NRK Meny
Normal

Skiferolje i USA ødelegger Statoil-resultat

Analytikere gir Statoils satsing på skifer i USA hovedskylden for at driften av selskapet går dårlig. En av dem kaller det en regelrett fiasko.

Skifergassfeltet Bakken i Williston, North Dakota

ULØNNSOMT: Statoil tjener i dag knapt penger på utvinning av skiferolje og skifergass i USA, og dyre investeringer trekker satsingen ned i minus. Bildet viser Bakken i Nord Dakota der Statoil har en eierandel. Her produseres over en million fat om dagen.

Foto: Ole Jørgen Bratland/Statoil

Oljeanalytikere er enige om at det er Statoils utenlandske investeringer som er problemet i dag. På norsk sokkel er driften lønnsom, men det samme kan ikke sies om satsingen i USA.

Statoils driftsresultat (justert) for 3. kvartal er på 16,7 milliarder kroner, og det er nesten av halvering fra i fjor da regnskapet viste 30,9 milliarder i pluss. Resultatet er verre enn det analytikerne ventet.

Problemet for Statoil er at satsingen i utlandet er høykostprosjekter som er ulønnsomme med dagens oljepris."

Trond F. Omdal, oljeanalytiker, Pareto Securities

Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Nordea Markets sier at Statoil-resultatet de svake tallene trolig henger sammen med svikt i satsingen på skiferolje og skifergass i USA.

Skiferoljeproduksjonen i USA er en viktig årsak til at oljeprisen har falt voldsomt det siste året. Oljeprisen har falt fra et nivå på rundt 100 dollar fatet i september 2014, til under 50 dollar i dag.

Enorm oljeproduksjon i USA

I tillegg til fallende forbruk på grunn av internasjonale nedgangstider, er trolig den enorme produksjonsveksten innen skiferolje/gass i USA hovedårsaken til Statoils svake tall. Skiferoljefeltene i USA leverer i dag mer enn tre ganger så mye olje som Norges samlede oljeproduksjon. Det har ført til overkapasitet og fallende priser.

Dette er hovedårsaken til det voldsomme oljeprisfallet, ifølge flere analytikere.

Samtidig har Statoil gjort store investeringer i USA som tynger selskapet.

Skiferoljeproduksjon på feltet Eagle Ford i Texas

Skiferoljefeltet Eagle Ford i Texas er USAs største og produserer 1,5 millioner fat per dag. Statoil er tungt inne på eiersiden.

Foto: Mieko Mahi/AP/Statoil

Statoil har eierandeler i tre av de viktigste skiferolje- og gassfeltene i USA, blant andre skifergassfeltet Marcellus nordøst i USA som er det nest største naturgassfeltet i verden. Statoil er også tungt inne på eiersiden i feltene Bakken i Nord Dakota og verdens største skiferoljefelt, Eagle Ford, i Texas.

– En fiasko

For å få ut gassen og oljen fra skiferlagene som ligger 1,6 km nede i bakken, sprøytes sand, vann og kjemikalier inn under høyt trykk, slik at gassen og oljen presses ut. Denne utvinningsmetoden er sterkt omstridt og selskapene bak er anklaget for å ødelegge drikkevann og miljø.

Trond Omdal

Trond Omdal i Pareto Securites kaller Statoils USA-satsing fiasko. Den er ikke lønnsom med dagens oljepris, sier han.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– På grunn av lave priser tjener Statoil knapt penger på dette i dag, sier Trond F. Omdal i Pareto Securities.

I regnskapet for 3. kvartal i år har Statoil nedskrevet investeringene med 70 milliarder – det meste på skifer.

– Statoils driftsresultat viser at skiferoljesatsingen i USA er et problem de må dra på i årevis, sier Omdal. Han sier det er vanskelig å kalle satsingen noe annet enn en fiasko.

Omdal venter at dagens regnskapstall vil føre til at Statoil-aksjen vil synke med mellom 2 og 3 prosent på Oslo Børs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger