Hopp til innhold

Solhjell skjerper skoletilsynet

Regjeringen skjerper kontrollen med norske skoler. Nå vil staten skaffe seg bedre oversikt over det som skjer i skolene, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Bård Vegar Solhjell, kunnskapsminister
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fylkesmennenes tilsyn har avslørt flere lovbrudd i kommunene, for eksempel når det gjelder det fysiske arbeidsmiljøet og elevers rett til spesialundervisning.

- Får ikke det de har krav på

- Vi trenger å følge opp at regler blir fulgt og at elvene får det de har krav på, sier Solhjell til NRK

Ifølge Solhjell har regjeringen sett at arbeidsmiljøet til elevene ikke har vært så godt som det burde være, og at ikke mange nok elever har fått den spesialundervisningen de har krav på.

- Vi vet at ikke mange ikke får det de har krav på. Derfor må vi følge tettere opp og vise hvordan skolene kan tilby elevene det de skal ha, sier Solhjell.

Oppretter en kontrollenhet

Opplæringsloven har blitt brutt flere ganger i den offentlige skolen, og det siste året har også flere privatskoler kommet i fokus.

NRK har tidligere skrevet om pengebruken til John Bauer-skolene. Kunnskapsministeren har også reagert på det som har kommet fram i VG om læreplanar og pedagogiske prinsipp på Steiner-skolene.

Les alt om John Bauer-skolene

Les: Steinerskoler i læreplankrangel

Nå oppretter Solhjell en overordnet nasjonal kontrollenhet som skal gå de private skolene etter i sømmene.

- Vi gjør to ting. For det første så bevilger vi penger til tilsyn med private skoler, vi vil følger tett opp de private skolene og vurdere hvordan de driver. For det andre så bevilger vi mer penger til tilsyn av den offentlige skolen i hele Norge, sier Solhjell til NRK.

AKTUELT NÅ