Hopp til innhold

SV under tre prosent – nå er De grønne større

Ingen har noen gang hatt så utro velgere som SV hadde sist valg. Nå fortsetter velgerflukten til Ap, og selv De grønne går forbi på ny måling. – Svært alvorlig for partiet, sier valgekspert.

Lysbakken holder tale, omringet av røde faner

IKKE PANIKK: Audun Lysbakken liker dårlig at SV er nede i 2,8 prosent på NRKs marsmåling, men sier partiet ikke lar seg skremme av enkeltmålinger. Her avbildet under SUs sommerleir i fjor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Med en oppslutning på 2,8 prosent er SV det minste stortingspartiet på meningsmålingen Norstat har gjennomført på oppdrag fra NRK i mars.

Partiet faller med 1,1 prosentpoeng sammenlignet med sist måling, og det store flertallet av dem som forlater partiet går til Arbeiderpartiet.

Historisk lav lojalitet

Målingen bekrefter dermed en dyster trend for SV, påpeker valgforsker Bernt Aardal. I dag presenterte han valgundersøkelsen fra stortingsvalget i fjor som viser at lojaliteten velgerne viser SV er historisk lav.

– Vi har ikke sett så lav lojalitet tidligere, verken for SV eller for noe annet parti, sier professoren til NRK.

Fra valget i 2009 til valget i 2013 gikk hele 41 prosent av SV-velgerne over til Arbeiderpartiet. Kun to av ti mente SV fortjente deres stemme en gang til.

Nå tyder NRKs marsmåling på at dette mønsteret fortsetter. 16 prosent av dem som stemte SV i fjor høst opplyser at de ville stemt Ap dersom det var valg i morgen. Når det gjelder velgerlojalitet kommer SV klart dårligst ut sammenlignet med de andre partiene. Mens hele 93,5 prosent av dem som stemte Ap sier de vil gjøre det samme igjen, svarer kun 65,9 prosent av SVs velgere at de ville stemt det samme.

– De har ikke klart å komme på offensiven etter valget, heller. Så lav lojalitet og et såpass stort tap av velgere illustrerer veldig store utfordringer for partiet, sier Aardal.

De grønne større enn SV

Han karakteriserer situasjonen SV befinner seg i som «veldig alvorlig», og peker på at SV i framtida kan risikere å miste flere velgere også til Miljøpartiet de grønne (MDG).

– SV har fått en ny utfordring, da særlig på miljø. MDG har kommet inn på Stortinget, og de kan hele tiden ha en skarpere grønn profil. Det er vanskelig for SV å overby De grønne i miljøpolitikken, sier Aardal.

Partibarometer mars

Parti

Valg 2013 %

Februar %

Mars %

Endring februar-mars

Endring valg - mars

 Ap

 30,8

 33,1

 35,2

 2,1

 4,4

 Frp

 16,3

 13

 14,6

 1,6

 - 1,7

 H

 26,8

 28,8

 26,4

 - 2,4

 - 0,4

 KrF

 5,6

 5,9

 5

 - 0,9

 - 0,6

Rødt

1,1

1,4

1,4

0,0

0,3

Sp

5,5

4,9

4,7

- 0,2

- 0,8

SV

4,1

3,9

2,8

- 1,1

- 1,3

V

5,2

4,3

4,7

0,4

- 0,5

MDG

2,8

3,8

3,6

- 0,2

0,8

Andre

1,8

0,9

1,7

0,8

- 0,1

Ekspander/minimer faktaboks

NRKs partibarometer viser at De grønne har en oppslutning på 3,6 prosent i mars. Partiet, som kom inn på Stortinget for første gang i fjor, er dermed større enn SV på målingen.

– Vi vil ikke SV noe vondt, men vi bygger De grønne fordi vi tror vi er et bedre alternativ for norsk miljøpolitikk enn de fleste andre partier, sier MDGs ene stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

– Selv med suverent minst ressurser, færrest representanter og lavest mediedekning betyr De grønne på Stortinget at De grønne vokser. Det inspirerer selvsagt til enda mer satsning, sier han fornøyd.

Lysbakken gir ikke opp

En som ikke kan hente særlig inspirasjon fra målingen er SV-leder Audun Lysbakken.

Rasmus Hansson under finansdebatten

INNENFOR: MDG er på Stortinget, og utfordrer SVs posisjon i miljøpolitikken. Her er Rasmus Hansson på vei opp til talerstolen under finansdebatten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tallene er veldig dårlige, men jeg tror ikke det reelle nivået er så lavt. Snittet av målingene viser at vi ligger rundt valgresultatet, sier Lysbakken til NRK.

SV fikk en oppslutning på 4,1 ved valget. Et gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger i februar, som Aardal har regnet ut, viser at partiet ligger rundt sperregrensen på fire prosent.

Samtidig er Lysbakken klar på at partiet uansett ikke er fornøyd med velgeroppslutningen de har hatt den siste tiden.

– Det tar tid å snu den negative trenden SV har vært inne i. Vi preges fortsatt av den regjeringsslitasjen som dro oss ned på slutten av sist periode, sier Lysbakken.

Han skylder på den samme regjeringsslitasjen når han skal forklare hvorfor SV hadde en historisk lav lojalitet sist stortingsvalg.

– Prisen for regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet var at forskjellen mellom de to partiene ble mindre tydelig for velgerne på venstresiden. Velgere som tidligere har stemt SV, gikk over til Ap i den oppfatning at partiene sto for mye av det samme, sier han.

Selv om målingene etter valget ikke viser framgang for partiet, har Lysbakken tro på at SV i opposisjon lettere kan vinne tilbake velgerne som har gått til Ap.

– De siste årene har forskjellene først og fremst kommet fram i lukkede forhandlinger. Nå blir de synlige, og det tror jeg vi vil tjene på.

Høyre mest tilbake

Så langt er det imidlertid ingenting som tyder på at Arbeiderpartiets velgere søker andre alternativer. I tillegg til at Ap har den klart høyeste lojaliteten, vokser partiet på meningsmålingene.

På NRKs ferske måling har partiet en oppslutning på 35,2 prosent, og går dermed opp 2,1 prosentpoeng sammenlignet med tallene fra februar.

Fremskrittspartiet går fram 1,6 prosentpoeng til 14,6, men ligger fortsatt noe under valgresultatet fra i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Erna Solberg

NEDGANG: Erna Solbergs Høyre går ned på målingen, men holder seg fortsatt på samme nivå som ved valget i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Samtidig går Høyre mest tilbake. Regjeringspartiet faller 2,4 prosentpoeng sammenlignet med februarmålingen, og har nå en oppslutning på 26,4 prosent.

Statsminister Erna Solberg tar imidlertid målingen med stor ro.

– Dette er en meningsmåling som viser at vi har omtrent samme oppslutning som ved valget. Det kommer til å gå opp og ned i årene framover, sier hun.

Norstats måling ble utført i tidsrommet 4. til 10. mars, samtidig som den opphetede debatten rundt reservasjonsmulighet nådde nye høyder i forbindelse med massemobiliseringen 8. mars.

– Noen ganger er ting regjeringen gjør populære, noen ganger er de mindre populære. Det interessante er at støtten for regjeringen er omtrent like stor som tidligere, sier Solberg.

For målingen viser fortsatt et klart borgerlig flertall på Stortinget. Dersom målingen var valgresultatet hadde rødgrønne hatt 73 mandater, mens Høyre, Frp, Venstre og KrF hadde vært inne med 93 representanter til sammen.

Ifølge Aardal er endringene på målingen uansett så små at det ikke finnes grunnlag for å si at striden rundt reservasjonsmuligheten har straffet Høyre.

– Høyre har fortsatt en veldig høy lojalitet på 86 prosent. Det er ingen utslag som er så store her at vi kan si at vi ser en effekt av aktuelle hendelser, sier han.

Råtall, partibarometer mars

Parti

Uvektet %

Vektet %

Ap

33,4

35,2

Frp

10,1

14,6

H

26,3

26,4

KrF

4,9

5

R

2,2

1,4

Sp

7,1

4,7

SV

3,6

2,8

V

6,9

4,7

MDG

4,1

3,6

Andre

1,2

1,7

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ