Hopp til innhold

Sivs tidligere rådgiver til First House

Finansminister Siv Jensens nærmeste politiske rådgiver sa opp jobben for fire uker siden. Nå selger han sine tjenester til kommunikasjonsbyrået First House.

Siv Jensen bak pulten i Finansdepartementet, Ole Berget i døra.

Ole Berget har i flere år vært Frp-leder Siv Jensens nærmeste rådgiver. Frem til oktober var han statssekretær i Finansdepartementet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Dette er kanskje det beste byrået på sitt felt. Det blir spennende og gøy å gi råd til selskaper og personer i aksen mellom politikk og samfunnsliv, sier Ole Berget til NRK.

For inntil én måned siden var han finansminister Siv Jensens høyre hånd og med i utformingen av Solberg-regjeringens første statsbudsjett. I dag ga han beskjed til Karanteneutvalget for folkevalgte om at han er tilbudt ny jobb.

Man skal få prøve seg i andre jobber etter et liv i politikken.

Ole Berget

– Jeg har snakket med mange i flere ulike bransjer før jeg bestemte meg for å takke ja til dette tilbudet. I nesten ni år har jeg jobbet med kommunikasjon, pressehåndtering og politiske prosesser, så det er dette jeg kan bidra med i min nye jobb.

– Et liv etter politikken

Lista over politikere som har hoppet mellom First House og politikken begynner å bli lang. Da Bergets partifelle Sylvi Listhaug gikk fra jobben som seniorrådgiver i First House til å bli landbruksminister, var det mange som reagerte på at hun nektet å offentliggjøre kundelisten sin.

Også fra Høyre forsvinner politikere begge veier. I morgen tar tidligere First House-rådgiver Torbjørn Sølsnæs fatt på ny jobb som kommunikasjonsrådgiver for Høyres stortingsgruppe. Etter valget i fjor forsvant Erna Solbergs taleskriver, Haakon Dagestad, andre veien.

Berget selv mener han har gjort et uproblematisk rollebytte.

– Man skal få prøve seg i andre jobber etter et liv i politikken. Derfor er jeg glad vi har Karanteneutvalget og et godt regelverk som sørger for at prosessen går riktig for seg. Jeg kommer selvfølgelig til å følge anbefalingene fra Karanteneutvalget fullt ut.

– Hvor mye kontakt har du hatt med Siv Jensen etter at du sluttet i Finansdepartementet?

– Hvem jeg snakker med av tidligere kolleger blir mellom meg og dem. Jeg tror det er lett for alle å se at Siv Jensen er en meget opptatt dame, spesielt i disse tider.

– Kan ikke selge innsideinformasjon

– Vi er glade over å ha fått en av Norges fremste rådgivere innen samfunn og kommunikasjon på laget, sier administrerende direktør i First House, Per Høiby, i en pressemelding på byråets nettside.

Hvor lang tid det tar før hans nye medarbeider faktisk kan ta fatt på arbeidsoppgavene som seniorrådgiver, er foreløpig uvisst.

– Man skal ha et godt liv etter politikken, men de kan ikke gå ut og selge innsideinformasjon. Derfor er det begrenset hvor fort du kan gå videre med den kunnskapen, sier nestleder i Karanteneutvalget, Hanne Sophie Greve.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag og vil ikke kommentere Bergets bytte før de har vurdert saken.

– Generelt kan jeg si at i alle saker hvor man vurderer hvorvidt det vil være en interessekonflikt, kan det pålegges karantenetid.

AKTUELT NÅ