Normal

Skrev høringssvar til Listhaug på rim

– Når regjeringen ønsker å bryte folkeretten, er det lov å ta bladet fra munnen, sier Guro Sibeko. Hun valgte å rime i hele sitt svar på regjeringens asylinnstramminger.

Guro Sibeko

– Den politiske kursen som regjeringen har nå er den samme kursen som vi så i store deler av Europa på 1930-tallet, sier Guro Sibeko.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

«Flyktningbarn blir ikke integrerte av å møtes med hat og forakt / av å endeløst gå frustrerte over mangel på framtid og mangel på makt»

Slik går poesien i forfatter og samfunnsdebattant Guro Sibekos høringssvar til regjeringens forslag om å endre utlendingsloven.

Men Innvandringsminister Sylvi Listhaug liker ikke tonen i Sibekos svar.

– Dette tar jeg sterk avstand fra. Bakgrunnen for innstrammingen er at vi er opptatt av barnets beste, svarer Listhaug.

Barnets beste

Sibeko mener Listhaug kommer fra et parti som er glad i å kalle en spade for en spade. I sitt svar til Listhaug sammenligner hun ministerens retorikk med den som ble brukt i Europa på 1930-tallet.

– Det er ingen av de argumentene som Frp bruker for å sperre barn inne, som ikke også ble brukt på 30-tallet for å sperre jøder inne i gethoer og senere konsentrasjonsleire. Det var jo "selvfølgelig" for deres eget beste, sier Sibeko.

Listhaug har registrert at det er kommet inn mange høringsuttalelser og at flere kommer med skarp kritikk. Hun har ikke lest gjennom hele svaret fra Guro Sibeko, men sier hun reagerer på at debatten ikke føres på en saklig måte.

– Må stoppe smuglerne

Innvandringsministeren mener at de som er opptatt av barna, burde være opptatt av å sette en stopper for menneskesmugling.

– Vi må gjøre det vi kan for at familier slutter å sende barna sine halve jordkloden rundt i hendene på menneskesmuglere. Det er det dette dreier seg om, sier Listhaug.

– Det er enkelt å si når man er den som undertrykker andre, den som ønsker å ta andres menneskerettigheter og bryte folkeretten, svarer Sibeko.

Skriver på rim

29. desember 2015 sendte regjeringen ut en høring med forslag til en rekke tiltak for å stramme inn asylpolitikken. Alle som vil kan sende inn høringssvar og si det de mener om forslaget.

– Å skrive høringssvar er en god måte å bruke stemmen og ytringsfriheten sin på. Gjør man ikke det, kan den bli borte, sier Sibeko.

Sibeko skriver slam-poesi, som også er kalt kamp-poesi på norsk. Det gjør hun for å engasjere tilhøreren på en annen måte.

«Det er forstemmende å se politiske parti bruke flyktninger når de vil oppmjuke rettsstaten vår slik at politikere får makt på bekostning av oss / at de maner angst for å hindre tross når staten opptrer som mafiaboss.», skriver Sibeko i høringssvaret.

Hun ble motivert til å svare fordi hun mener regjeringen fører en politikk som kan gjøre at mennesker mister sine demokratiske rettigheter.

– Da må man si ifra før det er for sent, forteller Sibeko.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger