Hopp til innhold

Slutt for Ap-sjefen på Stortinget

Først sa Senterpartiets Marit Arnstad nei til gjenvalg. Nå gjør Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud det samme.

Rigmor Aasrud

IKKE GJENVALG: Arbeiderpartiets mektigste på Stortinget, parlamentarisk leder Rigmor Aasrud, gir seg neste høst.

Foto: William Jobling / NRK

– 20 år i rikspolitikken er nok. Jeg har vært åtte år i regjeringsapparatet og tolv år på Stortinget. Det har vært spennende og givende, men også litt krevende innimellom, sier Rigmor Aasrud til NRK.

Kong Frederik og dronning Mary på offisielt statsbesøk til Norge.

MAKTDUO: Marit Arnstad og Rigmor Aasrud på gårsdagens gallamiddag for det danske kongeparet på Slottet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Med Aasrud og Arnstad borte mister regjeringspartiene sine to fremste politikere på Stortinget etter valget neste høst. Som parlamentariske ledere styrer de to erfarne politikerne hver sin stortingsgruppe.

– Jeg føler at vi har hatt en god kjemi. Om vi har vært litt høylytte noen ganger, så har vi lagt det bak oss før døra er lukket igjen, sier Aasrud.

– Dere er ganske like som politikertyper?

– Jeg hører noen si det. Jeg mener selv at jeg er en lagspiller, som er mer opptatt av laget enn selv å være spissen. Og så tror jeg mange opplever meg som forholdsvis arbeidsom. Jeg leser mye og liker å sette meg inn i sakene vi jobber med, sier hun.

Parlamentariske ledere i budsjettforhandlinger

TOSPANN: Marit Arnstad og Rigmor Aasrud kobles gjerne på mot slutten for å få forhandlinger i havn på Stortinget. Her fra budsjettrundene i 2021.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Jentene har fått større plass

Rigmor Aasrud vil ha fylt 65 år når stortingsperioden er over. Hun kan se tilbake på en lang politisk karriere som startet i kommunestyret hjemme i Gran på Hadeland allerede i 1979.

Der hadde hun lokale verv i mer enn 25 år, de siste ti som ordfører fram til regjeringsskiftet i 2005. Da ble hun statssekretær i Helsedepartementet og senere fornyingsminister og arbeidsminister i Stoltenbergs rødgrønne regjering.

Fra v: Statsminister Jens Stoltenberg, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud og LO leder Roar Flåthen på Kartellkonferansen 2011 på Gol onsdag ettermiddag.

ERFAREN: Rigmor Aasrud har lang fartstid i norsk politikk. Her med tidligere statsminister Jens Stoltenberg og tidligere LO-leder Roar Flåthen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Også i Arbeiderpartiet har hun hatt en rekke ulike roller, blant annet kvinnepolitisk sekretær under Gro Harlem Brundtland på 90-tallet.

– At jentene har fått en mye større plass i partiet er noe av det som er mest synlig fra da jeg begynte. Og så er det jo en helt annen verden når det gjelder mediehåndtering. Jeg er ikke akkurat verdensmester på å bruke sosiale medier, sier Aasrud.

Samtlige parlamentariske ledere på Stortinget er kvinner

KVINNELAG: Alle de ni parlamentariske lederne på Stortinget er kvinner.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Støre: – En klippe

– Alle kjenner Rigmor i Arbeiderpartiet, sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK. Han sier hun er respektert og godt likt i alle deler av partiet.

– Hun er hel ved og en klippe i vår bevegelse. Rigmor er en solid allrounder og for meg en lojal og støttende partifelle. Hun er ærlig og trygg, sier Støre.

Rigmor Aasrud

AP-KLIPPE: Rigmor Aasrud på kontoret på Stortinget. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre er hun en «klippe».

Foto: William Jobling / NRK

Om utsiktene til at to så sentrale og erfarne stortingspolitikere som Marit Arnstad og Rigmor Aasrud begge forsvinner fra toppolitikken, har han følgende å si:

– Etter så mange år på toppen, er det et valg vi skal respektere. Begge partier har flinke folk, og som partileder har jeg lagt vekt på å løfte fram nye generasjoner. Jeg er ikke bekymret for det.

Les også «Sp-dronninga» gir seg på Stortinget

Marit Arnstad

Tøff runde

Da bomben smalt 22. juli 2011 satt Rigmor Aasrud med ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet, som statsråd i det som da het Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

ANSVARLIG: Rigmor Aasrud var ansvarlig statsråd for sikkerheten i regjeringskvartalet da terroren rammet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det var en tøff runde, med mange drepte og kolleger som ble skadd. Og med det forferdelige som skjedde på Utøya etterpå. Det preget meg i lang tid. Det gjør det fortsatt.

– På hvilken måte da?

– Når vi er oppe i regjeringskvartalet på minnemarkeringene og sånn, så merker du det jo i kroppen at du har vært med på noe som var ganske tøft.

aasrud

TERROR: Rigmor Aasrud avbildet på sitt gamle kontor i regjeringskvartalet for første gang etter 22. juli.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Som toppolitiker i Arbeiderpartiet i en periode med mange konflikter og som leder for en stortingsgruppe som omfatter flere skandaliserte eksstatsråder, har det også vært enkelte tøffe tak.

– Jeg synes de fleste har vært veldig «på» når de kommer tilbake. De har bretta opp ermene og begynt å jobbe. Men det er klart at det har vært tøft for noen. Å prøve å ta vare på dem, er jo også en del av jobben.

Enige om strømtiltak

TROIKA: Daværende SV-leder Audun Lysbakken med regjeringspartienes to topper på Stortinget, Marit Arnstad fra Sp og Rigmor Aasrud fra Ap.

Foto: Heiko Junge / NTB

Aasrud har ingen konkrete planer for hva som venter når hun trer ut av Stortinget neste år. Men hun insisterer på at regjeringspartiene kan vinne valget på nytt.

– Er et Ap som ligger på 20 prosent i krise?

– Det er en alvorlig situasjon. Hva man kaller det, er jeg ikke så opptatt av. Jeg er mer opptatt av å forme en politikk som gjør at vi løfter oss, og det mener jeg vi gjør.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger