Hopp til innhold

USA, Storbritannia og Frankrike angrep mål i Syria

I samarbeid med Storbritannia og Frankrike, angrep USA tre kjemiske anlegg i Syria i natt. Russland og Iran varsler at angrepet vil få konsekvenser.

Donald Trump

SE VIDEO: President Donald Trump kunngjør angrep i Syria.

I en TV-tale natt like før klokka 03.00 norsk tid annonserte Donald Trump at et angrep i Syria var i gang. Samtidig som presidenten snakket, ble det meldt om kraftige eksplosjoner i hovedstaden Damaskus.

– Jeg har gitt USAs militære styrker ordre om å sette i gang presise angrep mot mål knyttet til den kjemiske våpenkapasiteten til Syrias diktator Bashar al-Assad, sa Trump.

– En operasjon koordinert med Frankrike og Storbritannia er nå i gang. Vi takker dem begge, fortsatte han.

Storbritannias statsminister Teresa May bekreftet også dette i en uttalelse kort tid etter.

– USA er forberedt på å fortsette å gjennomføre angrep helt til Assad-regimets bruk av kjemiske våpen opphører, sa Trump.

– Målet er å avskrekke Assad-regimet

USAs forsvarsminister James Mattis tonet imidlertid ned president Trumps uttalelser.

– Vi har gjennomført en enkeltstående bølge med angrep for å sende en tydelig beskjed til Assad, sa han på en pressekonferanse.

Ifølge Mattis har USA har brukt dobbelt så mange våpen så langt som de gjorde da de angrep syriske mål etter et lignende kjemisk angrep i fjor.

– Nattens bølge av angrep er avsluttet. Vi kan ikke si noe om flere planlagte angrep nå, sa han.

«Suksessfullt angrep»

Det er uklart hvor omfattende USAs angrepsplan er, men Trump sier at målet med angrepene er å avskrekke Assad-regimet mot å produsere, bruke og spre kjemiske våpen.

Mattis sier at USA har identifisert et av stoffene som ble brukt i det kjemiske angrepet i Douma, men at det kan være snakk om flere stoffer.

Det britiske forsvarsdepartementet omtaler angrepet som «veldig suksessfullt», og at de tror dette vil endre situasjonen i Syria i fremtiden, skriver Reuters.

Under en pressekonferanse ber departementet Russland om å bruke innflytelsen sin i Syria til å ende konflikten.

– Det er rimelig å si at forholdet vårt til Russland nå har nådd et lavt punkt, svarte departementet på spørsmålet om verden nå er i en ny kald krig.

USAs forsvarsminister James Mattis orienterte pressen om Syria-angrepet.

Frankrike vil begynne å jobbe med de politiske prosessene mot å ende konflikten i Syria umiddelbart, skriver AFP.

– Vi må legge en plan for hvordan å ende krisen med en politisk løsning. Vi er klare til å begynne med dette med én gang, med alle land som ønsker å delta, sa Franrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian under en pressekonferanse.

Tre mål truffet

USAs forsvarssjef, general Joseph Dunford, opplyste på en pressekonferanse at det er tre mål som er truffet.

  • Et vitenskapelig forskningssenter i Damaskus, angivelig knyttet til produksjon av kjemiske og biologiske våpen.
  • Et lager for kjemiske våpen vest for byen Homs.
  • Et lager for utstyr til kjemiske våpen og en viktig kommandosentral, også nær Homs.

Angrepet mot forskningssenteret utenfor Damaskus førte bare til materielle skader, ifølge statlig syrisk TV lørdag morgen. De melder også at tre sivile ble såret i angrepet i Homs.

På en briefing i det russiske forsvarsdepartementet lørdag, refererte de til følgende mål:

  • Al-Dumayr militære flyplass, Damaskus - 12 missiler - alle skutt ned
  • Shayrat militære flyplass, Homs - 12 missiler, alle skutt ned
  • Mezzeh militære flyplass, Damaskus, - 9 raketter, 5 skutt ned
  • En flyplass i Homs (uklart hvilken) - 16 raketter, «13 ødelagt»
  • To flyplasser som ikke finnes på Google maps, 22 missiler, alle skutt ned

USA, Franrike og Storbritannia har ikke bekreftet dette.

SE VIDEO: Her flyr franske kampfly mot syriske mål

Det russiske forsvarsdepartementet sier at det ble skutt over 103 missiler mot Syria, men at syrisk luftvern avskar 71 av dem, ifølge talsperson for det russiske forsvarsdepartementet Sergej Rudskoj. En stor del av Syrias kjemiske arsenal skal likevel ha blitt ødelagt i angrepet.

Av 30 missiler skutt mot to anlegg som ifølge Russland «tidligere» var knyttet til Syrias kjemiske våpenprogram ble syv skutt ned.

Anleggene er ifølge det russiske forsvarsdepartementet «forlengst ute av drift», men bygningene ble «delvis ødelagt» i angrepet

Russland skal også nå vurdere å ta i bruk rakettforsvarssystemet S-300 – noe de tidligere har avvist at de vil gjøre.

Så langt tyder ingenting på at sivile ble drept i luftangrepet mot mål i Syria, sier den russiske offiseren Sergej Rudskoj på en pressekonferanse i Moskva. Han sier de heller ikke har fått meldinger om at noen i det syriske militæret ble drept.

NRKs korrespondent om USAs angrep mot syriske mål.

Putin: – Brudd på folkeretten

Utenriksdepartementet i Iran sier at de fordømmer angrepet mot Syria. De kaller det et brudd på folkeretten og Syrias territorielle integritet, og varsler «regionale konsekvenser», skriver Reuters.

Russlands president Vladimir Putin har nå kalt inn til krisemøte i FNs sikkerhetsråd, skriver AFP. Han omtaler også angrepet som brudd på internasjonal rett, og mener det vil utgjøre en humanitær katastrofe i Syria.

Russlands ambassadør i USA, Anatoly Antonov, sier de allerede har advart USA om at slike angrep som nå har gjennomført, vil få konsekvenser.

Anatoly Antonov

Russland og Iran varsler at angrepene i Syria vil få konsekvenser. – USA har ingen rett til å skyte på andre land, sier Anatoly Antonov.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– USA har ingen rett til å skyte på andre land, sier Antonov. Det er uakseptabelt og utilgivelig å fornærme president Putin, sier Antonov.

Russerne skal ha blitt varslet om at luftrommet på de aktuelle stedene ville bli benyttet, men ikke om at det ville bli satt i gang et angrep. Foreløpig skal det ikke være noen aktivitet i de russiske luftstyrkene i Syria, melder AFP.

May sier i en kommentar at dette verken handler om å gripe inn i en borgerkrig eller om regimeendring, men om et begrenset og målrettet angrep som «ikke vil øke spenningen i regionen ytterligere».

Kreml fordømmer også angrepet fra de vestlige styrkene.

NRKs korrespondent om russiske reaksjoner på Syria-angrepet.

Stoltenberg støtter angrep

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg støtter nattens angrep.

– Jeg støtter handlingene til USA, Frankrike og Storbritannia mot det syriske regimes anlegg for kjemiske våpen, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Han mener angrepet vil redusere regimets mulighet til å «ytterligere angripe folket i Syria med kjemiske våpen».

– Nato har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler og normer. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver også i en pressemelding at Norge forstår bakgrunnen for angrepet.

– Verden har stått samlet i fordømmelsen av kjemiske våpen siden grusomhetene under første verdenskrig. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser. Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, sier hun.

Lørdag uttale også Tyrkia at de støtter angrepet mot Assads regime, og omtaler det som en «velvalgt beslutning».

– Vi støtter denne operasjonen som tydeliggjør respekten for menneskeheten i kjølvannet av Douma-angrepet. Det er veldig sannsynlig at angrepet er utført av regimet, sier den tyrkiske utenriksministeren.

Pressekontakt Siv Alsén i PST sier også til NRK at trusselbildet i Norge er uendret etter angrepet i Syria.

Ber partene beherske seg

Angrepet kommer etter gjentatte trusler fra Trump, men det siste døgnet har retorikken avtatt og det har vært dialog mellom Russland og USA.

Trump sendte i natt også en tydelig beskjed mot Russland og Iran om at angrepene er en melding til dem som fortsetter å støtte Assad-regimet. Den amerikanske forsvarssjefen vil holde en pressekonferanse lørdag ettermiddag der han lover flere detaljer om angrepet.

FNs generalsekretær António Guterres ber medlemslandene om å vise tilbakeholdenhet og ikke bidra at situasjonen eskalerer.

– Jeg oppfordrer alle medlemsland til å vise tilbakeholdenhet under disse farlige forholdene og til å unngå enhver handling som kan eskalere situasjonen og øke lidelsene til det syriske folket, sier Guterres i en pressemelding.

NRKs korrespondent Philip Lote om europeiske reaksjoner på USA, Storbritannia og Frankrikes angrep mot syriske mål

Demonstrasjon i Damaskus

Lørdag morgen samlet hundrevis av syrere seg på en plass i sentrum av Damaskus, for å demonstrere mot vestlige angrep. Mange av dem hadde med seg syriske, russiske og iranske flagg, og noen klappet i hendene og danset.

– Vi er dine menn, Bashar, ropte mange.

SISTE NYTT

Siste nytt