Listhaug nekter å svare for asyltall

Dobbelt så mange asylsøkere kan komme som følge av familiegjenforening, hevder regjeringen i innstramningsforslagene. Feil, mener SSB. Sylvi Listhaug vil ikke svare på hvorfor regjeringen bruker det tallet.

Listhaug vil ikke fortelle hva grunnlaget for å påstander om hvor mange som kommer til landet pga familiegjenforening. (Som vist nok ikke er i tråd med SSB tall)

STEMMER TALLENE?: Sylvi Listhaug blir utfordret på fakta i Politisk kvarter. Programleder er Bjørn

I desember lanserte Sylvi Listhaug og resten av regjeringen en liste med 40 forslag til innstramming i asylpolitikken. Tirsdag gikk høringsfristen til forslagene ut.

– Jeg har to ører og hører forholdsvis godt, men mange av høringsuttalelsene slipper å tenke på det faktum at vi må tenke langsiktig på vegne av landet. Vi må begrense tilstrømmingen, svarer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Politisk kvarter på hvordan hun stiller seg til svarene som har kommet.

– Vi vet lite om hva som skjer framover

Sylvi Listhaug

HAR FÅTT SVAR: Sylvi Listhaug forteller at hun nå skal se på alle høringsuttalelsene

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Innstrammingen av mulighetene for familiegjenforening er et av forslagene som har fått mest motbør. Regjeringen vil kreve fire års arbeid eller utdanning i Norge for å få retten til gjenforening og skriver i forslaget at antallet asylsøkere som kommer på grunn av familiegjenforening kan bli større enn antallet asylsøkere som opprinnelig har kommet.

Statistisk sentralbyrå (SSB) er en av instansene som har kommet med et høringssvar. De skriver at påstanden om at sekundærinnvandringen av familiemedlemmer kan bli enda større «ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå. Per 1. januar 2015 var det totalt 138.000 flyktninger bosatt i Norge og 50.000 familietilknyttede til disse»

Det handler om at det kom over 30 000 til Norge i fjor. Dersom vi skal ha en liberal familiegjenforeningspolitikk så vil du kunne doble det tallet i realiteten, fordi det kommer veldig mange også på familiegjenforening

Sylvi Listhaug til NRK 1. februar

Programleder i Politisk kvarter, Bjørn Myklebust, prøver gjentatte ganger å få svar fra Listhaug på hvorfor regjeringen skriver at det kan komme dobbelt så mange flyktninger på grunn av familiegjenforening.

– Det vi vet er at disse tallene kan variere fra år til år, svarer Listhaug.

– Det er dette dere skriver. Hva bygger du det på?

– Hva som skjer framover det vet vi jo strengt talt lite om fordi det varierer fra år til år. Det som er vårt poeng er at familiegjenforening står for en stor del av innvandringen til Norge.

– Variasjoner

– Hvorfor skriver du at det kommer over dobbelt så mange som opprinnelig innvandrer?

– Som sagt er det variasjoner i disse tallene fra år til år.

– Hvorfor ender du på dette da?

– Det er det som er brukt i høringsuttalelsen, så får vi sikkert innspill på det.

– Hvordan forklarer du at Statistisk sentralbyrå skriver at påstanden ikke har støtte i innvandringen vi har sett til nå?

– Det er et punkt vi selvfølgelig skal se på. Vi har høringsuttalelser for å få innspill.

– Hvorfor bruker dere dette tallet? Er det for å skremme?

– Vi har brukt som utgangspunkt at familiegjenforening fører til at en god del ekstra personer kommer til Norge, svarer Listhaug.

SISTE NYTT

Siste meldinger