Hopp til innhold

Slakter norske skoler

Norge nok en gang langt nede på internasjonal skolerangering.

Skolepult
Foto: Unspecified / SCANPIX

Norge plasserer seg langt under våre nordiske naboer i PISA-undersøkelsen som kommer neste uke. Testen gjennomføres hvert tredje år, og sammenligner kunnskapsnivået til 15-åringer i 57 industriland over hele verden. Naturfag, lesing og matematikk er fagene som er valgt ut, og tidligere har Norge havna midt på treet i undersøkelsen.

Dårligere enn sist

Men nå står det enda verre til. Til tross for fagre løfter og mer satsning på skole etter de skuffende resultatene fra 2003, viser lekkasjer fra årets undersøkelse at elevenes naturfagkunnskaper bare har blitt dårligere. Norge havner på 33. plass av de 57 landene, fem plasser ned fra forrige gang. Norge scorer også lavere enn gjennomsnittet både i lesing og matematikk.

 

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- 22 % av elevene ligger under den kritiske grensa på lesing og skriving. Disse elevene sliter når de skal inn på videregående og ut i arbeid, og de vil bli merka for resten av livet. Det er meget alvorlig, sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt til NRK.

- Hva må gjøres?

- Vi er iallfall nødt til å finne nye metoder for læring. Undersøkelsen viser også at norske elever stort sett er tilfreds med seg selv, men resultatene viser at mange ikke har grunn til å være det. Vi har prøvd å gjøre timene mer spennende, men det har ikke funka, sier Huitfeldt, som også er nesteleder i Utdanningskomiteen på Stortinget.

Tror på Kunnskapsløftet

Ine Marie Eriksen Søreide

Ine Marie Eriksen Søreide, Høyre

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Lederen av komiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, håper på bedre resultater neste gang.

- Kunnskapsløftet hadde ikke blitt innført da denne undersøkelsen ble gjennomført. Nå er det nye undervisningsopplegget endelig i gang, og vi håper det gir utslag på undersøkelsen som kommer om tre år, sier Høyre-politiker Søreide.

AKTUELT NÅ