Hopp til innhold

Søreide: – Nødvendig å reagere

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun har forståelse for angrepet i Syria i natt. SV, Rødt og MDG er kritiske.

Norges utenriksminister sier hun har forståelse for at USA, Storbritannia og Frankrikes har gått til angrep på utvalgte mål i Syria.

STØTTER USA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener angrepet fra Storbritannia, Frankrike og USA var helt nødvendig.

– Vi har forståelse for den målrettede og begrensede aksjonen som Storbritannia, Frankrike og USA har gjennomført i natt. Det er helt nødvendig å reagere på bruken av kjemiske stridsmidler. Det er strengt ulovlig, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

Hun påpeker at aksjonen var målrettet for å forhindre produksjon, bruk og spredning av kjemiske våpen.

I en TV-tale like før klokka 03.00 natt til lørdag norsk tid annonserte Donald Trump at et angrep i Syria var i gang. Ifølge USA har tre kjemiske anlegg i Syria blitt angrepet.

Norge ble varslet om angrepet på forhånd gjennom det Søreide omtaler som «militære kanaler». Norge er ikke blitt bedt om å delta.

USAs president om angrepet på Syria.

TALTE I NATT: President Donald Trump karakteriserte gassangrepet i Syria for en uke siden som handlingen til et monster.

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på Twitter at Norge har forståelse for angrepet.

«Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruk av kjemiske våpen har konsekvenser. Fra norsk side har vi forståelse for aksjonen,» skriver Solberg.

Laster Twitter-innhold

Stoler på de allierte

Russland mener det ikke fins bevis for at det syriske regimet står bak et angrep med kjemiske våpen i Douma for en uke siden.

– Både Storbritannia, Frankrike og USA har vært veldig klare på at det er brukt kjemiske stridsmidler og at regimet står bak. Vi har ikke informasjon som skulle tilsi noe annet enn det, sier Søreide om bevisene i saken.

– Russland og Iran går hardt ut og sier det er brudd på Folkeretten, hva sier du til det?

– Russland har stilt seg i spissen for å blokkere ethvert forslag i FNs sikkerhetsråd om å bidra til undersøkelser og uavhengige mekanismer for å plassere ansvar. Det er et stort ansvar Russland tar på seg. Og det er jo nettopp fordi sikkerhetsrådet er blokkert at sikkerhetsrådets faste medlemmer mente det var nødvendig og proporsjonalt å gå til en målrettet og begrenset aksjon mot anlegg for kjemiske våpen, svarer Søreide.

Frp sier de støtter regjeringens linje.

Kristian Berg Harpviken (Prio) om Norges støtte til USA, Storbritannia og Frankrikes angrep i Syria.

– KREVENDE BALANSEGANG: Det mener Prio-forsker Kristian Berg Harpviken om Norges støtte til USA, Storbritannia og Frankrikes angrep i Syria.

SV: – Nei til stormaktskrig

SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til nattens angrep, som han mener ikke hjelper folket i Syria. Han påpeker også at det er farlig å sette FN på sidelinjen.

– Norge må si nei til dette militære angrepet. Disse bombene vil ikke skape fred i Syria, vil ikke hjelpe det lidende folket i Syria, og det er dessuten farlig å sette FN på sidelinjen. Jeg frykter det er et bidrag til eskalering snarere enn fred, sier Lysbakken til NRK.

SV-leder Audun Lysbakken

– NORGE MÅ SI NEI: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må protestere mot angrepet i Syria.

Foto: NRK

– Når man ser barn bli utsatt for gassangrep, er det ikke riktig å reagere?

– Vi fordømmer Assad og Russlands innblanding i Syria. Vi støtter en uavhengig gransking i Douma, men vi ønsker ikke at Syria blir en slagmark for en stormaktskrig. Norge må jobbe for fredelige løsninger, ikke militære løsninger som ikke finnes, sier Lysbakken.

Han får støtte fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Angrepet er i strid med folkeretten. Vi må få en uavhengig gransking av hva som har skjedd i Douma, ubestridelige bevis og vedtak i sikkerhetsrådet før man kan gå til angrep, sier Moxnes til NRK.

Flere politikere sier de har forståelse for angrepet. Moxnes mener dette ikke er nok.

– Jeg tror mange kan skjønne bakgrunnen for angrepet, men vi vet ikke om regimet står bak. Det har vært en rekke tilfeller tidligere der man har gått til krig mot andre land uten at det har vært hold i anklagene, så her må vi ikke gjøre samme feil igjen. Militære angrep eskalerer konflikten, kan forlenge krigen og vil være til skade for sivile og uskyldige i Syria, sier Moxnes.

MDG: – USA har ødelagt sin troverdighet

MDG-talsmann Rasmus Hansson er også svært kritisk til nattens angrep.

«Enda flere raketter og bomber hjelper ikke syrerne! Assad, Iran og Russland er de store forbryterne i katastrofen som utspiller seg i Syria, men USA har ødelagt all sin troverdighet og bør holde rakettene for seg selv. Vi i Norge må trappe opp nødhjelp og politisk støtte!» skriver Hansson på Twitter.

– Alle forstår ønsket om å reagere på noe så hårreisende som å gasse i hjel sitt eget folk, men det har ingen som helst effekt, utdyper Hansson overfor NRK.

– Men det har vel en effekt hvis de ødelegge steder der kjemiske våpen utvikles og oppbevares?

– Vi får håpe at det er sant, men USA har en dårlig historie, for eksempel når det gjelder å hevde at det finnes masseødeleggelsesvåpen i den regionen. Uansett kommer ikke situasjonen for folk på bakken i Syria til å bli bedre av en sånn aksjon, mener Hansson.

Hansson sier han støtter kravet om en uavhengig granskning av hva som skjedde i Douma.

Laster Twitter-innhold

Støre: Viktig å reagere

Ap-leder Jonas Gahr Støre forteller NRK at han støtter nattens angrep i Syria.

– Bruk av kjemiske våpen mot sivile er helt uakseptabelt. Syria har sagt at de ikke har slike våpen, så det er helt riktig å reagere på det. Angrepet har også vært begrenset, og det har ikke vært rapportert om tapte menneskeliv, sier Støre.

Det kinesiske utenriksdepartementet kritiserte angrepet fordi det hadde gått utenom FNs sikkerhetsråd.

Støre synes likevel det var nødvendig.

– Det er beklagelig at det ikke er en FN-resolusjon rundt dette, men verden kan ikke stå og se på at slike våpen brukes mot sivile, sier Ap-lederen.

Hvor alvorlig er denne situasjonen?

– Den er svært alvorlig, faren for opptrapping av andre konflikter i området er stor. I mai kommer den iranske atomavtalen opp til ny vurdering, hvor amerikanerne kan komme til å trekke seg fra den. Situasjonen henger sammen, og det skal lite til for at den blir enda mer alvorlig, sier Støre.

Grande: Må være en rød strek

Venstres landsmøte på Jessheim 2018

USIKKER: Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke mene noe om det var riktig å angripe Syria nå.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Dette er en utrolig alvorlig og fortvilende situasjon, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK på Venstres landsmøte på Jessheim.

– Mener du det var rett av våre allierte å bombe Syria i dag?

– Jeg mener det er rett å bekjempe bruken av kjemiske våpen i krig. Og det må være en rød strek for det internasjonale samfunnet. Men jeg hadde håpet at observatører kunne undersøkt dette, sier Grande.

Hun vil ikke mene noe om det var rett å gjennomføre bombingen til tross for Russlands veto i sikkerhetsrådet.

Hareide: Krigsforbrytelser kan ikke skje ustraffet

KrF-leder Knut Arild Hareide innledet sin tale til KrFs landsstyre i Oslo lørdag med de dramatiske nyhetene fra Syria.

– Vi har de siste dagene sett bildene fra Syria. Små barn som blir båret på båre, rammet av lammende klorgass. Det gjør dypt inntrykk å se konsekvensene av kjemiske våpen, sa Hareide.

– Det er ikke bare forferdelig. Det er krigsforbrytelser og et klart brudd på internasjonale konvensjoner. Det er ikke tvil om at slike angrep fører til internasjonale reaksjoner. Det kan ikke skje ustraffet, slo KrF-lederen fast.

Han ba om at det nå blir vist tilbakeholdenhet.

– Dette illustrerer hvor kritisk det er at reelle fredsforhandlinger kommer i gang, og at en fredsløsning kommer på plass. Det er ikke bare det siste døgns hendelser som minner oss om at viktige verdier er i spill, understreket Hareide.

Vedum: Skjønner reaksjonen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier han skjønner reaksjonen, og at det må reageres på bruk av kjemiske våpen. Nå håper han amerikanske og russiske ledere viser klokskap.

– Man kan ikke akseptere bruk av kjemiske våpen, men det er viktig at dette ikke utvikler seg til en større konflikt, sier Vedum til NRK

– Betyr det at du støtter dette angrepet?

– Det får utenriksministeren svare på, for hun har bedre kunnskap. Bedømmelsen av angrepet har ikke vi opposisjonspolitikere god nok innsikt i, svarer Vedum.

AKTUELT NÅ