Hopp til innhold

Solhjell tvilte seg fram til gjenvalg

Eks-statsråd Bård Vegar Solhjell tvilte på om han orket nye år i kampen mot sperregrensen. Han fant motivasjonen til slutt, og tar gjenvalg som nestleder.

Bård Vegar Solhjell

VIL FORTSETTE: Egentlig skulle valgkomiteen fått beskjed for ei uke siden, men Solhjell ba om ekstra tid til å tenke seg om. Til slutt bestemte han seg for å si ja til gjenvalg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Klokken 18 tirsdag kveld møtes valgkomiteen i SV for første gang. Der får de beskjed om at nestleder Bård Vegar Solhjell sier ja til to nye år som nestleder.

– Jeg har veldig stor tro på SV og de verdiene de står for, som solidaritet og miljø, sier han til NRK.

– Det vil kreve enormt mye

Men avgjørelsen satt langt inne.

For første gang siden han ble valgt som nestleder i 2007 var Solhjell i tvil om han skulle ta gjenvalg. Etter én ukes ekstra betenkningstid landet han på ja.

– De forrige gangene jeg har stilt til gjenvalg, så har jeg visst at jeg skulle svare ja. Nå følte jeg at jeg virkelig måtte tenke gjennom det. SV står foran noen viktige og tøffe år. Det vil kreve enormt mye av meg å være nestleder, jeg måtte vite at jeg hadde den personlige motivasjonen til alle møtene og alt arbeidet.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Bård Vegar Solhjell

KAMPVOTERING: I 2007 ble Solhjell nestleder for første gang etter en kampvotering mot Ingrid Fiskaa.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Da Solhjell ble valgt som nestleder for første gang for sju år siden hadde SV allerede sittet to år i regjering. Selv om partiet mistet oppslutning ved stortingsvalget i 2009, beholdt de rødgrønne makten i fire nye år.

Men etter åtte var det slutt.

Med støtte fra KrF og Venstre tok Høyre og Frp over regjeringskontorene.

SV gjorde et elendig valg og endte så vidt over sperregrensen med 4,1 prosent av stemmene ved valget i 2013.

Valgundersøkelsen fra stortingsvalget i fjor viste at lojaliteten til partiet er historisk lav. Ingen andre partier har noen gang hatt så utro velgere som SV hadde sist valg.

Vil videreføre arven fra Halvorsen

Ett år etter krisevalget sliter SV fortsatt på målingene.

– Akkurat nå tror jeg det skyldes mange år i et regjeringssamarbeid der SV og vår politikk ikke kom tydelig nok fram. Men med det statsbudsjettet som Høyre/Frp-regjeringen har lagt fram, så ser vi at omfordeling og solidaritet, og ikke minst en sterk miljøsatsing, trengs mer enn på lenge, sier Solhjell.

– Men velgerflukten har pågått med deg og Audun Lysbakken i ledelsen. Hvorfor skal dere lykkes nå?

– Jeg har vært i ledelsen siden 2007. Jeg har ansvaret for det gode, men også for de dårlige meningsmålingene som er nå. Jeg tror at erfaring trengs, og at jeg kan bidra med noe der. Jeg vil gjerne videreføre arven fra Kristin Halvorsen og Erik Solheim. Det har tross alt vært en veldig viktig og god periode i SVs historie der vi kom i regjering og gjennomførte viktige ting. Jeg tror at jeg også kan bidra til den fornyelsen SV nå trenger, med nye saker og ny tenkning, svarer Solhjell.

Hvordan bidro de dårlige målingene til at du måtte tvile deg fram til gjenvalg?

– Det dreier seg aller mest om en side av politikken som ikke alle ser. Alle helgemøtene, alle reisene til et lokallag, alle konferansene på kveldstid. Det merkes at man har drevet med det i mange år. Man må virkelig vite, særlig i en periode der SV ligger lavt på målingene og må styrke seg, at man har den «gutsen» som trengs til å klare det i de to neste årene. Og det har jeg, sier Solhjell.

– Blir dette din siste runde som nestleder, eller åpner du for flere gjenvalg?

– Jeg har hatt nok med å tenke på dette valget her. Jeg har ikke begynt å tenke på det neste ennå.

Fra før av er det kjent at Inga Marte Thorkildsen, som mistet stortingsplassen sin i valget i fjor høst, ikke ønsker å fortsette som nestleder. Partileder Audun Lysbakken tar gjenvalg på landsmøtet som holdes i Lillestrøm 13. til 15. mars 2015.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ