Hopp til innhold

Solberg om Storskog-returer: – Vi mener vi har en avtale med Russland

Statsminister Erna Solberg fastholder at Norge og Russland har en enighet om retur av asylsøkere med multivisum. – Men det er uenighet om tolkningen av den.

Statsminister Erna Solberg oppsummerer året den under den halvårlige pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo onsdag.

STORSKOG: Under sin oppsummerende pressekonferanse før jul fikk Erna Solberg spørsmål om håndteringen av asylsøkerne som kom til Norge via Storskog i fjor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En samlet opposisjon krevde søndag at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må komme til Stortinget for å svare på om Norge virkelig har en asylenighet med Russland, eller ikke (se faktaboks).

I dag kom svarbrevet. Ikke fra Listhaug selv, men fra statsminister Erna Solberg (H).

Snuoperasjon

Der skriver hun at spørsmålet fra opposisjonen ikke bare berører Listhaugs ansvarsområde, men også utenriksministerens og justisministerens.

​Dersom Stortinget ønsker en redegjørelse om saken vil vi ta kontakt for å finne et tidspunkt der alle tre statsråder møter i Stortinget.

Erna Solberg / Brev til Stortinget 14.12.16

Opposisjonens ønske om svar fra Listhaug kommer etter regjeringens snuoperasjon 30. november. Da varslet regjeringen at alle asylsøkerne som kom til Norge over Storskog likevel vil få sine søknader behandlet i Norge.

Siden februar har regjeringen, med Listhaug i spissen, sagt at Norge og Russland har en avtale om retur av asylsøkere som har multivisum i Russland.

Men TV2, som har hatt en rekke saker om temaet, kunne sist uke fortelle at russerne har en helt annen versjon. Overfor TV-kanalen benekter den russiske ambassaden at de har en slik asylavtale med Norge.

Solberg: – Vi mener vi har en avtale om dette

Når NRK spør Erna Solberg om Norge og Russland har en enighet om retur av asylsøkere med multivisum, svarer hun:

– Vi mener vi har en enighet og en avtale om dette, men det er uenighet om tolkningen av den. Det har jo vært diskusjonen. Det er ikke noe nytt mellom Norge og Russland, det er det ofte i tolkninger og bruk av avtaler fra mange land.

– Hva gjør regjeringen for at Norge og Russland skal bli enige?

– Vi skal svare Stortinget på disse spørsmålene. Jeg har tenkt å vente med å gi svar på detaljer knyttet til dette.

Lukket komité

Helst ville Solberg sett at redegjørelsen opposisjonen ber om, ikke gis i åpent storting.

De problemstillinger som reises i brevet, har regjeringen primært ønsket å orientere om i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Vi merker oss at det nå er fremsatt ønske om en redegjørelse for et samlet Storting.

Erna Solberg / Brev til Stortinget 14.12.16

Statsministeren sier til NRK at regjeringen har bedt om at de tre statsrådene kan komme til Den utvidede utenriks- og forsvarskomité for å informere om saken.

– Men det ønsket ikke komiteen. De har åpenbart ønsket å ha en politisk sak i plenum i Stortinget, sier Solberg.

Anniken Huitfeldt under muntlig spørretime på Stortinget, onsdag.

Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder i utenriks- og forsvarskomiteen, sier hun har gjort det klart at regjeringen er hjertelig velkommen til den utvidede komiteen (DUUFK) dersom de har behov for å dele sensitiv informasjon.

– Jeg har snakket med utenriksministeren og innvandringsministeren om denne saken og sagt at vi imøteser informasjon i DUUFK om vårt forhold til Russland dersom regjeringen vil informere om forhold som er unntatt offentligheten. Men asylpolitikk som sådan hører ikke hjemme i en lukket komité, men bør gå for åpent storting, sier hun.

Samtidig er mange av de samme spørsmålene reist i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver NTB. Etter et møte torsdag kan de komme til å sende konkrete spørsmål til Listhaug.

Ett sentralt punkt er hvorfor regjeringen ventet så lenge med å realitetsbehandle alle søknadene fra asylsøkere som er kommet via Russland.

AKTUELT NÅ