Hopp til innhold

Slik reduserer du risikoen for drukningsulykker

Den første helgen i juli har det vært tre drukningsulykker. Norsk Folkehjelp og Norges Livredningsselskap ber folk være varsomme og ta forholdsregler både i båt og ved bading.

To personer bader og hopper uti vannet

BADEGLEDE: Mange benytter fint sommervær til bading. Norsk Folkehjelp og Norges Livredningsselskap ber folk kose seg og nyte sommeren, men passe på seg selv og andre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det er foreløpig ikke klart hva som var årsaken til helgens drukningsulykker, hvor til sammen tre mennesker mistet livet.

Med stigende temperatur og badevær kan imidlertid drukningstallene øke.

– Vi vet ennå ikke hvordan denne måneden blir, men vi liker ikke begynnelsen på den, sier Ivar Christiansen, seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp.

Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp står med redningsvest på

REGEL NUMMER ÉN: Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp trekker frem redningsvesten som det aller viktigste sikkerhetstiltaket.

Foto: Tor Porter Saltrøe / NRK

– Husk redningsvest og gode sko

Han ønsker å nå ut til folk for å forsøke å forebygge flere drukningsulykker i sommer.

Er du i båt, er det viktigste at du bruker redningsvest, påpeker Christiansen.

En mann kjører en motorbåt

BÅTLIV: Husker du redningsvest og gode sko og dropper alkoholen på båttur, har du større sjanse til å unngå drukningsulykker, ifølge Norsk Folkehjelp.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Da er sjansene for å overleve hvis du faller i vannet, mye, mye større. Vi advarer også mot å kombinere alkohol og båtkjøring. Hvis man i tillegg har på seg godt skotøy, er man ganske godt sikret for å unngå å falle i vannet og dermed unngå drukningsulykker, sier han.

Badevettregler

Også badende oppfordres til å passe godt på seg selv og hverandre.

Norges Livredningsselskap har utarbeidet ni badevettregler. Visepresident Øyvind Årbogen forklarer dem for oss:

  • 1. Lær å svømme

– Vi har et kystnært land. Jo tidligere man lærer å svømme, og jo mer bevisst man er på vannets begrensninger og muligheter, jo bedre er det.

  • 2. Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen

– De aller fleste drukningsulykker skjer mindre enn 3–5 meter fra redning. Været kan være bedre enn vannet, og man kan risikere å få kuldesjokk. Du bør du forvisse deg om at du har redningen, som kan være en bryggekant eller et svaberg, på en armlengdes avstand når du går uti vannet, og den må være lett tilgjengelig, altså lett å komme opp via.

  • 3. Bad helst sammen med andre

– Det er alltid lettere å få hjelp enn å berge seg selv, hvis uhellet skulle være ute. Det kan være veldig kort vei fra suksess til fiasko, man kan drukne på 10 centimeters dyp, så det er viktig å være flere sammen, og at foreldre har oversikt over barna langs badestrendene.

  • 4. Stup bare der det er dypt

– Man kan risikere å treffe noe under vann og skade seg dersom det ikke er dypt nok. Kjenner man ikke området, vil jeg fraråde folk å hoppe uti ukjent farvann.

  • 5. Svøm langs land

– Hold deg i nærheten av redning, enkelt og greit.

  • 6. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett

– Hold deg der hvor folk kan se deg, og hold deg unna steder hvor du åpenbart kan bli truffet av andre.

  • 7. Dytt ikke andre uti vannet og dukk aldri noen under vann

– Man vet aldri hva slags forhold den man eventuelt dytter, har til vannet eller til å få vann over hodet. Vedkommende kan reagere med å gispe etter luft eller sluke vann. Blir man dyttet i et øyeblikk man ikke passer på, kan man også slå seg og ikke klare å operere slik man skal gjøre i vannet.

  • 8. Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel

– Hvis man legger ut på en lengre svømmetur, kan man i verste fall få problemer med å holde seg over vann. Å ikke ta hensyn til hva kroppen signaliserer, kan føre til alvorlige hendelser.

  • 9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers!

– Roper man på hjelp uten å trenge det, blir det som å tulleringe til 113. I verste fall kan du ta oppmerksomheten bort fra dem som virkelig trenger hjelp akkurat da.

En gutt stuper ut i vannet

SUNN FORNUFT: – Det handler rett og slett om å bruke sunn fornuft, kjenne til området, ha oversikt over seg selv og dem man er sammen med, og å ikke gjøre noe du ikke vet at du virkelig kan, er generalsekretær i Norges Livredningsselskap John-Inge Austads oppfordring til de badende.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

AKTUELT NÅ