Hopp til innhold

Solberg om Ap: – Bakstreversk

Da Erna Solberg åpnet Høyres sentralstyremøte søndag, hoppet hun elegant over striden med Frp og gikk heller til angrep på Arbeiderpartiets økonomiske politikk. – En avledningsmanøver, hevder Trond Giske (Ap).

Erna Solberg på sentralstyremøtet

OFFENSIV: OFFENSIV: Solberg vil heller snakke om hovedmotstander Ap, enn om interne stridigheter i regjeringen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Statsministeren har en turbulent uke bak seg. Etter at Høyre inngikk en avtale med stortingsflertallet om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år, har mange i regjeringspartner Frp reagert med sinne.

I sin tale til sentralstyret nevnte Solberg verken Syria eller Frp med ett ord.

Hennes fokus var at endringene i oljeøkonomien krever storstilt omstilling. Og at Arbeiderpartiets politikk på dette området er skivebom.

– Når økonomien trenger mer stimulans, vil Arbeiderpartiet stramme inn. Når vi trenger et næringsliv som investerer og skaper flere arbeidsplasser, vil Arbeiderpartiet øke skattene. Og når vi trenger en mer effektiv offentlig sektor, vil Arbeiderpartiet stoppe og reversere nødvendige reformer og modernisering.

– Mageplask

Solbergs kritikk har tre hovedpunkter. Hun mener at:

  • Ap gjorde for lite for å hindre todeling av norsk økonomi da de satt ved makten. – Hvis de hadde brukt mer penger på forskning, innovasjon og nyskapning, som vi foreslo hvert eneste år i våre alternative budsjetter, så ville flere bedrifter ha skapt nye ideer, og det hadde vært grunnlag for flere bedrifter og arbeidsplasser enn det vi har i dag.
  • Ap har en bakstreversk holdning til reformer og modernisering. – Faktisk beveger de seg i gal retning. Man kan tro det eller ei, men etter at vårens landsmøter har fattet sine vedtak om kommunereformen, er til og med KrF mer reformvennlig enn Ap.
  • Ap ikke har levert på det de selv kritiserer regjeringen for. – Denne våren har de vært høye og mørke, både på arbeidsmarked og ledighetstiltak og på kommuneøkonomi. Og det er jo et lite mageplask når de da kommer med et par hundre millioner mer på ledighetstiltak, og mindre frie inntekter enn de samarbeidspartiene ble enige om.

– Vitner om en statsminister med problemer

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske kaller statsministerens angrep en «avledningsmanøver» i et forsøk på å få fokus vekk fra striden med Fremskrittspartiet.

Ap-nestleder Trond Giske smiler. Blå bakgrunn

SLÅR TILBAKE: Trond Giske avviser at Ap ikke er gode på omstillingspolitikk.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han avviser at partiet først nå har innsett behovet for omstilling og at de ikke gjorde nok da de styrte landet.

– I vår regjeringsperiode ble det skapt 350 000 nye arbeidsplasser. Bedre bevis på omstilling finnes ikke. Omstillingsevne er det vi lever at i Norge, det har ført til at vi er verdens rikeste land og har en enorm vekst i økonomien de siste tiårene. Men svaret nå er jo ikke å dele ut mange milliarder kroner i skattekutt til de rikeste, som ikke har noen dokumenterbar effekt på vekst og utvikling.

Påstanden om at Ap er bakstreverske fordi de har kritisert en rekke av regjeringens prosjekter, som kommunereformen, jernbanereformen og fritt sykehusvalg, har han heller ikke særlig sans for.

– Det er nesten morsomt at statsministeren bruker samarbeidspartiet KrF som standard på hvor ille Ap nå er blitt. Jeg synes dette vitner som en statsminister som har store problemer. Den siste uka har vi sett en regjering som nærmest er i oppløsning – der en av regjeringspartnere truer med både kabinettspørsmål og folkeavstemning. Det som er viktig nå, er at Erna Solberg raskt får kontroll over sin egen regjering.

Giske mener også at det blir helt feil å kalle det et mageplask at Arbeiderpartiets alternativ til revidert nasjonalbudsjett ikke inneholdt mer friske midler til kommunene.

– Vi hadde flere milliarder mer til kommunene både i budsjettet for 2015, og i forslaget for kommunene i 2016. I revidert budsjett, midt i året, er det vanskelig å gjøre noe med rammene som er lagt.

AKTUELT NÅ