NRK Meny
Normal

Skrøt av Al Qaida-kontakter i Norge

Anders Behring Breivik skrøt av sin kjennskap til Al Qaida-kontakter i Norge på FpUs debattforum. FpU har nå bestemt seg for å legge ut alt de har funnet av Behring Breiviks innlegg.

Anders Behring Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik påsto at han kjente til personer i Norge med tilknytning til Al Qaida.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal ha skrevet rundt 100 meldinger på FpUs debattforum i 2002 og 2003.

Her skal han blant annet ha snakket om sin kjennskap til Al Qaida-kontakter i Norge, melder VG i dagens papirutgave.

«Jeg vet om 2 personer som har tilknytning til Al Qaida som har sin base i Norge. Dette har konsekvent blitt dysset ned av POT/Regjeringen. Hvis jeg vet om 2 tilfeller finnes det i alle fall 10!», skrev Behring Breivik på forumet.

I avhør har Anders Behring Beivik tidligere sagt at det finnes flere andre terrorceller i Norge og Europa, og at han har nektet å snakke om dette.

For å snakke om terrorcellene har Behring Breivik stilt en rekke andre krav, blant annet at han skal forhandle med Regjeringen direkte.

Behring Breiviks advokat Geir Lippestad har tidligere sagt at Behring Breivik selv er klar over at kravene er urimelige.

På en pressekonferanse i går sa politiet i går at de blir mer og mer sikre på at Anders Behring Breivik handlet alene.

– Burde ha reagert

I tillegg skrev Behring Breivik om «trusselen» fra islam, hvordan FpU skulle knekke venstresiden i norsk politikk, i tillegg til å konspirere om norske myndigheter.

Behring Breivik hevdet blant annet at den norske regjeringen har bedt Politiets sikkerhetstjeneste (PST, tidligere Politiets overvåkningstjeneste) holde tilbake negativ informasjon om muslimer, for å fremme en liberal innvandringsdebatt.

Dagens FpU-leder, Ove Vanebo, sier meningene fra Anders Behring Breivik burde fått reaksjoner fra ledelsen i ungdomspartiet, dersom de ble lest.

– Vi burde ha reagert, men det er lett å være etterpåklok, sier Vanebo til VG.

I debattene på FpU-forumet skal Behring Breivik ha diskutert med blant andre oslobyråd Jøran Kallmyr, Ove Vanebo og tidligere FpU-leder Trond Birkedal.

Sistnevnte er klar på at han ville ha konfrontert Behring Breivik dersom han var FpU-leder i tiden innleggene ble publisert.

– Jeg leser det han skriver som han er en virkelighetsfjern tulling. Hadde jeg lest dette, så ville jeg tatt kontakt med ham og fortalt han har misforstått. Meningene hans var og er uakseptable i FpU, sier Birkedal.

Legger ut innleggene

I dag la FpU ut på sine nettsider det de har klart å finne av Anders Behring Breivik innlegg på deres egne debattforum, sammen med en begrunnelse for hvorfor de har valgt å gjøre dette.

«Ifølge VGs oppslag 10. august skrev han (Behring Breivik, journ. anm.) for eksempel i et debattinnlegg i våre fora at han mente islam var en flott religion. Det gjør det vanskelig å tro at det var lett å oppdage at han var ekstrem, men han har tydeligvis hatt en slags radikalisering rundt 2003 – noe han gir et inntrykk av i noen debattinnlegg. I den perioden ABB var medlem av FpU, er det ingenting som tyder på at han påvirket ungdomspartiets politikk. Tvert imot vedtok FpU en mer liberal innvandringspolitikk i den samme perioden», heter det blant annet i begrunnelsen.

– Vi har ikke noe å skjule, og ønsker å vise åpenhet. Det er veldig viktig at alle kan sette seg inn i det han har skrevet for for å gjøre seg opp en mening om ham selv, sier Vanebo.

PST kunne onsdag kveld ikke svare på om de har fulgt eller merket seg Behring Breiviks påstander om at han kjente til Al Qaida-kontakter, men PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere sagt at det ville vært nærmest umulig å oppdage Behring Breivik før han utførte terrorangrepene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger