Hopp til innhold

Politiet stopper anti-islamsk medlemsmøte

Politiet i Oslo har besluttet å stoppe et ekstraordinært medlemsmøte i organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN). Møtet skulle holdes på mandag, litt over to uker etter 22. juli, noen hundre meter unna Regjeringskvartalet.

Video Politiet vil stoppe anti-islamsk møte

Politiet vil ikke at organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge skal avholde sitt møte i nærheten av Regjeringskvartalet mandag. Det reagerer Arne Tumyr, organisasjonens leder, kraftig på.

Like i nærheten av Regjeringskvartalet, i Møllergata, planla organisasjonen et ekstraordinært medlemsmøte for å diskutere organisasjonens strategi etter 22.juli.

Ifølge politiet er møtet stoppet av hensyn til publikums sikkerhet.

«På bakgrunn av erfaringer med de tidligere medlemsmøtene som SIAN har gjennomført i de samme lokalene, og hvor andre grupperinger uten unntak har mobilisert kraftig for å stanse medlemsmøtene, velger Oslo Politidistrikt nå å pålegge SIAN å finne et annet sted eller tid for å gjennomføre sitt møte», skriver visepolitimester Roger Andersen i brevet til SIAN NRK har fått tilgang til.

Det ekstraordinære møtet var planlagt førstkommende mandag.8. august, men politiet mener altså at det ikke er trygt å gjennomføre møtet på det nåværende tidspunkt.

SIAN

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) får ikke lov å holde sitt ekstraordordinære medlemsmøte.

Foto: Skjermdump

– Islamiseringen begrenser ytringsfriheten

«Førstkommende mandag avholdes et ekstraordinært medlemsmøte der man skal drøfte SIAN’s stilling», skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Det er altså dette møtet politiet i Oslo vil stanse, noe leder i SIAN, Arne Tumyr, reagerer sterkt på.

– Det er feil at islamiseringen skal medføre begrensninger i ytringsfriheten. Politiet sier at det for tett opp til hendelsene 22. juli, men hverdagen har begynt å komme tilbake til samfunnet, sier Tumyr til NRK.

Stopp islamiseringen av Norge ble stiftet i 2008. Organisasjonen har som sitt eneste mål å bekjempe islamiseringen av Norge.

Tumyr vil ikke være med på at det kan være provoserende overfor ofre og pårørende etter terroraksjonen at organisasjonen, som deler mange av meningene til terrorsiktede Anders Behring Breivik, ville holde et ekstraordinært møte litt over to uker etter 22. juli.

– Vi mener det er på tide å ta fatt på problemene etter 22. juli. Vi har sørget, og synes det er forferdelig, men vi må begynne å tenke i andre baner, samfunnet skal fortsette, sier Tumyr.

Han påpeker at SIAN tar helt avstand fra «massemorderen Behring Breivik».

– Vi har ikke tilknytning til denne massakren, og distanserer oss helt fra massemorderen, og sier at dette er hans ansvar. Dette er en gal mann, og vi har full sympati for pårørende og de som er rammet. Men jeg er sikker på at de også er av den oppfatning at vi må leve videre, sier Tumyr.

SIAN mener islam er «et totalitært system som består av en religiøs, økonomisk og militær del. Muslimene plikter å sverge troskap til Mohammeds ideer og kjempe for lovsystemet sharia ved jihad – krig», heter det på organisasjonens hjemmeside.

«SIAN oppfatter at islam som et totalitært system er i slekt med nazismen og kommunismen».

– Vi tar avstand fra det som har skjedd. Noen sier at vi har kommet med ved på bålet, men vi er en opplysningsorganisasjon, og driver ikke med annet enn opplysning om den trussel islam utgjør for det norske samfunn. Hvis det å drive opplysningsarbeid er å kaste ved på bålet, ja så kaster vi ved på bålet, sier Tumyr.

Stopper SIAN-møte

Visepolitiminister Roger Andresen (t.v.) og politiet i Oslo vil nekte Stopp Islamiseringen av Norge å holde medlemsmøte i Oslo. Her med stabssjef Johan Fredriksen etter pressebriefen etter terroraksjonene på Utøya og Regjeringskvartalet 22. juli.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Vanskelig å få tak i andre møtelokaler

Tumyr hevder det er snakk om et vanlig møte, på lik linje med møter som gjennomføres i andre organisasjoner, og mener politiet legger for mye vekt på at «muslimer, blitzere, Antirasistisk senterog andre som prøver å hindre vår ytringsfrihet» skal stoppe arrangementet.

Møtet skulle åpnes med ett minutts stillhet, av hensyn til ofrene.

– Hvorfor skulle dere holde et ekstraordinært møte akkurat nå?

– Fordi vi er i en spesiell situasjon etter 22. juli. Det var meningen at medlemmene skulle drøfte hva vi skulle gøre videre, sier Tumyr.

Tumyr mener det var naturlig at møtet skulle holdes så nært Regjeringskvartalet, fordi det er vanskelig å få tak i andre møtesteder.

– Situasjonen er den at det nesten ikke er gårdeiere i Oslo som tør å leie ut til oss, på grunn av disse hordene som skriker og som buker vold for å fremme sine synspunkter. De har ikke respekt for demokratiet, sier Tumyr, og sikter til SIANs mange motstandere.

«Ønsker ikke å begrense ytringsfriheten»

«Oslo Politidistrikt kan ikke tillate at SIAN avholder medlemsmøte mandag 8. august i Oslo sentrum – og dere pålegges å flytte dette til et annet tidspunkt eller annet sted».

«Vi har intet ønske om å begrense ytringsfriheten til noen, men ber om at SIAN tar sitt samfunnsansvar og finner et annet tidspunkt og/eller sted hvor de kan gjennomføre sitt medlemsmøte», heter det i brevet fra Oslo politidistrikt.

Flere ganger tidligere har det oppstått demonstrasjoner og konfrontasjoner med antirasister etter SIANs møter.

– Det er jo erfaringen under disse møtene med hva man møter av motstand, og med den situasjonen som er i Oslo, og forsåvidt hele landet nå,ønsker ikke politiet i Oslo - også med tanke på ofrene - at det skal oppstå voldelige hendelser i Oslo sentrum, sier visepolitimester og ordenssjef Roger Andresen til NRK.

Vedtaket om å stoppe møtet gjøres «med hjemmel i Politilovens paragraf 7 - med bakgrunn i faren for ordensforstyrrelser og ikke minst faren for publikums sikkerhet», skriver Oslo-politiet i brevet.

– Har hatt møter uten demonstrasjoner

Tumyr mener det må være politiets oppgave å sørge for at SIANs sikkerhet blir ivaretatt på en ordentlig måte.

– Det var det vi mente politiet kunne gjøre. Det har blitt avhold møter hvor vi ikke har hatt store demonstrasjoner også, der publikum har utelukket demonstrantene på en fin måte, og det kunne de gjort denne gangen også, etter vår mening.

Tumyr mener vedtaket fra Oslo-politiet i realiteten er en beskjed om at man ikke får holde et møte i det hele tatt.

– Vi har ikke mulighet til å finne et annet lokale på så kort tid, så det politiet egentlig sier et at vi ikke skal avholde dette møtet. Mange andre har sine møter i denne tiden, så hvorfor skal ikke SIAN også nyte godt av ytringsfriheten?

Politiet har bedt om en rask tilbakemelding fra SIAN om pålegget om å flytte møtet vil bli fulgt.

– Vi kommer til å ta kontakt med justisministeren, og ber om at dette vedtaket omgjøres, slik at vi kan ha vårt medlemsmøte på mandag, sier Tumyr.


AKTUELT NÅ