NRK Meny
Normal

Slik gjorde de tacoen mer miljøvennlig

I kollektivet til Ida Lovise Skylstad og Stine Østnor er kjøttdeigen byttet ut med linser, kikerter og sopp. De er ikke vegetarianere, men av miljøhensyn spiser de nesten ikke kjøtt.

Ida Lovise Skylstad og Stine Østnor spiser taco

Ida Lovise Skylstad (t.v.) og Stine Østnor rundt middagsbordet i kollektivet.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Vi har kuttet ned på kjøttforbruket. Det handler ikke om alt eller ingenting, men å gjøre det man kan for å spise mindre kjøtt, sier Skylstad.

I kollektivet i Oslo har de skaffet alt nødvendig kjøkkenutstyr brukt – enten fra venner eller på loppemarked. De aller fleste dagene går med uten kjøtt til middag.

– Det går for det meste i vegetarmat. Innimellom får vi lyst på kjøttpølser, da kjøper vi det. Og innimellom har vi Vossafår på brødskiva. Utover det blir det som regel linser, bønner og kikerter. Da lager vi indisk, pasta, pizza, taco og alt mulig, forklarer Skylstad.

Flere reduserer forbruket

Ida Lovise Skylstad og Stine Østnor lager middag.

Grønn taco

Kvinnenes tacotilbehør vil mange kjenne igjen fra fredagstacoen – det er guacamole, mais, agurk, paprika, salsasaus og rømme. Men der mange steker kjøttdeig av storfe, tilbereder Østnor linser, kikerter og sopp.

– Kikerter gir ekstra proteiner. Man kan fortsatt få i seg nok proteiner selv om man ikke spiser kjøtt, det er ikke noe problem, mener Skylstad, som til daglig jobber i Natur og Ungdom.

Velger miljøvennlig

Stadig flere nordmenn gjør som Skylstad og Østnor. Ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA sier 22 prosent at de har gjort en stor reduksjon av kjøttforbruket av miljøhensyn, mens 49 prosent sier de har redusert forbruket noe.

I fjor var tilsvarende andeler 17 og 49 prosent, ifølge undersøkelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger