Hopp til innhold

Solberg: Mehl forsøkte å føre Stortinget bak lyset

Høyre-leder Erna Solberg reagerer sterkt på at justisminister Emilie Enger Mehl ikke har svart på Stortingets spørsmål om hun har TikTok installert på tjenestetelefonen.

Erna Solberg om Andreas Hus.

DUMT: Høyre-leder Erna Solberg sier det er dumt at en justisminister med ansvar for sikkerhetsloven har installert TikTok på tjenestetelefonen.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

I går bekreftet hun overfor TV 2 at hun hadde TikTok på tjenestetelefonen i rundt en måned.

Stortinget har i lang tid bedt om svar på om justisministeren har hatt TikTok på sin tjenestetelefon. Mehl har ikke svart på dette.

– Det er dumt at en justisminister, med ansvar for sikkerhetsloven, har installert TikTok på tjenestetelefonen. Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre stortinget bak lyset, sier Solberg til NRK.

Statsråder plikter å svare Stortinget korrekt når de får spørsmål fra politikerne der, uten å holde tilbake informasjon. Det er Høyre og Fremskrittspartiet ikke overbevist om at Mehl har gjort i dette tilfellet.

Les også Justisminister Mehl hadde TikTok på jobbtelefonen

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Avviser at Mehl ha ført Stortinget bak lyset

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Mehl har forsøkt å føre stortinget bak lystet.

Pressekonferanse om flyktningsituasjonen

Statsminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Alf Simensen / NTB

– Nå er dette godt kjent og det er det som er viktig. Hun har fulgt de rådene hun har fått fra justisdepartementet og jeg tror hun har gjort det på en forsvarlig måte, sier Støre til NRK.

– Så hun har ikke ført Stortinget bak lyset?

– Nei, på ingen måte, sier Støre.

NRK har spurt Mehl om en kommentar, men foreløpig ikke fått svar.

Listhaug vil kalle inn Mehl

Heller ikke Frp-leder Sylvi Listhaug er fornøyd med svarene og varsler at justisministeren vil bli kalt inn til Stortinget i neste uke.

Sylvi Listhaug

Frp-leder Sylvi Listhaug.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Det er jo selvfølgelig om hun har fulgt opp denne informasjonsplikten som hun har til Stortinget, ved å unnlate å svare på dette. Og selvfølgelig dette med retningslinjene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet som her ser ut til å være brutt, og som vi også vil ha svar på, sier Listhaug.

Har hun ført Stortinget bak lyset?

– Hun har i hvert fall unnlatt å svare på spørsmål som Stortinget har stilt, og da er det grunn til å stille det spørsmålet, om hun har unnlatt å informere Stortinget på den måten som hun burde gjøre, sier Frp-lederen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Justisminister Emilie Enger Mehl får kritikk.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

SV ber Mehl rydde opp

SV ber Mehl rydde opp i uklarheter omkring sin bruk av appen TikTok.

– Det er mange ubesvarte spørsmål i denne saken, og jeg regner med at Mehl vil benytte anledningen til å rydde opp i den uklarheten som er skapt. Så må vi komme tilbake til hvordan det er egnet at hun gjør det, sier justispolitisk talsperson Andreas Sjalg Unneland til NRK.

Lønnstøtte

Justispolitisk talsperson Andreas Sjalg Unneland i SV.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hvis saken får et videre etterspill i Stortinget, for eksempel i kontroll- og konstitusjonskomiteen, kan det få avgjørende betydning hva SV mener.

Støre: Trygg på at hun har håndtert saken riktig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han er trygg på at Mehl har håndtert saken på riktig måte.

– Hun følger det rådet hun får i justisdepartementet og det er et departement som kan denne situasjonen godt, så det er jeg trygg på at hun har gjort på en riktig måte også er jo dette en telefon som ikke du har hemmelige og fortrolige samtaler på eller andre oppkoblinger, sier statsministeren.

Justisministeren har forklart at hun forhørte seg med justisdepartementet før hun installerte den kinesisk-eide appen på tjenestetelefonen. Samtidig satte hun seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner.

– Det ble da klart at det ikke forelå noen råd som er spesifikt rettet mot TikTok. Det er ikke noen råd om at man ikke bør laste ned akkurat den appen, sier Mehl til TV 2.

Støre sier han er trygg på at Mehl fikk de rådene hun trengte.

Les også Kan Kina bruke TikTok til å manipulere oss?

TikTok er skummelt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger