NRK Meny
Normal

Slik er mc-gjengene organisert

De fire store såkalte énprosentklubbene i Norge er strengt organisert. Her er organisasjonskartet.

Begrepet «énprosenter» skal ha blitt innført etter ulovligheter på et motorsykkeltreff i California så tidlig som i 1947 etter at Den amerikanske motorsykkelforeningen (AMA) uttalte at disse ulovlighetene ble forårsaket av den ene prosenten med avvikere som sverter publikums syn på motorsykler og motorsyklister.

Les også: Hells Angels til kamp mot Bandidos
Les også: Hells Angels fester grepet i nord
Les også: Krimforsker mener politiet håndterer MC-klubbene feil

I Norge er det klubbene Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters som er de førende klubbene innen denne grupperingen. Disse er strengt hierarkisk oppbygget.

Presidenten

Denne personen har kontroll over avdelingen og vetorett på medlemsmøtene. Han kan også gjøre om alle beslutninger som er tatt.

Visepresidenten

Fungerer som presidentens høyre hånd. Visebresidenten er også presidentens representant dersom presidenten ikke er til stede.

Sergeant at arms

Denne funksjonen er sikkerhetsansvarlig med ansvar for å holde kontroll med klubbens fiender. Sergeant at arms forsvarer klubben og holder orden i egne rekker. Han er direkte underlagt presidenten og kan, etter ordre, disiplinere andre medlemmer både fysisk og på andre måter.

Secretary / treasurer

Denne personen har administrative oppgaver i avdelingen, blant annet å føre møtereferater, føre oversikt over økonomien og kreve inn klubbøter og avgifter fra medlemmene.

Road Captain

Denne personen har ansvaret for å arrangere avdelingsaktiviteter som turer og treff.

Lang medlemsprosess

Dersom man er medlem har du både møte-, tale- og stemmerett i klubben. Veien til medlemskap er imidlertid lang og hard.

Les også: Hells Angels fester grepet om Norge
Les også: Felles front mot MC-kriminelle

For å bli fullverdig medlem må man først gå gradene som prøvemedlem som deles i det å være hangaround og prospect.

Hangaround

Som Hangaround må man bevise at man er verdig å bli såkalt prospect gjennom å løse de oppgaver klubben pålegger. I denne perioden får hangarounden lov til å være med fester og møte klubbens fullverdige medlemmer. Det er imidlertid ikke lov for hangarounds å bruke klubbens uniformering.

Dersom man gjøre det bra i perioden som hangaround kan man ta steget opp og bli prospect, probationaries eller probate.

Prospect

Dette er offisielle prøvemedlemmer for fullverdig medlemsskap. Som prospect har man jakkemerke som knytter personen til mc-klubben, men det er ikke lov for denne gruppen å bruke klubbens logo.

Prospects er underlagt alle fullverdige medlemmer og må vise sin evne og vilje til å utføre pålagte oppgaver.

Ettersom prospects må stemmes inn i klubben er det vanlig at disse drar på «valgturneer» til fullverdige medlemmer for å sikre deres stemmer.

Fullverdig medlem

Opptaket skjer ved en offisiell seremoni der man blant annet blir overrakt klubbens logo. Logoen er bare til utlåns og medlemmet kan bli fratatt logoen igjen.

Dersom noen har tatovert logoen og blir fratatt retten til å bruke den, blir tatoveringen enten dekket med annen tatovering, utkastelses- eller utmeldelsesdagen blir tatovert inn ved siden av logoen, eller den blir fysisk fjernet fra kroppen på vedkommende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger