Hopp til innhold

Skolen sender flest bekymringsmeldinger om radikalisering til politiet

Politiet på Stovner har opprettet en egen gruppe som skal forhindre voldelig ekstremisme øst i Oslo. Skolene har fått utdelt en liste over faresignaler.

Jarle Magne Kolstad

HAR EGEN EKSTREMISTKONTAKT: – Målet er å forhindre voldelig ekstremisme i Groruddalen, sier Jarle Magne Kolstad ved Stovner politistasjon. Politistasjonen har en egen ekstremistkontakt som vurderer bekymringsmeldingene som kommer inn.

Foto: NRK

– I all vesentlighet er det skolene som kommer med bekymringsmeldinger til oss, sier Jarle Magne Kolstad ved Stovner politistasjon.

Flere ungdommer fra Groruddalen i Oslo har reist til Syria for å kjempe sammen med Den islamske staten (IS).

Politiet på Stovner har nå opprettet en egen gruppe som jobber mot radikalisering, med en egen ekstremistkontakt.

– Målet er å forhindre voldelig ekstremisme i Groruddalen, sier Kolstad.

Frykter IS-sympatisører i Norge

Onsdag hevet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) terrorberedskapen og satte i gang deler av terrorplanverket på bakgrunn av Paris-terroren.

PST frykter også at det kan være IS-sympatisører blant flyktningene som kommer til Norge.

I går skrev NRK at moskeene samarbeider tett med PST, og at de tror de kan ha vært med på å forhindre alvorlige hendelser.

Håper lærerne fanger opp signaler

Politiet har sammen med Oslo kommune utarbeidet en liste over tegn på radikalisering som de har delt ut til alle skolene.

– Jeg håper og tror at lærerne fanger opp noen av tegnene. De er våre sensorer ute på skolen i det daglige, sier Kolstad.

På bakgrunn av bekymringsmeldingene har politiet oppsøkt ungdommer og hatt en bekymringssamtale med dem. I alvorlige tilfeller kontaktes PST.

– En del av dem vi har snakket med har forandret atferd til det bedre, fra noe som kunne ha utviklet seg voldelig ekstremisme til å begynne med andre aktiviteter.

Når det ikke fungerer, kontaktes PST.

Faresignalene

Kolstad sier det er flere tegn på at noen er i ferd med å radikaliseres.

– Det kan være uttalelser, at noen endrer interesser og utseende. For eksempel begynner å gå med hijab eller lar skjegget gro. Det er mange forandringer til sammen som gir grunnlag for bekymring, sier Kolstad.

Styreleder i Islamic Cultural Centre, Najam ul-Saqib Farhan, sier man kan se forskjell på IS-sympatisører dersom man er observant.

– De går ofte med bukser som er dratt opp til knærne og kjortler, har langt hår og ustelt skjegg. De er oftest menn og i grupper på tre til fem personer, sier Farhan.

AKTUELT NÅ