Slik lokker menneskesmuglerne asylsøkere på Facebook

På Facebook florerer åpne grupper der menneskesmuglere tilbyr asylsøkere «pakketurer» til Norge. Politiet og forsker mener det nesten er umulig å få stengt dem.

Facebook-side for menneskesmuglere

LOKKER ASYLSØKERE TIL NORGE: «UDI opplyser at Norge vil ta imot 25.000 syriske og irakiske flyktninger innen utgangen av 2015. De som virkelig ønsker å reise via Russland til Norge, ta kontakt privat». Det står det på denne Facebook-siden, drevet av menneskesmuglere med base i Moskva.

Foto: Skjermdump

«Asylveien til Norge er åpen. Veien gjennom Russland er lett. Den som vil reise kan kontakte oss privat».

«De som ønsker kan få oppholdstillatelse i Norge. Vi tar ansvar for hotell, bestilling av flybillett og bil for å ta deg til Norge. Prisen er kun 5000 dollar per person».

Innleggene er skrevet på arabisk og postet på den åpne Facebook-gruppen «Reise til Europa fra Moskva». I slutten av oktober har gruppen så mange henvendelser at administrator beklager forsinkede svar.

På kort tid finner NRK flere lignende grupper på Facebook, drevet av menneskesmuglere som tilbyr reiser til asylsøkere mellom ulike europeiske land.

Navn på Facebook

Abdallah Ahmad Al-Awad (22)

FLYKTET: For Abdallah Ahmad Al-Awad som nylig flyktet fra Syria til Norge, ble Facebook et viktig verktøy.

Foto: Ida De Rosa / NRK

Abudullah Ahmad Al-Awad (22) fra Syria ankom nylig Oslo, og betalte en menneskesmugler 3500 dollar for å komme seg fra Tyrkia til Norge. Han kom i kontakt med menneskesmuglere via Facebook.

– Alle vet hvem disse menneskesmuglerne er nå, navnet på noen av dem er til og med kjent på Facebook, sier Al-Awad.

– Noen sider på Facebook kan man stole på, andre ikke. Det er noen som prøver å lure folk, de sier at avreise er neste dag, tar pengene og stikker av.

Sentralt verktøy

Seniorforsker Maria Gabrielsen Jumbert ved Institutt for fredsforsking (PRIO) sier Facebook er blitt et sentralt verktøy for menneskesmuglere.

Maria Gabrielsen Jumbert byline

FORSKER PÅ SOSIALE MEDIER OG SIKKERHET: Maria Gabrielsen Jumbert.

– Der informerer de om tjenestene de gir og hvor de befinner seg. Det er informasjon som mennesker som planlegger å reise eller er på flukt kommer over.

– Er det vanskelig for myndighetene å få stengt sidene og få feilinformasjon fjernet fra Facebook?

– Ja, det er en utfordring for norske myndigheter når det er så mye konkurrerende informasjon. Informasjonen fra offisielt hold vil også kunne tolkes som at den har en politisk hensikt – å hindre flere fra å komme, sier hun.

Politiet: – Får ikke stengt dem

At menneskesmuglere nærmest kan operere fritt på Facebook, bekymrer politiet, men de mangler ressurser for å ta dem.

Drømmen om Europa

BEKYMRET: Rolf-Arne Kurthi ved Politiets utlendingsenhet er bekymret over Facebook-gruppene.

Foto: NRK

– Dette er mennesker som rått og kynisk utnytter andre menneskers ønske om å forlate et land i krig, sier seksjonsleder Rolf-Arne Kurthi ved Politiet utlendingsenhets (PU) registreringsenhet.

– Politiet skulle gjerne ha fulgt opp arbeidet med å prøve å ta menneskesmuglerne som organiserer turene til Norge, men det hadde krevd enda flere hender enn det vi har i dag.

Den store asyltilstrømningen til Norge har gjort at PU ikke lenger rekker å gjennomføre såkalte fullregistreringer av alle asylsøkere, blant annet om reiseruten til Norge.

– Det gjør at vi mister mye informasjon om hvordan menneskesmuglerne organiserer transporten, sier Kurthi.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger