Siv: – Britene må selv finne ut hvordan de skal håndtere brexit

Storbritannia må selv ta ansvar for veien videre. Det sier finansminister Siv Jensen (Frp). Hun er mer bekymret for lav oljepris enn krangelen mellom EUs stormakter.

Finansminister Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier Norges forhold til EU er bunnsolid.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen vil ikke svare på spørsmålet om hun synes britene gjorde noe dumt da de stemte for å melde seg ut av EU. Det mener hun ville være for arrogant.

Hun er imidlertid helt klar på at britene selv må ta ansvar for hvordan de skal håndtere resultatet og veien videre.

– Nå har britene sagt sitt, og nå må de finne ut hvordan de skal håndtere det. Vi vet ikke hva som blir veien videre for England og Storbritannia, men vi vet at det kommer til å ta lang tid før det blir avklart, sier finansministeren.

Om Norges situasjon i forhold til EU har hun bare ett ord å si:

Bunnsolid.

Kjenner ikke konsekvensene

Jensen sier det er for tidlig å si hva konsekvensene av britenes avgjørelse om å vende EU ryggen vil bety for Norge.

– De kortsiktige effektene har vært uro i finansmarkedene, men her hjemme ser det ut til at dette har gått for seg i relativt kontrollerte former. Dagens EØS-avtale gjør vårt forhold til EU bunnsolid. Det sikrer oss adgang til det indre markedet, og Europa er også det absolutt viktigste konkurranseområdet for Norge, sier Frp-lederen.

Hun sier videre at Norge og Storbritannia har mye innbyrdes handel, spesielt når man regner med olje og gass. Samtidig understreker Jensen at resten av Europa er en mye viktigere handelspartner for Norge enn britene.

Hun sier det er høyst usikkert hvordan norsk-britisk handel vil utvikle seg ved en eventuell britisk uttreden fra EU.

– På dette tidspunktet vet vi ikke hva Storbritannia har til hensikt å forhandle om. Samtidig er dette forhandlinger som stort sett skal foregå mellom England, Storbritannia og EU, sier Jensen til NRK.

Dette bekymrer Siv mer enn brexit

Finansministeren understreker at et endelig brudd fortsatt ligger langt frem i tid. Både fordi britene ikke skal ta stilling til når og hvordan de formelt skal sette i gang uttredelsesprosessen, og fordi denne prosessen tar to år.

Jensen sier hun har andre bekymringer for norsk økonomi som er mer alvorlige og presserende.

– For øyeblikket er det en betydelig større utfordring for oss at oljeprisen har gått ned så mye som den har gjort og bidratt til økt arbeidsledighet. Det er et spørsmål som står øverst på regjeringens agenda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger