Hopp til innhold

Anti-islamister vurderer å anmelde politiet

Leder for Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, sier at organisasjonen vurderer å anmelde politiet etter at SIAN i går ble pålagt å flytte et møte.

Video Politiet vil stoppe anti-islamsk møte

Leder for Stopp islamiseringen av Norge, Arne Tumyr, sier at organisasjonen vurderer å anmelde politiet. Se reportasje fra Dagsrevyen om politiets vedtak.

Møtet skulle etter planen avholdes i Møllergata, like ved Regjeringskvartalet.

Arne Tumyr sa fredag at organisasjonen ville ta kontakt med justisminister Knut Storberget, for å få ham til å omgjøre pålegget fra Oslo-politiet om å flytte SIANs ekstraordinære medlemsmøte mandag - et møte som skulle holdes like ved Regjeringskvartalet - til en annen dag eller et annet sted.

– Vi har vurdet det, og forsøkt å komme i kontakt med justisministeren, men funnet ut at det ikke er hensiktsmessig. Derfor har vi kommet frem til en annen motreaksjon, nemlig å anmelde Oslo-politiet og visepolitimester Roger Andresen for lovbrudd, sier Tumyr til NRK.no.

Stopper SIAN-møte

Visepolitimester Roger Andresen mener det ikke er sikkert at Stopp islamiseringan av Norge avholde medlemsmøte på mandag. Her med stabssjef Johan Fredriksen i bakgrunnen, etter politiets pressebrief 22. juli.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

SIAN hevder «islam er et totalitært system, og at muslimer plikter å kjempe for lovsystemet sharia ved jihad – krig».

På sine hjemmesider blir også islam sammenlignet med nazismen.

«SIAN vil verne om demokratiet, ytringsfriheten, rettsstatens prinsipper og god norsk folkeskikk. Islam er derfor uforenlig med de verdier det norske samfunn er bygget på.»

Politiet begrunner avslaget med politilovens paragraf 7 og hensynet til sikkerhet.

«Vi ønsker derfor å forebygge og forhindre mulige voldelige sammenstøt eller opptøyer som en følge av at SIAN gjennomfører sitt medlemsmøte nå og i tillegg på et sted som geografisk ligger tett opp til de som er rammet av anslagene den 22.7.11», heter det i brevet fra Oslo-politiet.

– Driver med opplysning

Tumyr sier han har vært i kontakt med juridisk ekspertise, som mener politilovens paragraf 7 ikke gir hjemmel for å nekte at det avholdes det Tumyr mener er et «vanlig medlemsmøte».

Politiet begrunner vedtaket «med bakgrunn i faren for ordensforstyrrelser og ikke minst faren for publikums sikkerhet».

– Det slås fast i menneskerettighetslovens paragraf 20 at det ikke er lov å hindre at det blir avholdt et medlemsmøte. Vi må innhente mer dokumentasjon for å se om vi kan prøve dette rettslig, sier Tumyr.

Det ekstraordinære medlemsmøtet skal avholdes i Møllergata, like i nærheten av Regjeringskvartalet, der Anders Behring Breivik detonerte en bilbombe frdag 22. juli. Åtte mennesker ble drept i bombeangrepet.

Tumyr vil ikke være med på at det kan oppfattes som provoserende at en organisasjon som deler mye av Breiviks tankegods vil holde et møte i nærheten av åstedet, i overkant av to uker etter angrepet.

– Vi tar avstand fra det som har skjedd. Noen sier at vi har kommet med ved på bålet, men vi er en opplysningsorganisasjon, og driver ikke med annet enn opplysning om den trussel islam utgjør for det norske samfunn. Hvis det å drive opplysningsarbeid er å kaste ved på bålet, ja så kaster vi ved på bålet, sa Tumyr til NRK fredag.

SIAN

Stopp islamiseringen av Norge sammenligner på sine hjemmesider islam med nazisme.

Foto: Skjermdump

Kraftig mobilisering

«På bakgrunn av erfaringer med de tidligere medlemsmøtene som SIAN har gjennomført i de samme lokalene, og hvor andre grupperinger uten unntak har mobilisert kraftig for å stanse medlemsmøtene, velger Oslo politidistrikt nå å pålegge SIAN å finne et annet sted eller tid for å gjennomføre sitt møte», heter det i brevet som ble sendt fra visepolitimester Roger Andresen fredag ettermiddag.

– Det er en menneskerett å avholde fredelige møter, dette vil vi i ytterste konsekvens prøve for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Tumyr, som påpeker at man i første omgang vurderer å melde saken til Riksadvokaten.

– Vi føler oss trakassert og diskriminert over det som har skjedd. Man må også ta høyde for at FpU fikk lov til å avholde sin sommerleir som begynte på fredag, da over 30 ble begravet. Der ble det vurdert å avlyse, men man ville ikke gjøre det fordi man vurderte det dithen at det var viktig å komme sammen i sorgen, sier Tumyr.

– Møtet på mandag kan vi ikke avlyse, for vi har sendt ut invitasjoner til alle våre medlemmer over hele landet, og det er mange som har kjøpt billett allerede, sier lederen for Stopp islamiseringen av Norge.

AKTUELT NÅ