Hopp til innhold

Asylsøkeren satte poteter og bowlet. Så ble han avslørt av disse islamist-videoene

Nå sitter 35-åringen i varetekt i Norge, siktet for terror.

Asylsøkeren (35) er frontfigur i flere propagandavideoer publisert av Jabhat Al Nusra.

Rettelse: I Dagsrevyen fortalte vi at mannen bodde i Namsos mottakssenter. Vi viste imidlertid bilder av feil bygning. Bygningen var ikke lenger en del av mottakssenteret, og var overtatt av en annen virksomhet. NRK beklager.

I september 2017 ble 35-åringen siktet for deltagelse i en terrororganisasjon. Tidligere samme år hadde han søkt han asyl i Norge.

Her levde han en tilsynelatende rolig tilværelse. På sosiale medier publiserte han bilder av norsk natur, av at han bowlet, fløy med Widerøe, satte poteter og lagde mat.

Asylsøkeren i potetåker

Her setter asylsøkeren poteter i en åker i Trøndelag. Han la ut dette bildet på sosiale medier.

Foto: Privat

Men videoer NRK har funnet, viser at mannen hadde et helt annet liv i Syria. I 2015 og 2016 hadde asylsøkeren en sentral rolle i propagandamaterialet til terrorgruppa Jabhat Al Nusra, ofte omtalt som al-Nusra-fronten.

I en fengslingskjennelse kommer det fram at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har de samme videoene. Videoene har vært sentrale som bevismateriale i siktelsen mot mannen, som i november 2018 ble utvidet til også å gjelde terrorforbund.

Videoer fra fronten

Videoene viser den militære fremgangen gruppa hadde i Idlib-provinsen. Mannen blir intervjuet flere ganger i gruppas propagandavideoer. Han fremstår som en lederskikkelse:

  • I en video står han foran en tanks og snakker om «frigjøringen» av byen Ain al Hamra i Syria. I videoen snakker han om at gud har gjort dem til sverd over nakken på den vantro. Døde og kvestede personer blir filmet, som ifølge mannen er soldater fra Assads hær.
  • I en annen video holder 35-åringen en motivasjonstale til et stort antall soldater før et angrep på byen Ariha i Idlib-provinsen. I videoen sier han blant annet: – Kjære brødre, Gud har velsignet oss i dag fordi vi er samlet for å redde islam.
  • På fremmarsjen mot Ariha filmes mannen igjen. Da er han tungt bevæpnet med et russisk maskingevær. Videoen viser det som ser ut som døde soldater. Mannen kommer med et budskap til sjiamuslimer: – Med Guds tillatelse kommer vi til dem i Iran, i Libanon og Irak.

Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett, er det sannsynlig at mannen var feltkommandant i Jabhat Al Nusra. Organisasjon er tilknyttet Al Qaida og ble terrorlistet i 2013.

Asylsøkeren har erkjent at han er deltager i flere videoer, men sier at han ble tvunget til å delta.

Asylsøker holder tale

35-åringen (markert med rød sirkel) har fortalt i avhør at det er han som holder denne motivasjonstalen før Jabhat Al Nusra skal angripe Ariha i Idlib.

Foto: AL MANARAH AL BAYDA

Snakket seg inn i terrorsiktelse

35-åringen søkte asyl i Norge i mars 2017. Han kom til Norge fra Syria, men er libanesisk statsborger.

Mannen satt først på et asylmottak på Østlandet. Deretter ble han flyttet til et mottak i Trøndelag.

Asylsøkeren på flyplass

Her har mannen tatt bilde av seg selv på Trondheim lufthavn.

Foto: Privat

Det var opplysninger mannen selv ga i asylintervjuet, som førte til at han i september samme år ble pågrepet i Namsos, og siktet av PST for deltagelse i en terrororganisasjon. Han sitter fortsatt i varetekt.

Etter det NRK forstår, fortalte mannen at han hadde vært tilknyttet Jabhat Al Nusra.

Selvmordsbomber, granatkastere og kanoner

I november 2018 ble siktelsen utvidet til også å gjelde terrorforbund. Det betyr at PST mener at den siktede hadde inngått en avtale med Jabhat Al Nusra om å utføre eller medvirke til terrorhandlinger i Syria.

Bakgrunnen var at PST hadde funnet de samme videoene som NRK viser i dag. Etter det NRK kjenner til, er PST i besittelse av rundt 20 videoer av mannen fra hans opphold i borgerkrigsherjede Syria.

Da Oslo tingrett i november vurderte om det var sannsynlig at mannen kan mistenkes for å ha inngått terrorforbund, la de særlig vekt på videomaterialet:

«Videoene viser blant annet kamphandlinger ved bruk av automatvåpen, granatkastere, kanoner og stridsvogner. (...) I intervjuene har han blant annet referert til bruk av en selvmordsbomber.», heter det i fengslingskjennelsen.

Islamist-krigere i Idlib

I mai 2015 tok en islamistisk koalisjonsgruppe bestående av blant annet Jabhat Al Nusra kontroll over byen Ariha. Dette var den andre provinshovedstaden myndighetene mistet kontroll over, og det var et stort tilbakeslag for myndighetene. Det var denne offensiven den siktede mannen var en del av.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

– Ble tvunget til å delta

Mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier til NRK at asylsøkeren selv fortalte PST om videoene. Deltagelsen i Jabhat Al Nusra var en del av grunnlaget for at han søkte i asyl i Norge.

Ifølge Meling er ikke den siktede en ekstrem islamist.

Brynjar Meling i rettssaken mot Mohyeldeen Mohammad

Advokat Brynjar Meling er den siktedes forsvarer, her avbildet i en annen rettssak.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Han hadde aldri til hensikt å være med i en terrororganisasjon. Han ble fanget i dette spillet og gjorde forsøk på å forlate grupperingen.

– Hva har han forklart om sin rolle i videoene?

– Han har forklart at han hadde en rolle han ikke valgte selv. Dette er ting som er gjort under tvang, hvor han ikke hadde mulighet til å nekte. Det var snakk om å bli drept eller gjøre det han ble satt til å gjøre, sier Meling til NRK.

Oslo tingrett mener han fremstår som leder?

– Min klient har forklart at han fikk en rolle i gruppen han var i. Det var blant annet basert på at han snakket godt engelsk og arabisk. Derfor ble han brukt til å komme med informasjon og gi beskjeder, sier Meling.

Ifølge Meling kom ikke mannen til Norge med terrorhensikt. Heller ikke PST har grunn til å tro at mannen kom til Norge med intensjon om å gjennomføre en terroraksjon her.

Statsadvokat: – Ser ut til å være i sitt rette element

Frederik G. Ranke er statsadvokat i Det nasjonale statsadvokatembetet.

Han sier til NRK at PST ikke fester lit til mannens forklaring om at han ble tvunget til å være med i organisasjonen.

– Hvis man ser på videoene så ser han ikke ut som en fange, men en som er i sitt rette element, sier Ranke, som forteller at videoene er de viktigste bevisene mot mannen.

Fredrik G. Ranke

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Mannens forsvarer sier at den siktede hjalp PST med å peke ut videoene?

– Det er en sannhet med store modifikasjoner. Han har riktignok pekt PST i retning av én video. Samtidig har han tiet om veldig mange videoer, og forklart at han tiet om dem fordi han var redd de kunne bidra til å straffe ham, sier Ranke til NRK.

Det er ennå ikke avgjort om det blir tatt ut tiltale i saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger