Kallmyr i Kabul: – Den norske grensen er stengt

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) møtte den afghanske presidenten i helgen. På en pressekonferanse i Kabul fortalte han at grensen til Norge er stengt.

Kallmyr om asylpolitikk

STENGT: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet var i Afghanistan i helgen. Han blir ikke lei seg dersom mange nå tror at det ikke er mulig å krysse grensen inn til Norge.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

På pressekonferansen sa Kallmyr at grensen mellom Norge og Russland er stengt og at «ingen vil slippe inn i Norge via den russiske grensen fordi Russland er et fredelig land og det ikke er logisk å akseptere migranter derfra».

Det skriver avisen Turkish Weekly.

Men det stemmer ikke at Norge har stengt grensen til Russland.

Mens mange i Frp mener stenging av grensen er nødvendig for å stanse den store asylstrømmen som nå kommer over Storkog i Finnmark fra Russland, har Høyre så langt avvist dette.

Kallmyr bekrefter at han har sagt at grensen er stengt.

Bekrefter uttalelse

– Det jeg sa er at grensen er stengt for alle uten Schengen-visum eller grenseboerbevis. Det er ikke riktig at grensen er åpen, den er godt kontrollert, og de eneste som har adgang til å krysse den er de som har visum. Det sa jeg fordi det er dannet et inntrykk at grensegangen er åpen for alle som vil ha arbeid og utdannelse i Norge, sier Kallmyr.

– Men det stemmer vel ikke at grensen er stengt, og de som vil søke asyl i Norge kan krysse grensen uten visum?

– Ja, men de vil ikke få asyl i Norge, de vil bli returnert til Afghanistan. Derfor sa jeg at de må ha visum.

Mener 90 prosent vil få avslag

– Er du redd for at uttalelsene skal misoppfattes som at grensene til Norge nå er fysisk stengt for afghanere som vil søke asyl?

– Dersom det ble oppfattet som at grensene til Norge er stengt, så er jeg ikke lei meg for det, sier Kallmyr.

På pressekonferansen sa Kallmyr også at 90 prosent av voksne afghanerne som søker asyl i Norge, vil får avslag, skriver Turkish Weekly.

Lanserte Facebook-kampanje

Den siste tiden har det kommet rekordmange asylsøkere over Storskog i Finnmark, og svært mange av dem er fra Afghanistan.

Nylig lanserte Justisdepartementet en egen Facebook-side som skal skremme afghanske asylsøkere fra å søke om asyl i Norge.

På siden står det at «afghanere som ikke oppfyller krav til oppholdstillatelse vil bli deportert».

UDI trapper opp innsatsen for å returnere asylsøkere.

Vil returnere flere

Om afghanske myndigheter vil ta imot de asylsøkerne Norge utviser, er uklart. Så langt i år er bare 79 afghanere med avslått asylsøknadene blitt returnert til Kabul.

Mens Afghanistans flyktningminister mener at landet ikke vil klare å ta tilbake alle asylsøkerne, har landets president sagt at afghanere er velkomne tilbake, skriver Turkish Weekly.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger