Behring Breivik-saken kan gå i Oslo Spektrum eller i Telenor Arena

Tre av alternativene til lokalet for rettssaken mot Behring Breivik som nå skal vurderes er Oslo Spektrum, Telenor Arena på Fornebu og Norges Varemesse på Lillestrøm.

Kombo Telenor arena, Norges varemesse, Oslo Spektrum

NRK vet at tre av alternativene som nå skal vurderes i Behring-Breivik-saken er Oslo Spektrum, Telenor Arena på Fornebu og Norges varemesse på Lillestrøm.

Foto: Scanpix

Menigheten kristen tjeneste

Nokas-rettssaken gikk i forsamlingslokalene til menigheten Kristen Tjeneste på Forus utenfor Stavanger.

Foto: Odd Iversen / NRK

Rettssal 828 i Oslo tinghus er bygget for å ha plass til Norges største rettssaker, men for første gang er den ikke stor nok.

LES OGSÅ: Terrorsjefen: - Etterforskningen tar minst ett år

NRK vet at tre av alternativene som nå skal vurderes er Oslo Spektrum, Telenor Arena på Fornebu og Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Dette er den største rettsalen vi har i Oslo tinghus, men man trenger ikke mye fantasi for å skjønne at den blir altfor liten i forbindelse med denne saken, sier sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen til NRK.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Geir Engebretsen sorenskriver i Oslo tingrett

SE VIDEO: Sorenskriver i Oslo tingrett Geir Engebretsen sier at rettsaken til Behring Breivik må antakeligvis flyttes til et annet lokale.

Orderud-drapet og Nokas-saken gikk i alternative lokaler

Rettssaken mot Anders Behring Breivik blir med god margin landets største noensinne, og i dag startet arbeidet med å finne et sted der det blir plass til alle.

To ganger tidligere har man måttet bruke alternative lokaler til store rettssaker.

Da Orderudsaken var oppe i tingretten ble den avholdt i i Frogner Grendehus - det eneste bygget i Sørum som hadde plass til aktorat, forsvarere og ikke minst pressen.

Da saken gikk for lagmannsretten ble Åråsen stadion i Lillestrøm brukt som rettslokale.

Nokas-rettssaken gikk i forsamlingslokalene til menigheten Kristen Tjeneste på Forus utenfor Stavanger. Lokalene ble valgt av sikkerhetsmessige årsaker, siden det ikke var beboelse i nærheten.

Kreative i leteprosessen

– Vi har forløpig tenkt at vi får lete etter konferansesentre, men vi får være kreative i leteprosessen. Dette er en helt spesiell og unik sak, og den krever unike og spesielle midler for å gjennomføre, sier Engebretsen.

– Er det heldig at en så alvorlig sak kan ende opp med å gå i Oslo Spektrum?

– Jeg tror vi må se med et åpent sinn på lokalet. Verdigheten, gjennomføringen, og kvaliteten på arbeidet avhenger ikke av de fysiske omgivelsene, sier Engebretsen.

Også politiet, som har ansvaret for sikkerheten, skal være med å vurdere hvilke lokaler som egner seg best. Rettssaken starter tidligst neste år.

Anders Behring Breivik er siktet for terrorangrepet som førte til at 77 mennesker ble drept den 22. juli i Oslo og på Utøya.

LES OGSÅ: – Det er en kamp mot klokken

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger