NRK Meny
Normal

Krimforsker mener politiet håndterer MC-klubbene feil

Politet bør ikke sløse bort tiden på å beslaglegge våpen og føre lister over medlemmer i MC-klubbene, mener krimforsker.

Petter Gottschalk

– Disse klubbene begynner nå å eie snekker- og entreprenørfirmaer, rørleggerfirmaer, tattoveringsbutikker og restauranter i Østfold. Det betyr at de begynner å få hvitvasket en del penger fra kriminalitet inn i den lovlige økonomien, forteller krimforsker Petter Gottschalk.

Foto: Frode Wik / NRK

Tirsdag ble det kjent at 27 lokale MC-klubber har sagt ja til å bli offisielle støtte-klubber for Hells Angels i Norge. Fem av disse klubbene ligger i Østfold.

Fordi klubbene i Østfold har så kort vei til grensa, og derfor enkelt kan smugle narkotika og penger inn i fylket, mener krimforsker og professor på BI, Petter Gottschalk, at politiet i mye større grad må fokusere på å etterforske pengestrømmene.

– Disse klubbene begynner nå å eie snekker- og entreprenørfirmaer, rørleggerfirmaer, tattoveringsbutikker og restauranter i Østfold. Det betyr at de begynner å få hvitvasket en del penger fra kriminalitet inn i den lovlige økonomien, forteller Gottschalk.

Gottschalk har i en årrekke forsket på organisert kriminalitet. Han har gitt ut flere bøker om tema, blant andre boka «Mafia i Norge: bekjempelse av organisert kriminalitet», hvor han tar kriminelle gjenger og organisert kriminalitet i Norge under lupen.

MC-klubbene har blitt velstående

Gottschalk har i dette arbeidet fulgt MC-klubbene nøye opp gjennom årene. I arbeidet har han sett hvordan MC-klubbene har forandret seg og blitt mer velstående.

– Disse klubbene er ikke lenger gutteklubber som er opptatt av motorsykler, og heller ikke så mye vold. De har blitt mye mer opptatt av penger og velstand, sier han.

Må ta pengene fra dem

Gottschalk mener derfor at politiet både i Østfold og de andre stedene i landet, i mye større grad må jobbe med å dokumentere økonomisk kriminalitet i MC-klubbene, istedenfor å beslaglegge våpen og føre lister over medlemmene.

Hells Angels-støtteklubber i Norge

Her ser vi utbredelsen av Hells-Angels støtteklubber.

Foto: NRK

– Det som er viktig er å få beslaglagt pengene. For med en gang du kan bevise at pengene stammer fra kriminalitet så har du lov til å inndra pengene. Det er det politiet burde konsentrere seg om, konkluderer Gottschalk.

– Patetiske å si at vi ikke skal beslaglegge våpen

Guttulsrød

Tom Erik Guttulsrød.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Tom Erik Guttulsrød er leder for Sentral etterforskning- og utlendingsenhet (SEUT) i Østfold-politiet. Han mener det blir for lettvindt å si at politiet kun skal fokusere på pengestrømmen i MC-klubbene.

– Det blir litt patetisk å si at politi ikke skal beslaglegge våpen. Det tror jeg de aller fleste mener at politiet skal gjøre. Men det er helt klart at det er viktig å se på pengestrømmen, men det ene utelukker ikke det andre, sier han.

Krever mye av politiet

Likevel er han enig i at politiet i Østfold må fokusere på å avdekke det svarte markedet i MC-klubbene, men påpeker at det vil kreve mye av politiet.

– Hvis politiet skal drive med finansiell etterforskning i organiserte kriminelle miljøer så byr det på andre utfordringer enn å etterforske bedrifter. Det sier seg selv at her er det snakk om en skjult, svart økonomi, forteller Guttulsrød.

Video Hells Angels styrker sin organisasjon i Norge, politiet er bekymret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Lisleby

    Det har vært innbrudd i en blomsterbutikk på Lisleby, melder Fredrikstad Blad. Politiet forteller at det er knust et vindu, men vet ikke om noe er tatt. Det skal ha vært observert en mann og en kvinne i området like før hendelsen.

  • Sauer i veibanen

    Politiet melder om 30 sauer i veibanen på fylkesvei 114 ved Trøskenbru. Vegvesenet varsler at sauene er i en 80km/t-sone.