Solberg: – Ingen skal føle at de kan pushe oss

Høyre varsler store investeringer i Forsvaret framover for å avskrekke mulig russisk aggresjon. Forsvarsbudsjettene kan dermed spise mer av kaka i årene som kommer.

Erna Solberg med en hånd på magen og en hånd i været

MER TIL FORSVARET: Solberg mener Forsvart må rustes opp, men Ap mener Norge bruker for lang tid på å nå Natos krav.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg forsøker å forberede folk på hvorfor vi må prioritere forsvar og sikkerhetspolitikk framover.

Slik forklarer statsminister Erna Solberg at hun brukte store deler av sin landsmøtetale på å snakke om den uheldige utviklingen i Russland og behovet for å ruste opp norsk forsvarsevne.

På spørsmål om hun ser en konkret trussel fra Russland nå, svarer Solberg at hun har tillit til norsk etterretning som sier at det ikke er noen grunn til å frykte det i dag. Men:

– Vi vet ikke hvor utviklingen går. Det kan bli verre i Russland, det kan bli bedre. Vi må gjøre de langsiktige investeringene framover som gjør at vi har god forsvarsevne, slik at ingen føler at de kan pushe oss, sier Solberg til NRK.

– Folk er bekymret

I går ble det klart at staten bidrar med 500 millioner kroner til gruveselskapet Store Norske på Svalbard. Dermed sikres også norsk tilstedeværelse i et område som er strategisk viktig for Norge. I dag varslet Forsvarsdepartementet at de vil ruste opp i nord. For å styrke hærens kampkraft vil de blant annet modernisere stridsvogn Leopard 2 og anskaffe kampluftvern til Brigade Nord. Til sammen koster investeringene 3,6 milliarder kroner.

Første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, Øyvind Halleraker (H), tror dette, koblet opp mot Solbergs tale, blir lagt merke til i Russland.

– Russland bør merke seg at Nato-alliansen står samlet, og kanskje sterkere samlet enn noen gang, sier han til NRK.

Samtidig håper han at velgerne tar innover seg at det norske Forsvaret kommer til å kreve en større del av fellesskapets kroner framover.

– Jeg tror at folk etter hvert begynner å bli bekymret for situasjonen, og tar som en forutsetning at vi ikke må få 9. april en gang til. Vi må være beredt, og avskrekke slik at det ikke blir interessant å gå til et angrep på Norge, sier han og legger til:

– I vanskelige tider er det veldig dumt å si opp forsikringen sin, særlig når det er fare for brann.

Ap mener det går for sakte

Under Natos toppmøte i Wales i fjor forpliktet Norge seg til å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Solberg har sagt at det skal skje innen tre år.

Forsvarspolitisk talskvinne i Ap, Anniken Huitfeldt, mener det blir for lettvint.

– Om tre år er Solberg trolig ute av regjeringskontorene. Det er nå de er på vakt, og da må de ta ansvar for å øke budsjettene i stedet for å kutte dem, sier hun og viser til effektiviseringskravene Forsvaret fikk i årets budsjett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger