Hopp til innhold

Behring Breiviks idol «Fjordman» står fram

Den anonyme norske bloggeren «Fjordman» står fredag fram med navn og bilde i VG. Han forteller at han har valgt å stå fram i samråd med sin advokat.

gates of vienna

Den høyreradikale bloggeren Fjordman ber folk innstendig om ikke å oppsøke familen eller naboene hans. Her fra en blogg publisert på nettstedet Gates of Vienna.

Foto: Skjermdump

Avisen kan i dag avsløre at Fjordman, som Anders Behring Breivik siterer en rekke ganger i sitt nett-publiserte manuskript, er den 36 år gamle Peder Jensen.

Den islamkritiske bloggeren kommer fra Ålesund, men bor og arbeider ved et dagsenter i Oslo, ifølge VG. Jensen ber mediene innstendig om å la naboene og familien hans få være i fred.

– Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet og vil ikke oppholde meg i leiligheten min, sier han.

Familien til ålesunderen har ikke visst om bloggingen hans som den høyreradikale «Fjordman», ifølge Jensen selv. Arbeidskolleger får også vite det gjennom VG i dag.

– Det blir sikkert et sjokk for dem, og det beklager jeg.

Trodde islamister sto bak

Anders Behring Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik nevner bloggeren Fjordman rundt 60 ganger i sitt mye omtalte manuskript.

Foto: AFP/Facebook

I delen av det 1500 sider lange manuskriptet sitt der Behring Breivik «intervjuer» seg selv, skriver han at «Fjordman» er nåtidens beste forfatter og en enorm inspirasjonskilde.

«Jeg føler et sterkt bånd til Fjordman sine essay. Han er nok den mest talentfulle høyrevridde essayisten i Europa», skriver Behring Breivik.

Da Jensen fikk høre om bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet i Oslo ettermiddagen den 22.juli, trodde han det var en islamsitisk jihadistisk gruppe som sto bak. Da det viste seg å være en nordmanns verk, ble Jensen målløs.

– Han viste en ekstrem brutalitet som er helt ufattelig. Jeg forstår det ikke, sier mannen bak Fjordman-pseudonymet til VG.

Lettvint syndebukk

36-åringen som nå innrømmer å være mannen bak Fjordman-bloggen, har blant annet en mastergrad fra Universitetet i Oslo (UiO) i kultur og teknologi. Han har også studert arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB) og ved American University i Kairo.

– Jeg skjønner at folk trenger en syndebukk, og nå som Breivik er bak lås og slå, kan jeg bli en lettvint syndebukk, særlig fordi jeg er den eneste nordmannen han siterer. Jeg forstår at jeg blir et hatobjekt.

På spørsmål om han angrer på noe, svarer han:

– Jeg har prøvd å tenke på om det er noe jeg har formulert galt, men jeg har aldri opplevd at noen har angrepet noen på grunn av det jeg skriver. Og det er mange hundretusener over hele verden som har lest det jeg har skrevet, sier han.

Nå er det imidlertid slutt på bloggingen – iallefall for en stund.

– Det kan hende jeg blogger igjen, men ikke i overskuelig fremtid, og ikke som «Fjordman».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger