Hopp til innhold

Smutthullet som hvitvasker svart arbeid

– Å drive lovlig er nesten et handikapp i et marked som først og fremst etterspør lavest pris, sier NHO.

Svart arbeid

De betaler ikke skatt, moms eller har tariffavtale. Likevel kan de selge rengjøringstjenester ved å søke om å bli godkjent.

Foto: Illustrasjon NRK

Renholdsbransjen har i mange år vært kjent for skitne triks og svart arbeid. For fire år siden kom det nye regler som skulle hindre kunder å kjøpe tjenester fra rengjøringsbedrifter som ikke betaler skatt, moms eller har tariffavtale.

I går skrev NRK at kundene kjenner ikke til den obligatoriske ordningen som skal unngå bruk av svart arbeid. Ordningen som ble vedtatt for å hindre svart arbeid inneholder et stort smutthull.

Jobber uten godkjenning

Rengjøringsselskapene trenger ikke godkjennelse for å få lov til å begynne å jobbe. De trenger kun å være blant dem som søker. Blir de ikke godkjent kan de søke igjen og igjen, samtidig som de fortsetter å selge rengjøringstjenester.

– Man kan selge rengjøringstjenester mens man er i søkeprosessen. Og så viser det seg at den prosessen kan trekke ut i måneder og år. Blir det for ille kan man skifte organisasjonsnummer og begynne på nytt.

Det sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund. NHO mener ordningen gir lovlydige selskaper et handikap.

Petter Furulund

NHOs Petter Furulund sier den fire år gamle ordningen ikke fungerer for å bli kvitt svart arbeid.

Foto: Pressebilde / NHO Service

– Å være organisert, ha tariffavtale og drive lovlig er nesten et handikapp i et marked som først og fremst etterspør laveste pris. Og laveste pris er å omgå alt mulig av kostnader og lover, sier han.

Ingen begrensninger

Så lenge rengjøringsselskapene har søknad om godkjennelse inne hos myndighetene er de å regne som hvitvasket. Det er heller ingen grense for hvor mange ganger de kan søke en slik godkjenning.

– Det er helt opplagt at man ikke kan levere tjenester før man har godkjenningen i orden, sier NHO-direktøren.

– Gir man ikke da også yrkesforbud til seriøse aktører som vurderer å starte opp?

– Hvis det å følge loven er et yrkesforbud er jeg enig. Det eneste som kreves er at man dokumenterer at man følger loven, svarer Furulund.

Arbeids- og sosialminister Annike Hauglie

Anniken Hauglie (H) vil stramme inn ordningen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Innrømmer svakheter

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er enig i at noe må gjøres med ordningen.

– Det er fortsatt behov for visse innstramminger, men ordningen som kom i 2012 er et skritt i riktig retning, sier hun til NRK.

Se videosaken her:

Halvparten av alle bedrifter som bruker renholdstjenester kjenner ikke til ordningen som skal unngå bruk av svart arbeid.

AKTUELT NÅ