene.
LOVER BEDRE KVALITET: Anbudsdirektør i Go-Ahead Norge AS, Cathrine Elgin, lover at kundene skal merke at det er et godt arbeidsmiljø i Go-Ahead.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix– Dere skal operere 21 prosent billigere enn de øvrige konkurrentene, hvordan skal dere få til det?
– Vi har nok ulike vekstrater i forhold til hva som er mulig på inntektssiden, og der har vi nok være mer ambisiøse enn våre konkurrenter, sier Elgin.
Hun vil imidlertid ikke gå inn på om billettprisene vil stige med dem bak spakene.
I artikkelens første versjon ble det ikke presisert at undersøkelsen var fra 2017 og ble utført i etterkant av en streik. Det er nå lagt inn.