Shorts og stirring blir forbudt i Saudi-Arabia

Innføring av en ny lov gjør at Saudi-Arabia nå forbyr bruk av shorts på offentlig sted og stirring på fremmede i mer enn 5 sekunder.

Saudiarabiske menn sitter og diskuterer

Saudiarabiske menn har ikke lenger lov til å gå i shorts i offentligheten. Flere provoseres av menn som først reagerer når lovene går ut over dem.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den nye anstendighetsloven i Saudi-Arabia skaper store diskusjoner, ifølge avisen The New Arab. Loven trådte i kraft i april, men det er fortsatt ikke sikkert hvor strengt loven kommer til å bli fulgt opp av myndighetene.

Den nye loven sier blant annet at følgende er forbudt:

  • Stirre på fremmede i mer enn 5 sekunder
  • Spille høy og «ubehagelig» musikk
  • Utsette kvinner eller barn for «skøyerstreker»
  • Gå i klær som kan «krenke den offentlige smak», som shorts og singlet for menn. Dette gjelder på offentlig sted, med unntak av badestrender og idrettsanlegg.

Myndighetene sier at kleskoden for menn, som ble gjeldende sist helg, har som mål å sikre at folk overholder landets strenge, samfunnsmessige begrensninger i offentligheten. Landets definisjon av anstendighet er at man oppfører seg i tråd med «landets sosiale normer, verdier og identitet».

Brudd på loven vil straffes med bøter på opptil 5.000 rijal, ifølge myndighetene. Det tilsvarer drøyt 11.000 norske kroner.

Reaksjoner i sosiale medier

Flere saudiarabere reagerer sterkt i sosiale medier på den nye loven om shorts-nekt. Twitter-brukere har reagert ved å bruke en arabisk emneknagg som sier at «shorts fornærmer ikke den offentlige anstendigheten».

– Er vi i 2019 eller 1970?, skriver en Twitter-bruker under emneknaggen.

Laster Twitter-innhold

Samtidig er det flere som provoseres av at det kun blir oppmerksomhet rundt reglene som gjelder for menn, men ikke når det kommer til kvinnenes manglende rettigheter.

– Vi oppdager hver dag at menns «rettigheter» er kjempetriste og patetiske. Likevel gjør de narr av kvinner for å spørre etter de grunnleggende rettighetene til ethvert annet menneske. Mangfoldet er sjokkerende ironisk, skriver en annen.

Laster Twitter-innhold

Aviser kritikken

Talsmenn for myndighetene avviser derimot kritikken, og nekter dessuten for at loven innskrenker saudiaraberens frihet, som fra før av er svært begrenset.

– Den nye loven bygger på religiøse verdier og påvirker ikke folks frihet. Den vil spre ideelle verdier og bekjempe negativ praksis, sier lederen for landets nyopprettede Byrå for anstendighet i offentligheten, Khalid Sufian, til BBC Arabic.

Fortsatt massive brudd

Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammad bin Salman, har lovet å reformere landet i liberal retning, men Amnesty International og andre mener at endringene er kosmetiske og at han på flere områder har strammet grepet.

Det finner fortsatt sted massive brudd på menneskerettighetene i Saudi-Arabia, ikke minst mot kvinner, og aktivister og kritiske røster kastes i fengsel og henrettes, også mindreårige.

Landet har hittil i år gjennomført over 100 henrettelser med sabel på offentlig sted, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er blant dem som har gitt uttrykk for forferdelse.

Les også: Får kjøre, men fortsatt ikke gifte seg fritt

SISTE NYTT

Siste meldinger