Hopp til innhold

– Min favoritt-forfatter? Det må være Fjordman

Anders Behring Breiviks litterære forbilde, bloggeren Fjordman, har i dag stått fram i media med sin egentlige identitet. Her er inspirasjonen Behring Breivik trakk fra Fjordman i sitt 1500 sider lange dokument.

Anders Behring Breiviks manuskript

Anders Behring Breivik på vei til fengslingsmøtet. Innfelt er manuskriptet han sendte ut til over 1000 mottakere i 30 land. En av hovedinspirasjonskildene var bloggeren Fjordman.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Scanpix/faksimile

«Jeg følte virkelig en tilknytning til Fjordmans essays», forteller Anders Behring Breivik i dokumentet, som skal ha blitt sendt ut til minst 1000 personer i 30 land.

Finleser dokumentet

Dokumentet gir, foruten hans islamkritiske propaganda, mye informasjon om Behring Breiviks privatliv, reiser, planlegging og utføring.

Flere etterforskere i politiet skal nå være i gang med å finlese sidene for å finne opplysninger som kan være til hjelp i den videre etterforskningen.

Les også: - Norgeshistoriens mest uhyrlige tekst

Inspirasjonen

Den, til i dag, anonyme bloggeren Fjordman, som har stått fram som Peder Nøstvold Jensen - har måttet ta i mot hard kritikk fra ulike hold etter at det ble kjent at han skal ha vært Behring Breiviks store inspirasjonskilde.

Les: Fjordman avhørt i Oslo
Les også: Behring Breiviks idol «Fjordman» står fram

Etter at NRK har tatt en grov gjennomgang av dokumentet kommer enkelte tema fram, der Behring Breivik har latt seg inspirere gjennom ulike blogginnlegg på flere nettsteder, signert Fjordman.

(Tallene er ikke tatt fra oppsettet til Behring Breivik).

1. Ideologien om Eurabia

Behring Breivik har skrevet mye om islamiseringen av Europa, en term som er omdøpt Eurabia.

I dokumentet har han sitert Fjordman som omtaler det som de europeiske ledernes feil. Han skriver at «Ledere i EU har blitt stadig åpnere omkring ideen om at unionen skal utvides til å inkludere den arabiske verden.»

«De kulturelle Marxistene/multikulturalistene vil fortsette å 'importere velgere'», skriver Behring Breivik mot slutten av sitt dokument - dersom ingenting blir gjort.

Kreasjonen av Eurabia, skriver han med siteringer til Fjordman, er det største forræderi i den vestlige sivilisasjonens 2000 år lange historie.

Løsningen er ifølge dem begge at EU må ødelegges. «Hvis ikke vil Europa dø. Det er så enkelt».

2. Feminismen har banet vei for Islam

Ifølge Fjordmans essay med navnet «Hvordan feministenes 'krig mot menn' har banet veien for Islam» er kvinner de største tilhengerne av et multikulturelt samfunn.

De har derfor en stor del av skylden til at Europa ser et økende inntog av muslimer, mener han.

Men ikke bare det, skriver Behring Breivik, som siterer essayet: Den stadig sterkere kvinneskikkelsen i den Vestlige verden har «avmaskulinisert» menn.

«Der det hersker likestilling har kvinner trakassert sine sønner til å undertrykke sine maskuline instinkter.» Dermed har også kvinner gjort dem dårlig rustet til å kjempe mot islamiseringen av Vesten.

3. Voksende muslimsk populasjon

I dokumentet blir det gjentatt flere ganger at fødselsraten i muslimske familier er høyere, enn i ikke-muslimske familier.

Behring Breivik gjør et poeng ut av at den muslimske populasjonen i Europa vil komme til å vokse med et høyere tempo enn den ikke-muslimske. Dette er en teori han har funnet hos sin meningsfelle, Fjordman.

4. Mediesensur i Europa

Ifølge blogger Fjordman, som igjen siterer andre bloggere, spiller media en stor rolle i den globale Jihad-suksessen.

I dokumentet til Behring Breivik passer han på å understreke at «venstre-vridde media representerer en trussel for vår overlevelse»

Det kan sammenlignes med å bli angrepet av en sint og sulten isbjørn, mens dine øyer og ører, media, forteller deg at det er en søt koalabjørn som bare vil bli koset med

Anders Behring Breivik siterer Fjordman i sitt dokument

5. Maktforhold under karikaturstriden

«Muslimene demonstrerte hvor raskt og effektivt de kan mobilisere massene, og den frie Vesten viste at de har ingenting å kjempe med».

Det skriver Fjordman om karikaturstriden som oppstod da den danske avisen Jyllands-Posten offentliggjorde tolv karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed i 2005.

Behring Breivik deler synet og mener striden er bevis på at Vesten må må kjempe og vise større styrke overfor muslimene. Han skriver, mens han fortsatt siterer Fjordman, at karikaturtegningene fortsatt står sterkt i minnet til mange muslimer.

6. Skandinavia blir kolonisert

Behring Breivik understreker sine anti-islamske poenger ved å belyse Skandinavia som «en tapt utopi».

Han skriver, som Fjordman, at tidligere rolige skandinaviske land, nå lider under islamske terrortrusler og dødstrusler mot mennesker som kritiserer Islam.

Flere steder skriver han om voldshandlinger av immigranter som truer sikkerheten til norske kvinner, og understreker at norske myndigheter foreleser internasjonalt om det perfekte samfunnet, mens deres egne innbyggere i økende grad finner det vanskelig å bo i landets største byer.

Igjen trekker Behring Breivik, gjennom Fjordmans ord, fram media som skurker, fordi de stempler «hvite menn» som rasister dersom de skulle kommentere situasjonen.

7. «De kristne blir beseiret»

Ifølge dokumentet til Behring Breivik mener han å tro at en forsoning mellom den islamske verden og den kristne aldri vil finne sted.

«De vil beseire oss, enkelt og greit»

Les også: – Derfor er Anders Behring Breivik en kristen terrorist

I Fjordmans ord, skriver Behring Breivik at man først og fremst bør møte utfordringene ved at alle innbyggere bevæpner seg.

Til tross for en rekke forsøk har jeg ikke fått muligheten til å møte ham, enda han er norsk. (...) Til min store overraskelse fant jeg ut at Fjordman hadde skrevet om mange av de samme temaene jeg skrev om. (...) Jeg hadde gransket hundrevis av forfattere tidligere, mange av dem var veldig gode. Likevel følte jeg virkelig en tilknytning til Fjordmans essays. Han er med all sannsynlighet den mest talentfulle skribenten i høyrefløyen i Europa

Behring Breivik om inspirasjonen fra Fjordman i dokumentet

Nøstvold Jensen har i dag sagt i intervju at han med all sannsynlighet vil slutte å blogge under pseudonymet Fjordman etter terroren i Oslo og på Utøya for to uker siden.

Les mer: Anfindsen: – Har oppfordret Fjordman til å stå fram

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger