Hopp til innhold

Mulla Krekar vil trolig ikke bli sendt ut av landet før januar – og han kan komme tilbake

Det vil gå minst seks til åtte uker før saken hans er endelig avgjort. Og selv om Krekar blir utlevert, er det mulig han vil kunne komme tilbake til Norge.

Krekar frikjent i lagmannsretten

Mulla Krekar utenfor Borgarting lagmannsrett tidligere i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer vil det trolig bli januar eller februar før mulla Krekar blir sendt ut på et fly til Italia. Ifølge våre opplysninger vil det gå minst seks til åtte uker før saken er endelig avgjort.

Najumuddin Faraj Ahmad (60), kjent som mulla Krekar, ble i dag pågrepet av PST etter at Høyesterett forkastet anken hans mot lagmannsrettens vedtak om at vilkårene er til stede for at han kan utleveres til Italia. Krekar blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag, ifølge PST.

Det er fordi justisdepartementet først skal vurdere om de skal utlevere Krekar til Italia. Der er han er siktet for å ha ledet et terrornettverk med koblinger til terrorgruppa IS og celler i en rekke europeiske land.

Forsvareren har varslet klage

Krekars forsvarer Meling har så varslet at han vil klage på et utleveringsvedtak til Kongen i statsråd. Når departementet etter alt å dømme trolig kommer med et vedtak om utlevering, er klagefristen tre uker. Da må departementet vurdere saken før Kongen i statsråd skal avgjøre den endelig.

Brynjar Meling stiller seg overfor NRK undrende til at Høyesterett ikke vil høre bevisførselen. Han mener at det har vært saksbehandlingsfeil gjort av tingretten.

Meling sier at han har materiale som viser at avgjørelsen til tingretten er basert på feil innhold og en feil oversettelse. Han mener det må ha blitt gjort av norsk eller italiensk politi.

Meling sier også at han er bekymret over at hans skjebne er hos et departement som styres av Frp.

Ifølge italiensk antiterrorpoliti har Krekar ledet et terrornettverk med koblinger til terrorgruppa IS og celler i en rekke europeiske land.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet – kan utleveres til Italia

Tror ikke sivilt søksmål eller Strasbourg kan stoppe utlevering

Krekars forsvarer Brynjar Meling har i dag allerede varslet at han vil klage til Kongen i statsråd om justisdepartementet vedtar utlevering. I tillegg har han snakket om sivilt søksmål og å klage til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Gjermund Mathisen

Gjermund Mathisen er ekspert i utleveringsrett.

Foto: EFTA / Presse

Gjermund Mathisen er ekspert på utleveringsrett. Han viser til at det er mulig å be om en såkalt midlertidig forføyning i Strasbourg.

– Men terskelen for å gi en slik forføyning er veldig høy hos domstolen. Det har skjedd tidligere, men i de tilfellene jeg kjenner til har det vært snakk om utlevering til mulig dødsstraff.

Mathisen ser heller ikke hvordan et sivilt søksmål skal kunne stoppe en utlevering.

Mette Yvonne Larsen er leder i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg. Hun er enig med Mathisen.

– Sjansen for å lykkes er ikke veldig stor. Det er et halmstrå, sier hun til ABC Nyheter.

Saken fortsetter etter videoen:

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han er fornøyd etter at domstolenes behandling av Krekar-utleveringen er avsluttet. Nå skal departementet avgjøre om utleveringsbegjæringen skal etterkommes.

Professor mener Krekar kan få komme tilbake til Norge

Jussprofessor Kristian Andenæs sier til NTB at selv om Krekar blir utlevert til Italia, kan det være at han kommer tilbake til Norge om han blir frikjent eller eventuell endt soning.

Kristian Andenæs

Kristian Andenæs.

Foto: NRK

– Hvis du har lovlig opphold i Norge, og du blir utlevert til en fremmed stat for straffeforfølging, har du rett til å vende tilbake til Norge etter utholdt straff, sier Andenæs.

Mulla Krekar er formelt utvist fra Norge, men kan ikke sendes til Irak foreløpig fordi han kan risikere dødsstraff. Andenæs mener at Krekar likevel kan komme tilbake til Norge i påvente av en mulig permanent utvisning til Irak.

Advokat Arild Humlen har jobbet med utlendingssaker i mange år. Han er enig i at Krekar kan komme tilbake til Norge, dersom Italia sender han til Norge når Krekar igjen er en fri mann.

– Men det er heller ikke noe tvil om at Norge kan akseptere at Italia utviser ham direkte til Irak, om det ikke er noen risiko for dødsstraff.

Frp fryder seg

Også partier på venstresiden er fornøyde med Krekar-avgjørelsen i dag. Men lengst til høyre på Stortinget er de mest fornøyde. Frps mangeårige justispolitiker Jan Arild Ellingsen gleder seg til å si «morna» til mulla Krekar.

– Jeg er strålende fornøyd. Dette viser at grunnlaget for utvisningen er til stede, sier Ellingsen til NTB.

Partikollega Ulf Leirstein tok til sosiale medier for å uttrykke sin begeistring.

«Julaften kom tidlig i år! Bye bye Krekar!», skriver han på Facebook, og han tvitret «Krexit» sammen med et symbol av et fly.

Partileder og finansminister Siv Jensen (Frp) var hakket mer nøktern enn sine partifeller.

– Jeg er veldig fornøyd med at domstolene har kommet til at vilkårene for utsendelse av mulla Krekar, foreligger. Nå er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å fatte de vedtakene de mener er riktig, sier Jensen i en kommentar som er sendt NTB.

AKTUELT NÅ